dinsdag 29 mei 2012

Nieuwe oogst radijsjes


De radijzen die ik op 3 mei jl had gezaaid kunnen voor een deel worden geoogst. Ze zijn groter dan de vorige oogst. Dit keer had ik ze niet in de grond maar in een flexibele mand gezaaid.
Het is niet alleen een leuk gezicht maar het is dus ook goed te doen. Het wordt tijd om weer nieuwe te  zaaien want ik moet mijn voorraad natuurlijk wel op peil houden.


Radijzen mogen niet 2 keer op dezelfde plaats gezaaid worden dus ik zal naar een ander plekje uit moeten kijken. Misschien zaai ik ze wel in de volkstuin. Inmiddels is het eerste bed daar klaar (met dank aan Jacques en Peet) en staan de aardperen in de grond. Van de week heb ik sla gezaaid en deze week, als de ergste hitte voorbij is, ga ik weer het e.e.a. zaaien.


Voor de rest groeit alles goed. De tomaten heb ik gisteren nog maar eens een keer goed opgebonden en samen met de pepers zie je hier en daar de eerste vruchten verschijnen. Wie ook vruchten heeft is de courgette.
Het duurt nog even voordat hij geoogst kan worden maar het begin is er. Ik hoop maar dat de vrucht er deze keer aan blijft zitten. Vorig jaar vielen de bloemen eraf en kwamen er rotte plekjes aan de vrucht. Ik had gelezen dat dat voor een deel ook me de bestuiving te maken heeft. Vandaar dat ik dit jaar het heft in eigen hand heb genomen en de courgette bloemen met de hand heb bestoven. Op de foto zie je de wattenstokjes nog liggen. Nu is het even afwachten tot de vrucht volgroeid is. Ik heb er alle vertrouwen in en ga vast op zoek naar een nieuw recept.

donderdag 24 mei 2012

Moestuinsalade van verse sla, waterkers en rucola

Door de zon en warmte van afgelopen dagen (eindelijk) neemt alles letterlijk een groeispurt. De waterkers die ik in een grote ovale zinken teil heb gezaaid, komt al boven het randje uit om koers te maken richting grond. Zo'n beetje alle kroppen sla zijn oogstbaar en ook de nog niet zo lang geleden gezaaide rucolablaadjes zijn met z'n allen op kniphoogte.
Het wordt dus een beetje dooreten en zoals het ernaar uitziet kan dat dooreten de komende tijd lekker buiten in de tuin.


Sinds vorig jaar maak ik steeds meer gebruik van bloemen door de salade. Was het vorig jaar alleen nog maar Oost-Indische kers, dit jaar zijn ook de bloemen van de rode wondklaver en over een paar weken de bloemen van het komkommerkruid aan de beurt. Ook staat voor deze zomer gevulde courgettebloemen op het menu.
Voor een salade met wondklaver kun je zowel de bloemen als de blaadjes gebruiken. Ook kun je van de bloemen theezetten.

De moestuinsalade van vandaag is een mix van lollo rosso, rode sla, waterkers, rucola. De salade heb ik verder aangekleed met wat tomaat en paprika. De dressing heb ik nu voor de tweede keer gemaakt en het wordt een blijvertje.



Dressing

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 eetlepel honing
1 theelepel mosterd
1 teentje knoflook
1 theelepel vers geknipte dille

Meng in een kom de olijfolie met de rode wijnazijn en voeg een eetlepel honing toe. Meng net zolang totdat de massa goed met elkaar vermengd is. Voeg de mosterd, de uitgeperste knoflook en de dille toe en schenk alles in een klein glazen potje met schroefdeksel.
Zet de dressing tot gebruik weg en schud het potje goed voordat de dressing over de salade wordt geschonken.

Heb je na gebruik nog dressing over dan kan je het dichte potje nog een paar dagen in de koelkast goedhouden.

zondag 20 mei 2012

Bieslook (en ander bloeiend spul)


Bij mijn inspectierondje vanochtend door de tuin heb ik de kruiden geplukt voor het bouquet garni voor de groentensoep. Het schijnt dat je de kruiden het beste 's-ochtends vroeg kunt plukken. Een klassiek bouquet garni bestaat uit peterselie, tijm en laurier. Mijn bouquet wisselt nogal eens. Vandaag heb ik wat takjes geknipt van laurier, dragon, tijm en rozemarijn.
De kruiden bind ik vast met touw en door het touw zet ik een haakje dat weer aan de rand van de soeppan hangt zodat alleen de kruiden de bouillon raken.


Heel veel groenten en kruiden staan in bloei. Zo ook de courgette, tomaten en aardbei. Een goed teken!
Hoewel het niet aan te raden is om de bieslook tot bloei te laten komen omdat bloei ten koste gaat van de smaak, kan ik het toch niet laten om er een paar zover te laten komen. Het blijft een mooi klein paars bolletje dat prachtig kleurt tegen het frisgroene blad van de citroenmelisse.



Wie ook een echt lentegevoel had was de slak die zich tussen de buxus door driftig een weg zocht naar mijn slaplantjes. Gelukkig spotte ik
hem op tijd en heeft hij geen verdere schade aan kunnen richten. Het is wel het sein om mijn koperen ringen om de slaplantjes te gaan plaatsen. Koperen ringen geven een lichte schok af wanneer de slak in contact komt met de ring. De slak maakt hierdoor rechtsomkeer en de plantjes blijven gespaard van vraat.


De courgette is net als de tomaten en een aantal peperplantjes, inmiddels ook verhuisd naar buiten. Hij lijkt het naar zijn zin te hebben en geeft met regelmaat bloemen. Het wachten is nu op de bijen die voor de bestuiving moeten gaan zorgen. Vorig jaar was de bestuiving niet optimaal en gaf de courgette af en toe kleine vruchten die rottende uiteinden hadden en daardoor niet eetbaar waren. Hopelijk gaat het dit jaar beter en anders zal ik zelf met een wattenstokje aan de slag moeten ............




vrijdag 18 mei 2012

Rabarbertaart recept

Ingrediènten
  • 350 gram verse rabarber
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 30 gram custard
  • 500 ml melk
  • 30 gram kristal suiiker

Voor de kruimellaag
  • 50 gram ongezouten boter
  • 25 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram kristalsuiker
  • kwart theelepel vanille suiker
  • 100 gram bloem (gezeefd)
  • snufje zout
Voor de taartbodem
  • 330 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 200 gram roomboter (kamertemperatuur)
OF
een kant en klare mix
De custard(pudding)
Roer de basterdsuiker door de custard. Neem 3 eetlepels van de melk en roer dit door het custard/suikermengsel. Verwarm de melk en voeg het custardmengsel toe. Breng het geheel aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Schnek het mengsel in de bakvorm en laat het minimaal 3 uur in de koelkast afkoelen.
De kruimellaag
Meng alle ingrediènten en druk het deeg tegen de wand van de schaal. Laat de schaal afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast staan.
De rabarber
Was de rabarber en snijd de stengels in stukjes van 2 tot 3 cm. Leg de rabarber in een ovenschaal en roer er de kristalsuiker door. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal op 170 graden gedurende een kwartier in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat de rabarber afkoelen.
De taartbodem
Meng de bloem, het bakpoeder en de basterdsuiker in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg

samen met de vanillesuiker toe aan het bloemmengsel. Wrijf de boter in de droge ingrediènten tot het

mengsel op broodkruim lijkt. Kneed het nu samen tot het deeg soepel is en een bal vormt.


De taart

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Stort de custard voorzichtig vanuit de vorm op het werkblad. Vet een bakvorm in van 23 cm of 2

kleinere vormen en bekleed deze met het deeg. Leg de custardpudding in de bakvorm en

daarbovenop het rabarbermengsel.

Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en breek deze in kleine ongelijke stukjes (kruimels) en verdeel

ze over de taart.

Bak de taart, afhankelijk van de gekoze bakvorm(en), 40/45 minuten tot 60 minuten. Laat de taart

goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt anders stort de custard in.






dinsdag 15 mei 2012

Vergeten groenten - Tuinbonen

Zijn tuinbonen een vergeten groenten hoor ik je denken? Nee, tenzij je ze vergeet te zaaien! En dat is hier het geval.
Vandaag was ik even door mijn foto's van vorig jaar aan het bladeren en stuitte ik op foto's van mijn tuinbonen oogst. Niet veel, wel heel lekker.
Dit jaar ben ik ze eigenlijk vergeten. Wel heb ik doperwtjes gezaaid en hoewel de plantjes redelijk groeien, zijn ze voorlopig nog niet aan oogsten toe. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit voorjaar toch nog een beetje zon en warmte krijgen zodat ook van de dopperts een foto kan worden gemaakt en op het blog worden geplaatst.

Als het dan zover is kunnen ook de tomaten die op deze dag van de laatste ijsheiligen* nog braaf in hun (koude)  kastje staan te wachten op betere temperaturen, naar buiten.
Ze zijn al aardig afgehard en sommigen hebben al kleine bloemetjes. Ook de courgette staat al een tijdje in de koude kas en geeft af en toe een prachtige gele bloem, die je overigens heerlijk kan vullen met kaas en kruiden maar daarover meer als het echt zomer is!

* IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. Deze periode wordt eveneens IJsheiligen genoemd. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het jaar waarop nog nachtvorst op kan treden. De naamdagen van de genoemde IJsheiligen wordt gezien als de grens tussen weer met mogelijk nachtvorst en zomers weer.

zaterdag 12 mei 2012

Met gelijke munt










Gelukkig komen er steeds meer muntsoorten op de markt. Niet dat ik ze allemaal een plekkie kan geven maar een paar ervan gelukkig wel. De Marokkaanse (Nana) munt heb ik eigenlijk al jaren. Dit jaar heb ik wat ruimte ingewonnen voor de chocolademunt, met de smaak van after eight en de mandarijnmunt. Van alle drie heb ik afgelopen dagen thee getrokken. Hoewel ze ieder hun eigen smaak hebben waren ze alledrie overheerlijk.

Mocht ik overwegen om nog meer muntsoorten aan te schaffen dan is het misschien een idee om ze zoals op de foto, in zakken van gronddoek aan de schutting te hangen. Dit idee zag ik vandaag op Rotterdam Zaait. Erg leuk en ook handig voor als je wat horizontale ruimte tekort komt.

Rotterdam Zaait was overigens net als vorig jaar weer een enorm succes. De locatie (het deliplein op Katendrecht) was een leuk idee. Aan de waterzijde bij de nieuwe Rijnhavenbrug stonden enthousiaste tuinierders met hun aanbod aan zaailingen en op het Deliplein zelf stond de boerenmarkt waar je biologische producten kon kopen. Ik kon mijn budget dus een beetje verdelen.

Het potje op de foto linksboven heb ik er ook gekocht. Het is een soort Afrikaanse BBQ maar dan met een pannetje. Zo gauw het weer het toelaat ga ik ermee aan de slag!




vrijdag 11 mei 2012

Rabarber(taart)

Vandaag had ik eindelijk tijd om een rabarbertaartje te bakken. Ik had moeite om de stengels eruit te draaien omdat ze inmiddels flink waren gegroeid. Maarrrr het is gelukt. De taartjes (het zijn er 2 geworden) zien er mooi uit. Het blad, gigantisch groot overigens, heb ik bij de sla gelegd in de hoop dat alle slakken uit de hele omtrek zich hierop gaan storten zodat ik ze morgen alleen nog maar hoef op te rapen en weer netjes op gemeentegrond (ver van mijn tuin) uit kan zetten.

Ondanks de te koude temperaturen (morgen wordt het 12 graden), groeit alles gestaag door.
Van de radijs kan ik regelmatig oogsten en de nieuwe zaaisels zijn inmiddels ontkiemd. De waterkers doet het ook goed in de schaduw en wordt van het weekend voor een deel opgedeeld om weg te geven.

De tomatenplanten en de courgette die boven in een kamer geduldig staan te wachten tot ze naar buiten mogen, heb ik maar alvast een voorproefje gegeven. Ik heb ze gisteren verhuisd naar de koude kas buiten.
De pepers zullen nog een tijdje moeten wachten.

In de kruidentuin loopt alles enorm uit en ik oogst al regelmatig om wat kruiden aan gerechten toe te voegen of om een lekkere verse labneh te maken. De salie staat op punt om in bloei te komen. Wat een bloemenzee geeft dat altijd.

Morgen naar Rotterdam zaait en ik ben heel benieuwd waar ik allemaal mee thuis kom ............

dinsdag 8 mei 2012

Sla



Eerder dan verwacht hebben we vandaag dan toch de eerste krop sla kunnen oogsten. Wat een verschil met de sla uit de winkels. Ik was bijna vergeten hoe lekker verse sla smaakt. Nog even geduld en de salades kunnen binnenkort worden opgesierd door de zelfgekweekte tomaatjes en komkommertjes. Tot die tijd doen we het nog maar even met producten uit de winkels.

Sinds een paar dagen lopen de temperaturen iets op. Dat in combinatie met de regenbuien die met grote regelmaat vallen, maakt dat alles goed groeit. De kruiden schieten uit de grond en de bieslook heeft alweer zijn eerste knoppen. Eigenlijk zou ik ze direct moeten verwijderen maar ik laat er toch een paar inzitten om van de mooie paarse bolletjes te kunnen genieten.


De muntsoorten die ik in mijn flexibele bakken heb geplaatst groeien ook goed. De volgende salade bestrooi ik rijkelijk met mijn nieuw aangeplante mandarijnmunt. De mandarijnmunt heeft een bijzonder frisse smaak en er kan eventueel ook thee van getrokken worden. Ik ben benieuwd. 


Verder komen de aardappelplantjes al boven de grond kijken en worden de aardperen al aardige plantjes. De aardbeien hebben hun eerste bloemen en de worteltjes krijgen al een aardige loofdos.
Nu nog een beetje zon en weg met de regen dan kunnen we er lekker vanuit de tuin van gaan genieten!


Salade met geitenkaas

Een krop sla
tomaatjes
bosui
knoflook
augurkjes
gembersiroop
verse peterselie
bieslook
feta

Was de sla, droog haar in de sladroger en scheur de blaadjes in stukjes. Leg de blaadjes in een schaal.
Was de tomaatjes en snij, deze in schijfjes en voeg toe aan de sla. Knip de bieslook fijn en strooi dit boven de sla uit. Snij de feta in kleine blokjes en voeg eveneens aan de sla toe.

 Snijd de bosui in kleine stukjes en doe deze in een kommetje. Snijd 6 tot 8 mini augurkjes in kleine stukjes en voeg deze aan het kommetje toe. Voeg 3 eetlepels gembersiroop toe en een beetje vocht van de augurken. Pers de knoflook erboven uit en voeg de peterselie toe.

Roer het mengsel door de salade en schep deze goed door.

vrijdag 4 mei 2012

En het eerste bosje gaat naar .............

Mijn moeder!

Het zijn er nog niet zo heel veel om te oogsten maar het begin is er. Ze smaken heerlijk moet ik zeggen. Gisteren maar nieuwe gezaaid in de pas aangeschafte flexibele manden.

Vandaag nog even naar Vreeken in Dordrecht om te kijken of ze misschien nog andere soorten hebben. Vast wel.

Na Vreeken door naar Villa Augustus om een hapje te eten. Ik hoop dat het droog is zodat we de schitterende moestuin die ze daar hebben kunnen bewonderen.

Omdat ik nog wat tijd over had heb ik Guacomole gemaakt van een advocado die ik had liggen. Morgen eten we soep en kan de Guacomole tussen het brood worden gesmeerd.






Guacomole
2 rijpe advocado's
limoen of citroensap
1 teentje knoflook
1 eetlepel verse koriander
peper en zout
en 6 druppels tabasco of een klein vers pepertje





Prak de advocado's fijn en voeg wat citroensap toe. Pers de knoflook erboven uit en voeg een eetlepel verse, in stukje gesneden blaadjes koriander toe. Breng op smaak met peper, zout en tabasco.

De Guacomole smaakt heerlijk tussen dikke boterhammen met sla en plakjes zalm.