donderdag 30 augustus 2012

Oogst: snijbiet (quiche van snijbiet)

Op de foto hierboven ligt de net geoogste snijbiet even schoon te spoelen in het water om later tot een quiche te worden verwerkt. De gekleurde stelen geven een mooi contrast met het groene blad. Jammer dat in dit gerecht de stelen niet mee mogen doen maar ik heb ze nog even apart gehouden want misschien smaken ze heerlijk met een tapenade of pesto.

De snijbiet diende als basis voor de quiche die overigens een echte aanrader is.
Hieronder volgt het recept:

Je hebt nodig:
 
500 gram snijbiet
2 stengeluien
2 teentjes knoflook
150 gram bacon
150 gram verse parmezaanse kaas
3 eieren
100 ml salgroom of kookroom
verse nootmuskaat
peper en zout uit de molen
5 plakjes (afhankelijk van de maat bakvorm) koopmans hartige taartdeeg
 
Was de snijbiet, stroop de stelen van het blad en droog ze in de sladroger of laat ze uitlekken. Wok de bladeren met wat olie, knoflook, peper, zout, en geraspte nootmuskaat in de wokpan. Gezien de hoeveelheid bladeren kan dat het beste in een paar keer.
Laat de gewokte bladeren in een vergiet uitlekken.
 
Bak in de tussentijd de bacon maar laat deze een beetje zacht. Fruit vervolgens de stengelui en laat bacon en stengelui uitlekken.
 
Verwarm in de tussen de oven voor op 180 graden.
 
Vet een bakvorm in en bekleed deze met de plakjes taartdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
 
Meng in een kom de eieren, de room, de snijbiet, de stengeluien en de bacon. Rasp de kaas erboven en roer alles goed door elkaar. Schenk het mengsel in de bakvorm en verdeel het mengsel.
 
Bak de quiche 45 minuten tot 1 uur in de oven. Kijk na 15 minuten even hoe het met het kleuren staat en dek de quiche wanneer hij goed van kleur is even af. Haal de quiche uit de oven en laat hem op een taartrooster iets afkoelen. Verwijder de ring en de bodem en plaats de quiche voor een knapperige bodem nog even terug in de oven. Dek de bovenkant eventueel af met aluminiumfolie.
 
 

 

dinsdag 28 augustus 2012

Sla oogst

's-Ochtends ruik je de herfst al en hier en daar laten de bomen ook al wat bladeren vallen. Een teken dat het moestuinseizoen een beetje op zijn einde gaat lopen. Ik probeer toch zo lang mogelijk door te zaaien en te planten. Zo heeft vandaag de little gem een plekje gekregen en staan de stengeluien in de wacht om uitgeplant te worden. De van de week uitgeplante lollo rosso gaat goed en van de eerder gezaaide lollo bionda zie je hierboven het resultaat. Een heerlijke salade van sla, cherry tomaatjes, sweet banana paprika, bieslook en Oost-Indische kers, afgemaakt met een dressing van olie, azijn, mosterd, knoflook, dille en honing. Uiteraard allemaal uit de moestuin.

Ook de onlangs gezaaide Rucola doet het goed. Als het goed is kan deze wel wat kou verdragen en kan ik er de komende maanden van oogsten. Binnenkort is het tijd om de veldsla en de spinazie te zaaien.

De aubergines zitten nog volop in de vruchten en ook de vijg heeft nog e.e.a. in het verschiet. De snijbiet groeit de pan uit en de hoeveelheid pepers en paprika's is ongelofelijk. Hopelijk willen de pepers nog een beetje kleuren en kunnen we het seizoen nog een beetje rekken zodat we nog even van dit alles kunnen genieten.



woensdag 22 augustus 2012

Oogst: Chinese kool en Paksoi

De gezaaide Chinese kool en paksoi, hebben zich met dit warme en zonnige weer in razendsnel tempo ontpopt tot volwassen kolen. Vandaag daarom maar een begin gemaakt met oogsten. Samen met de prei en de stengeluien zijn de bladeren tot een roerbakmix verwerkt. Binnen een half uur uit de tuin op je bord. Verser kan haast niet.

Om de komende maanden verzekerd te blijven van vers voer, heb ik vorige week wat lollo rosso, botersla, little gem, rucola en stengelui gezaaid. Alle slasoorten met uitzondering van de botersla, is opgekomen. Ook de stengelui laat zich voorzichtig boven de grond zien. Omdat het niet echt de tijd voor stengeluien is blijft het een verrassing of ze het ook daadwerkelijk gaan doen.

Een paar weken geleden heb ik lollo bionda gezaaid en nog een week en ook dan kunnen deze kroppen worden geoogst om tot een salade te worden verwerkt. Om de salades wat kleur te geven gebruik ik de bloemen van de Oost-Indische kers, het komkommerkruid en niet te vergeten de goudsbloemen.

De pepers en zoete paprika's doen het ontzettend goed, evenals de tomaten, aubergines en komkommers. Hoewel is vermoed dat de komkommer toch wel aan zijn laatste toegift bezig is.

Wat mij betreft is het einde van de zomer(teelt) nog lang niet in zicht!

woensdag 8 augustus 2012

Recept: Gevulde aubergine


Het kan niet op, de aubergine oogst. Inmiddels zijn de plantjes die ik had afgeschreven het ook gaan doen dus het wordt een beetje dooreten. Om maar niet steeds met hetzelfde gerecht voor de dag te komen heb ik het over een andere boeg gegooid. Met een beetje improvisatie en met de overige oogst als ingrediĆ«nten (stengeluien en sweet banana's) ben ik aan de slag gegaan.
De stengelui en de Sweet banana peper die een paprika bleek te zijn, mogen volgend jaar zeker niet ontbreken. Er hangen op dit moment nog zo'n 20 banana's aan de planten en ze produceren nog volop bloemen. Met wat zonneschijn haal ik misschien de 30. Je kunt ze niet alleen door gerechten gebruiken maar je kunt ze ook naar hartelust vullen. Ook dat ga ik binnenkort uitproberen. Eerst het recept met de gevulde aubergine!


Ingrediƫnten


1 aubergine (voor 2 personen, anders hoeveelheden verdubbelen)
2 sweet banana pepers
2 ons gehakt
2 grote stengeluien (gewone ui of bosui kan ook, neem bij bosui wat meer)
1 teentje knoflook
150 gr zilvervliesrijst
2 dl sugacosa tomatensaus (of andere tomatensaus met kruiden)
een klein handje verse kruiden (ik gebruikte oregano en thym)
1 biologische rundvleesbouillontablet

eventuele extra toevoegingen:
blikje tomatenpuree en/of pikante paprikapoeder

Bereiding:

Was de aubergine, snijd de aubergine doormidden en verwijder het vruchtvlees. Bestrooi de helften en het vruchtvlees met wat zout en leg ze ongeveer een kwartiertje in een bak met zout water.
Snijd de Sweet banana's doormidden en verwijder de zaden. Snijd ze in stukjes. Was de stengeluien en snijd ook deze in stukjes. Pel de knoflook en was de kruiden.
Kook de rijst met de bouillontablet en haal de aubergines uit het wat er en dep ze droog. Bak de aubergine stukjes (de helften worden later gevuld), de pepers en de stengelui in een pan en pers de knoflook erboven uit. Rul intussen het gehakt. Voeg het gehakt en de rijst bij de groenten en voeg de kruiden en de sugacossa saus toe. Laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal licht in.
Vul de aubergine helften met het mengsel en leg ze in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en dek hem na 10 tot 15 minuten af met aluminiumfolie tegen het uitdrogen. Laat het gerecht nogmaals 15 minuten in de oven staan totdat de aubergine zacht is.
Haal de schaal uit de oven en leg de aubergines op de borden.