zondag 27 januari 2013

Wintergroenten uit de tuin van Ophodenpijl

Afgelopen vrijdag was het een prachtige schaatsdag. Stralende zon, windstil zo'n dag waar je er niet heel veel van hebt zo in januari. En gelukkig was het mijn vrije dag! Met man en vriendin Sandra was het dan ook volop genieten op het ijs.

Na afloop zijn we ons te buiten gegaan aan een tosti met heerlijke moestuinsalade bij Ophodenpijl.
Veel producten bij Ophodenpijl komen uit de aan de overkant gelegen moestuin van Ton. Bij het restaurant is ook een winkeltje waar je verse eieren en producten van het seizoen uit de moestuin kunt kopen. Het verbaasde mij hoeveel er lag. Naast de aardperen lag er knolselderij, pastinaak, allerlei gekleurde wortels en pompoenen.

Het was nog een hele klus om uit te zoeken waaruit onze kleurrijke en overigens overheerlijke salade uit bestond.

Nu ik dit allemaal heb geproefd kan ik zelf bijna niet wachten totdat e.e.a. de grond in kan. Vandaag daarom maar alvast grote rode uien gezaaid. Ik vrees dat het nog wel even gaat duren voordat ik ze op mijn bordje heb liggen ................

 

zondag 20 januari 2013

Nieuw jaar, nieuwe rondes.


Vandaag is het er dan toch eindelijk van gekomen. De peperzaden die ik in december al had uitgezocht om begin januari te zaaien, hebben eindelijk hun plaats van bestemming in de zaaibakjes gekregen.

Vanwege de extreme kou (gevoelstemperatuur vandaag -15C), ben ik vanochtend binnen aan de tafel begonnen met het vullen van de pottenpers. Dit simpele plastic apparaatje heb ik vorig jaar zomer aangeschaft en ik vraag mij nu al of hoe ik het ooit zonder heb kunnen doen. Wanneer de zaden straks ontkiemt zijn en de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, kunnen zij met kluitje en al op hun plaats van bestemming worden geplaatst. Het verspenen kan in dit geval dus worden overgeslagen.

De pepers die ik vandaag heb gezaaid zijn:
- Espelette
- Madame Jeanette
- Elephants trunk
- Hongaarse peper

Voordat ik een kas had, hield ik de pepers meestal tot juni binnen. Ik heb goede hoop dat ik ze nu in april in de koude kas kan plaatsen.

Begin volgende maand kunnen de overige pepersoorten worden gezaaid. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kan er ook alvast worden begonnen met het zaaien (leggen) van de tuinbonen. Het voordeel van dit vroege tijdstip is dat de oogst al heeft plaatsgevonden voordat de luizen de planten bereiken. Voorwaarde voor het zaaien is wel dat eerst de temperatuur omhoog moet.