zondag 14 juli 2013

De rapen zijn gaar! (recept: raapjessalade)


De tuin krijgt in deze tijd van het jaar steeds meer kleur en raakt bovendien steeds voller. Van de raapjes oogst ik al weken en op dit moment is er van alles zo'n beetje teveel.

Op de tuin is een ware ruilhandel ontstaan want ik ben natuurlijk niet de enige die te veel aan verse waar heeft. Zo worden doperwten geruild tegen kleurrijke bloemen, radijsjes tegen andijvie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daarnaast wordt er een groot beroep gedaan op mijn creativiteit om alles toch maar tot een gerecht verwerkt te krijgen.

Lustte ik vroeger nooit bietjes, sinds ik ze met honing in de oven klaarmaak eten we ze wel 2 keer per week. Hetzelfde geldt voor doperwtjes en tuinbonen. Door de grote hoeveelheden oogst was ik genoodzaakt op zoek te gaan naar meer recepten wat resulteerde in een heerlijke zomer minestronesoep. Het recept kwam ik tegen in het boek Zomer van Yvette van Boven. In deze soep kan je veel groenten (en vooral bonen en erwten) kwijt en het is ook nog eens een top soep!

Als we willen kunnen we dagelijks aardbeien en aalbessen eten. Om ook daar mee te variĆ«ren heb ik van een klein gedeelte van de aardbeien, aardbeienyoghurtijsjes gemaakt. Ook die waren heerlijk.

Sinds een aantal weken oogst ik met regelmaat raapjes. Ik had ze nog nooit eerder gegeten en het was even zoeken naar een recept wat mij beviel. Uiteindelijk blijf ik steeds terugvallen op de raapjessalade van de site van AH. Het recept is alvolgst:

Raapjessalade
 
400 g meirapen, schoongeboend     
  • 1 friszoete appel      
  • 1 bosui of 2 stengeluien in schuine reepjes
  • 1  walnoten (60 g)     
  • 3 el citroensap     
  • 2 tl mosterd     
  • 1 el (australische) gembersiroop      
  • 6 el extra vierge olijfolie 
  •  

  • Bereiden

    1. 1. Snijd een plakje van de onder- en bovenkant van de rapen. Snijd de rapen met een scherp mes of in de keukenmachine in dunne plakjes. Snijd de ongeschilde appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes. Doe de meiraap met de appel, bosui en walnoten in een schaal.
    2. 2. Klop een dressing van het citroensap, de mosterd, gembersiroop en olie. Breng op smaak met peper en zout.
    3. 3. Schenk de dressing over de salade en schep om. Lekker bij lamsworstjes of kipfilet en gebakken aardappelen.