vrijdag 30 mei 2014

Tuinbonen en doperwten





 Eind mei is het alweer. Nog drie weken tot de langste dag. De laatste dag waarop de rabarber geoogst kan worden en de eerste waarop de paksoi gezaaid kan worden. De maanden zijn werkelijk voorbij gevlogen.

In de afgelopen periode ben ik een weekje vrij geweest. Precies in de zonnige periode. Ik heb in die tijd wat andere tuinen bezichtigd dan die van mijzelf. Zo ben ik met een vriendin naar de zorgboerderij Buytenhof in Rhoon geweest. Leuk om te zien hoe ze daar de verschillende stukken grond indelen. Kruiden, bloemen, groenten en plukvelden zijn op een leuke manier van elkaar gescheiden. Ook heb ik weer eens een kijkje genomen in de tuinen van Villa Augustus. Het blijft een feest om daar rond te lopen en wat hebben zij een goed oog voor details. Binnen staan de mooiste boeketten in al even leuke vazen of potten en buiten zijn bloem-, kruiden- en groentenbed al even zorgvuldig op elkaar afgestemd.

Na die uitstapjes is het ook wel weer leuk om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Zeker na de regenperiode van afgelopen week. Door de regen is alles werkelijk uit de grond gespoten en waar ik toch een beetje bang voor was is gebeurd. De tuinbonen hebben luis. Ik heb de planten die waren aangetast er direct uitgehaald. Nu maar hopen dat de rest bespaart blijft.

Vandaag kon ik de eerste tuinbonen oogsten. Ze waren weliswaar nog niet heel erg groot maar ze smaakten echt heerlijk. Door de regen zijn de peulen wat langer blijven hangen en daarvan kon ik de erwten weer eten.

Binnenkort kan ik ook de eerste bieten oogsten. Ik was vrij vroeg met zaaien maar doordat ik ze lange tijd in de koude kas heb gehouden en ze vooraf had verspeend, hoop ik het doorschieten te kunnen voorkomen. Het lijkt erop dat alles goed gaat.

En verder eet ik zo'n drie keer per week verse sla met eigen kruiden en bloemen. Wat blijft dat toch een luxe en wat zal ik dat missen als straks de vorstperiode weer aanbreekt. Maar vooralsnog gaan we eerst nog genieten van een hopelijk geweldige zomer (al voorspellen de weermannen iets anders).

 

dinsdag 20 mei 2014

Rotterdamse oogst en andere tuinperikelen

Op 17 mei was het dan weer zo ver, het jaarlijkse uitje naar Rotterdam Zaait op de Kaap in Rotterdam. Om 10 uur was het groepje vriendinnen compleet en kon onze struintocht beginnen. Het was een feest om tussen alle bloeiende bloemen, groenten- en kruidenplanten te struinen en de geuren van lekkere hapjes in ons op te nemen. Want ja, om 10 uur stonden stoof en grill al aan.

We hebben weer veel plantjes voorbij zien komen zoals de framboosaardbei, diverse soorten munt, vijgenstekken, moederkruid tot kamerlindes aan toe.

We hebben niet alleen veel gekocht (zelfs zoveel dat we tussentijds even naar de auto's moesten lopen om weer nieuw in te kunnen slaan), maar we hebben ook veel leuke ideĆ«en opgedaan. Na een paar uur slenteren en heerlijke muntthee gedronken te hebben gingen we weer huiswaarts om al onze aangekochte plantjes in de grond uit te planten.
Door alle inspiratie van afgelopen zaterdag ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Buiten het opnieuw groeperen van mijn mijn kruidenpotten (alweer), heb ik ook plantstokjes gemaakt van snoeiafval. Ik moet zeggen ze staan erg leuk zo in de potten en tussen het groen van de kruidentuin. Ik sluit niet uit dat ik er ook een paar voor de moestuin ga maken. In het voorjaar was ik begonnen met het maken van labels van karton die ik plastficeerde en met touw aan gevonden takken hing. Ik denk dat de stokjes een leuke afwisseling hierbij zijn.
In de moestuin groeit alles ontzettend hard. Ik heb al een aantal keren raapjes en peulen kunnen oogsten en de sla blijft (gelukkig) ook maar doorgroeien. De tuinbonen laten een deel van hun bloemen alweer vallen en voorzichtig zie ik ook daar de eerste bonen verschijnen. De rabarber blijft onuitputtelijk nieuwe stengels leveren en de uien beginnen zich langzaam aan te vormen. Het blijft wonderlijk dat kleine spul te zien uitgroeien tot volwassen groenten.               

zondag 11 mei 2014

De eerste venkeloogst! Recept: Tajine van venkel en aubergine

Wat gaat het seizoen snel! Dat besef je nog meer als je terugkijkt op wat je afgelopen periode al hebt kunnen oogsten. Vele kroppen sla, radijzen, paksoi, rabarber, spinazie en zelfs 2 verdwaalde aardappelen die er vermoedelijk nog van vorig jaar inzaten. En nu was de eerste venkel aan de beurt. De geur die vrijkomt wanneer je de venkel uit de grond haalt, is met geen pen te beschrijven. Zoveel anijs en dat lijkt dan natuurlijk weer op drop, vandaar dat deze groente tot een van mijn favorieten behoort. Ik gebruik niet alleen de knol maar ook het blad is heerlijk door gerechten of om te gebruiken in een theeboeket. Van de venkel heb ik samen met de aubergines van mijn gekochte aubergineplant een heerlijk tajinegerecht gemaakt. Het recept volgt verderop in dit blog.

In mijn vorige blog schreef ik dat Moestuin Miep sinds kort een Facebook pagina heeft. Wat een leuke reacties zijn er allemaal binnengekomen en over het aantal "likes" heb ik zeker geen klagen. Tot nu toe hebben zich 56 mensen/bedrijven aangemeld. Dat is een leuke binnenkomer!

Door het onstuimige weer van afgelopen week heb ik niet veel meer op de tuin gedaan dan opbinden, afdekken en af en toe iets binnen zetten. Ondanks de storm houdt alles zich goed. Ik stond versteld van de flexibiliteit van de tuinbonen. Ondanks hun hoogte blijven ze rechtop staan. De groenten in de koude bakken en in de koude kas hebben niets te lijden. De bietjes heb ik uit voorzorg afgedekt en de rest lijkt zich goed te redden. Als het weer straks weer iets rustiger is zal ik nog wel even bezig zijn met het schoonmaken van de bedden want er is aardig wat blad gevallen.
Ondanks het wat mindere weer groeien ook de bloemen gewoon door. Van de week heb ik dan ook het eerste tuinboeketje kunnen plukken. Goudsbloem met viooltjes en takjes bloeiende thijm.

En dan nu het tajinegerecht. Het is een vegetarisch gerecht maar als je wil kan je er natuurlijk ook (stoof)vlees bij eten of een stukje witvis.

Je hebt nodig voor 2 personen:
1 venkel (15 minuten gekookt en doormidden gesneden)
1 aubergine
3 aardappels (gekookt of gestoomd)
1 ui
4 worteltjes
1 tomaat
1 blik tomaatblokjes
verse koriander (naar smaak)
verse peterselie (naar smaak)
1,5 tl komijnpoeder
1,5 tl paprikapoeder
peper en zout

 

Voordat je begint zet je de tajine op een vlamverdeler op de laagste stand. Zelf bak ik alles eerst aan in de pan en doe het daarna in de tajine om het te laten stoven. Wanneer de tajine warm wordt zet je langzaam het vuur steeds iets hoger.

Snijd de groenten in stukjes. Bak de ui totdat ze glazig ziet. Voeg de venkel, aubergine, gekookte of gestoomde aardappeltjes, de worteltjes en tomaat toe. Voeg het blik met tomaatblokjes toe en laat het geheel 5 minuten smoren. Voeg de gedroogde en verse kruiden toe en laat het geheel nog even 10 minuten op laag vuur staan. Doe alles over in de tajine en laat het ongeveer 45 minuten stoven. Voeg naar smaak peper en zout toe.



 

zaterdag 3 mei 2014

Moestuin Miep op Facebook!!



















Soms heb je wel eens dat je even snel iets wilt delen en dat een blog daar dan net een te groot podium voor is. Een snelle update van de moestuin, een leuke foto, een mooie oogst of de aankondiging van een nieuw blog, dan biedt Facebook uitkomst. Vandaar dat Moestuin Miep sinds kort ook op Facebook te vinden is. 
Mocht je het leuk vinden om deze korte updates te volgen of mogelijk in de toekomst te zien wat anderen voor praktische tips of vragen hebben, ga dan naar https://www.facebook.com/moestuinmiep en klik op de "Vind ik leuk" button.
 
Zoals de foto's al laten zien is er de afgelopen week aardig wat geoogst. Kroppen sla, spinazie, radijsjes en rabarber. En dan heb ik het nog niet over de venkel en de raapjes die zich vast afvragen waarom ze nog in de grond staan. Zij komen zeker komende dagen aan de beurt.
 
De sla en radijzen zijn opgegaan in lekkere salades en van de rabarber heb ik (voor de tweede keer dit seizoen) compote gemaakt.
 
Van de week heb ik nog wat oranje en paarse wortelen gezaaid. Deze combinatie leek mij zo mooi en vandaag op de Rotterdamse oogstmarkt, kon ik ook zien dat dat zo is. Er lagen prachtige bossen wortelen in de kleuren geel, oranje en paars. Wat een mooie gerechten kan je daarmee maken!
Verder was er weer een mooi aanbod van o.a. kazen, mosterd, olijfolie, koffie en thee, kookboeken, kruidenplanten, en pesto's. Nieuw voor mij was de stand met Stadskruiden. Heerlijk geurende bosjes kruiden bedoeld voor in je gerechten of een lekker "bakkie" thee.
Nadat we de markt hadden verlaten vroegen we ons allebei af waarom we eigenlijk niet vaker gaan want deze markt is zo leuk! 
 
17 mei krijg ik in ieder geval een herkansing want zoals ieder jaar ga ik dan met twee vriendinnen naar Rotterdam Zaait. Ik kijk ernaar uit!