vrijdag 20 juni 2014

Eetbare bloemen (recept: bloemenpesto)

Een paar weken geleden was ik al begonnen met het maken van vlierbloesemazijn. Deze week had ik rucola en eetbare bloemen over. Reden om daar eens mee te gaan experimenteren. Het is een heerlijke bloemenpesto geworden die niet alleen de hele tafel opfleurt maar ook nog eens lekker smaakt. Je kunt de pesto op een boterham met kaas smeren maar hij smaakt ook heerlijk door pasta's en soepen. 
 
Binnenkort verwacht ik ook de eerste courgettes te kunnen oogsten. Van het overschot wat gaat ontstaan maak ik zoetzuur. De potten die ik vorig jaar maakte namen door familie en vrienden gretig aftrek. Dit jaar wil ik de bloemen van de courgettes ook wat meer gaan gebruiken voor gerechten.
 
Sinds een aantal maanden blog ik af en toe voor het online foodmagazine "Lekker tafelen". Voor lekker tafelen mocht ik het kweken van oesterzammen uitproberen. Het was een hele leuke ervaring en waarom zou je wel je eigen groenten en kruiden kweken en niet je eigen paddestoelen?
 
Nieuwsgierig geworden naar hoe het kweken in zijn werk gaat? Dan is dit de link naar het artikel!
 
 
Bloemenpesto
 
Verse rucola
een kommetje eetbare bloemen zoals oost-indische kers, komkommerkruid, goudsbloem, courgettebloemen
1 bosje basilicum
40 gram gepelde amandelen
2 a 3 eetlepels geraspte oude kaas
1 teentje knoflook
olijfolie
 
Was de rucola grondig, doe de blaadjes in de sladroger en slinger ze droog. Was de bloemen en dep ze droog. Meng alle ingredienten in een grote kom of blender. Pureer alles en voeg beetje bij beetje olijfolie toe. De pesto mag niet te droog zijn. Proef af en toe en voeg eventueel wat meer basilicum, rucola of kaas toe. Doe de pesto over in een afsluitbare pot.
 
Ik bewaar de pesto meestal niet langer dan een week in de koelkast maar het kan goed dat deze langer houdbaar blijft.
 
 
 
 
 
 

woensdag 11 juni 2014

Oogstpret



















Er kan op dit moment volop geoogst worden. De tuinbonen, peulen, sla, aardbeien, rabarber en bietjes blijven maar geven. Dit is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het vergt wat investering vooraf maar dan heb je ook wat.
 
In de tussentijd raken er ook weer een paar bedden leeg. De knoflook was aangetast door roest en heb ik eerder moeten oogsten en de spinazie schoot door. Geen probleem want die bedden kunnen weer worden benut met andere groenten.
 
Vandaag heb ik de winterpreien uitgeplant. Ze zijn weliswaar nog erg klein maar mijn ervaring met de zomerprei is dat ze het met wat bemesting toch prima gaan doen. Ook heb ik borlottibonen gelegd en snijbiet, sla, bieten en boerenkool voorgezaaid. Door het grote aantal slakken durf ik het niet aan om ze rechtstreeks in de grond te zaaien/leggen.
 
De bloemen die ik had gezaaid (Cosmea, Violier en Leeuwenbek) doen het goed. De dropplant laat zelfs al bloemen zien.
 
De uien gaan nu echte bollen vormen en ik ben heel benieuwd wanneer ze gaan strijken en ik ze kan gaan oogsten. Ik schat dat het nog wel zeker een maand duurt.
 
De aardappelen lijken goed te gaan. Ik zeg lijken omdat ik nog niet onder de grond heb gevoeld hoe het ervoor staat. Een mooi klusje voor morgen. De courgettes geven ook al vruchten en de pompoenen lijken zich te settelen.
 
Al met al heb ik geen klagen en eten we volop van de verse groenten.