zondag 23 oktober 2016

Wintergroenten (recept Tian, ovenschotel met groenten)

Kaarsen aan, kachel aan en lekker genieten van de herfst. Het is weer tijd om in de keuken te staan en te genieten van de oogst van afgelopen weken.

Gisteren maakte ik van de een na laatste courgette en verse kruiden een Tian. Een ovengerecht van groenten met Courgette, Aubergine, Tomaat, Mozzarella en verse kruiden. Het recept volgt aan het einde van dit bericht.

Vorige week oogstte ik de laatste appels, courgettes, sla, pompoenen en nog wat kruiden. De zomeroogst is nu echt op en ik kijk uit naar de winteroogst. Preien, knolselderij. winterwortelen, aardperen, boerenkool, spruiten en winterpostelein groeien goed. Het wordt tijd om daar binnenkort van te gaan oogsten. 

Afgelopen seizoen, was een raar seizoen, koud, nat, tropisch en een watergebrek. Het duurde lang voordat de kroten wilden groeien en door de vele slakken werden de pompoenplanten tot twee keer toe opgegeten.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en werd ik beloond met een prachtige bonenoogst. En wat te denken van de appels. Dit jaar waren het er veel en zijn ze groot.
De Courgettes bleven gaan. De gele althans. De groene deden niet veel maar wat een plezier hebben we van de gele gehad. En nog want ik heb er nog eentje liggen. Hopelijk volgend jaar nog zo'n oogst.
Ook de wintergroenten groeien goed. Boerenkool, spruiten, aardperen, winterwortelen, winterpostelein en prei. Waarschijnlijk heb ik ze nog niet allemaal benoemd. Een paar weken geleden zaaide ik spinazie in de kas en ik die komt op. Van de week gaat de knoflook in de grond. Voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Maar eerst nog even genieten van de winter.






Nodig:
1 (gele) courgette
1 aubergine
2 tomaten
2 grote bollen mozzarella
2 eetlepels balsamicoazijn
pijnboompitten
kruiden naar smaak (bijvoorbeeld wat tijm of oregano)
olijfolie
peper en zoutSnijd de aubergine in plakken en bestrooi beiden kanten met zout. Doe ze in een kom, dek ze af en laat ze een paar uur staan. Dit is eigenlijk bedoeld om de bitterheid uit de aubergine te halen maar omdat aubergine tegenwoordig niet meer bitter zijn is het een goed middel om het vocht er uit te halen. Doe de aubergine na het intrekken van het zout in een vergiet, spoel ze af en dep ze goed droog.
Verwarm de oven op 180 graden.
Snijd de courgette, tomaat en mozzarella eveneens in plakken. Smeer alles in met weinig olijfolie en strooi wat peper en zout op de plakken. Schik de plakken in een ovenschaal zoals op de foto. Voeg 2 eetlepels balsamico azijn toe. Rooster wat pijnboompitten in een pan en strooi deze uit over de tian. Strooi als laatste wat kruiden over de tian.
Zet de ovenschaal ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven. De Mozzarella zal smelten. Wil je dit niet dan kan je de mozzarella toevoegen nadat de groenten in de oven hebben gestaan.
Lekker als bijgerecht maar ook als hoofdgerecht met een stokbroodje met wat verse pesto.