Wat een verschil met twee weken geleden. De tuin heeft zich in korte tijd ontpopt tot een groene oase. Kolen groeien de koude bak uit. Aardappelen blijf ik aanaarden en met de rabarber heb ik al zoveel gerechten gemaakt. Maar je hoort mij natuurlijk niet klagen. Hoe frustrerend is het als alles wat je zaait, plant of poot, mislukt!
Gelukkig is dat niet het geval. De tuinbonen staan volop in bloei en ik ben langzaam begonnen met het uitplanten van de Borlotti bonen. Deze had ik in de kas voorgezaaid (gelegd) zodat ze minder kans lopen om door vogels en slakken te worden aangevreten. Bij het uitplanten heb ik er takjes omheen gezet. Hopelijk herkennen vogels en ongedierte het ook als afrastering en worden de bonen met rust gelaten.
In de koude kas hebben de struiktomaten hun eerste (groene) tomaatjes en heb ik bij de peperplant het eerste pepertje gesignaleerd. Tot nu toe gaat het dus goed. Nog steeds oogst ik regelmatig sla en rucola en vanaf volgende week kunnen ook Andijvie en Venkel geoogst worden.
Waar ik op dit moment het meest van oogst is de Rabarber. De Rabarber groeit enorm. Nog even en ik kan er achterlangs lopen zonder dat ze me zien (ik ben niet zo groot). In het begin maakte ik veel rabarber crumble en compote maar van het weekend besloot ik er een chutney van te maken. Want wees nou eerlijk alle dagen Rabarber ........ . Deze chutney is lang houdbaar.
Tot dan toe was de Cranberrychutney favoriet maar ik geloof toch dat daar na deze Rabarberchutney verandering in is gekomen. Daarom het recept op deze blog.
In de tussentijd was het thuis ook een groene bedoening. Met 10 dames hebben we in de tuin een workshop bloemschikken gevolgd. De workshop werd gegeven door Anita, een oude schoolvriendin van mij die naast een webshop in groendecoraties heeft ook workshops geeft (http://www.kruidjeroermenietshop.nl) . Enthousiast ben ik de week erna zelf begonnen met het maken van een boeket. De foto staat bovenaan deze blog. Wat is dit leuk om te doen! Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen.
Rabarberchutney
750 gram rabarberstelen (in kleine stukjes gesneden)
5 uien (fijngesnipperd)
1 teen knoflook (fijngesneden)
1 flinke rode peper (zonder zaadlijsten en fijngesneden)
75 gram rozijnen
100 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
150 ml (inmaak)azijn
1,5 theelepel mosterdzaad
1/2 theelepel zout
50 gram donkere basterdsuiker
weckpotten/inmaakpotten
Zet een grote pan op met water en kook de potten, deksels en eventueel rubberen ringen goed uit.
Snijd de groenten zoals hierboven beschreven. Schep alles behalve de rabarber en de basterdsuiker in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Voeg na 5 minuten de rabarberstelen en de basterdsuiker toe. Kook het geheel 25 tot 30 minuten en schenk alles in de brandschone potten. Label of etiketteer ze.
6 opmerkingen:
Dankjewel moestuinmiep ga ik zeker eens uitproberen 😁
Prachtig boeket! en die chutney zal ik eens proberen....vind alleen altijd lastig waarbij je zo'n chutney gebruikt :)
Dag Miep,
Ik heb net je blog ontdekt en ga het in de gaten houden. Wat een prachtige foto's! Mag ik weten wat voor 'n camera je gebruikt? Ik heb net een camera te leen om ervaring op te doen en wil er in de toekomst graag eentje aanschaffen om foto's van tuin en voedsel mee te maken voor mijn blog.
Over het recept: heb je wel eens geprobeerd om chutney te maken zonder suiker? Ik wel, maar dat was niet zo'n succes. Ik had de suiker vervangen door diksap, maar het nadeel daarvan is dat dat niet bindt. Dus de chutney bleef veel te vloeibaar. Ik ben dus nog op zoek naar een goed recept voor chutney zonder (geraffineerde) suiker...
Leuk! @Elaine de Ridder. Ben benieuwd wat je ervan vindt.
Dankjewel @@annemiek Ik wist niet dat ik boeketten maken zo leuk zou vinden. Deze chutney eet je bij vlees maar bij een boterham met kaas kan ook altijd. Het geeft net dat beetje extra smaak aan een gerecht.
Dankjewel @karendrost Ik vind fotograferen steeds leuker en van de week start ik met een cursus fotografie. Ik maak de foto's met mijn Panasonic DMC-FZ200 en hij is perfect voor het fotograferen van bloemen, planten en gerechten ed. Ik ben er erg blij mee.
Ik zou ook wel minder suiker in mijn chutney's willen gebruiken maar het heeft inderdaad ook een bindfunctie. Mocht je ooit een recept tegen komen met een goede vervanger dan houd ik mij aanbevolen!
Een reactie posten