zondag 7 mei 2017

Genoeg te doen (recept paardenbloemgelei)


Het is alweer mei! En wat groeit alles hard. De spinazie is alweer op en ook de laatste radijzen zijn geoogst. De nieuwe staan alweer keurig in rijtjes op de bedden. Ook eten we volop van de sla en de rabarber. Dit jaar is het rabarberjaar bij uitstek. Ik kan mij niet herinneren dat we eerder zoveel rabarber konden oogsten rond deze tijd.

Alle bomen en struiken schieten uit en de wereld om ons heen wordt opeens weer en stuk groener. Het eerste boeketje is ook alweer een feit. Sering, bloesem en vergeet-mij-nietjes met rabarberbloemen die ik liever op de vaas zie dan in mijn rabarber. Ze onttrekken voeding aan de stelen. 






De Daslook heeft zich flink uitgezaaid en net als voorgaande jaren maakte ik er weer pesto van. Omdat de pesto beperkt houdbaar is heb ik van een deel van de pesto Broodstengels gemaakt. Voor herhaling vatbaar want ze smaken fantastisch.


 
Er was niet alleen hartig brood gemaakt, want bij de Pasen hoort ook zoet brood. Vandaar dat ik maar weer eens een kaneelbrood heb gebakken. Ook deze blijft favoriet.

In de moestuin zelf groeit alles hard. De tuinbonen hebben hun eerste bloemen, aardappelen komen boven de grond, prei en knolselderij groeien goed en ook in de kas doet de Koolrabi en de komkommer het goed.

Er is al veel uitgeplant maar met de pompoenen wacht ik nog even tot na ijsheiligen. Ik hoop toch op een goede oogst want die was door de slakkenvraat vorig jaar rampzalig.

Na er jaren over gelezen te hebben op Instagram, heb ik dit jaar voor het eerst paardenbloemengelei gemaakt. De bloemen plukte ik op ons complex. Dit is tot nu toe toch de verrassing van het jaar. Wat smaakt dat lekker. Het is vergelijkbaar met honing.

Nog een maandje en dan hoop ik dat de vlier haar bloemen krijgt zodat er weer een voorraad siroop kan worden aangemaakt.

Wordt vervolgd.

Paardenbloemgelei
100 gram paardenbloemen
450 gram water
450 gram geleisuiker
sap van een halve citroen
Grote pan
Neteldoek
Uitgekookte weckpotten
Pluk de bloemen in een gebied waar geen honden loslopen. Pluk bloemen die nog geen pluizen hebben. Schud ze buiten uit in een vergiet zodat eventuele vliegjes eruit vallen.
Doe de bloemen in een grote pan. Voeg het water toe en kook de bloemen 20 minuten. Laat de pan een paar uur of een nacht staan.
Doe de bloemen in een neteldoek en houd deze boven een kookpan. Laat het sap in de pan lopen. Voeg citroensap bij.
Kook in de tussentijd weckpotten uit.
Voeg geleisuiker bij het sap en laat het geheel 4 minuten goed doorkoken. Schenk de gelei in de brandschone weckpotten.
Houd er rekening mee dat gelei dunner is dan jam. Wil je dikke gelei voeg dan geleisuiker toe. Hiermee wordt het wel zoeter.



5 opmerkingen:

@nnemiek zei

ja das echt lekker he die paardebloemhoning, heb ik ook eens gemaakt. En bij mij ook al zo veel en mooie rabarber, heerlijk. op de rest moet ik nog even wachten, maar vooral mijn kolen groeien geweldig. Prachtig dat boeketje!

Unknown zei

Ik wist niet dat het zo lekker was! @nnemiek Zo leuk dat je nog steeds bij leert. Wat een goed rabarber jaar hebben we. Hopelijk mogen we nog veel stelen plukken.

Anoniem zei

Oh wat een heerlijkheid allemaal hier.

Unknown zei

Nou he! @anna maria Zo fijn om weer met tuinieren en eten bezig te zijn.

Kees zei

Wauw, wat ziet het er allemaal mooi en bovenal lekker uit :)