dinsdag 25 december 2012

Kerst (recept: cranberry chutney)

Na een erg natte decembermaand waarin op tuingebied weinig te beleven viel toch maar even een kort verslag van de afgelopen maand.

Van de laat gezaaide stengeluien hebben we nog veel plezier gehad. Ik heb ze regelmatig gebruikt in salades en bij het bereiden van salsa's. Ook van de preien hebben we regelmatig gegeten. Verder zorgt de snijbiet met zijn vrolijk gekleurde stengels nog steeds voor een mooi plaatje in de tuin en staan de aardperen klaar om geoogst te worden. Naast de kruiden haal ik in deze tijd van het jaar verder weinig uit de tuin.

Reden genoeg om dan maar binnenshuis aan de slag te gaan met verse producten die de winkels op dit moment bieden.
Omdat verse cranberries er maar korte tijd zijn, heb ik ook dit jaar weer een aantal potten gevuld met cranberry chutney. De chutney kan worden gegeten bij kaas en wild- en vleesgerechten. Het recept kwam ik jaren geleden in het blad Seasons tegen.

 
Cranberry chutney
 
 

500 gram uien
4 tenen knoflook
ca. 8 cm verse gember, geraspt
2 rode pepers
500 gram verse cranberry's
250 gram sultana's
8-10 kruidnagelen
1 kaneelstokje
500 gram bruine suiker of rietsuiker
2 kopjes rode wijnazijn
1 kopje balsamico azijn
1 kopje water
1 eetlepel zeezout of fleur de sel
 
Snijd de uien klein en hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Schraap de pitjes uit de rode pepers en snijd het vruchtvlees klein. Breng alle ingrediƫnten aan de kook en wacht tot de cranberry's geknapt zijn. Laat alles dan nog circa 1 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot de massa dik is en de vloeistof stroperig.
 
Kook in de tussentijd de weckpotten uit en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
 
Doe de chutney als deze voldoende is ingedikt over in de schone potten en sluit de potten af.
 
Laat de chutney in ieder geval 3 weken op een donkere plaats op smaak komen.