woensdag 8 augustus 2012

Recept: Gevulde aubergine


Het kan niet op, de aubergine oogst. Inmiddels zijn de plantjes die ik had afgeschreven het ook gaan doen dus het wordt een beetje dooreten. Om maar niet steeds met hetzelfde gerecht voor de dag te komen heb ik het over een andere boeg gegooid. Met een beetje improvisatie en met de overige oogst als ingrediënten (stengeluien en sweet banana's) ben ik aan de slag gegaan.
De stengelui en de Sweet banana peper die een paprika bleek te zijn, mogen volgend jaar zeker niet ontbreken. Er hangen op dit moment nog zo'n 20 banana's aan de planten en ze produceren nog volop bloemen. Met wat zonneschijn haal ik misschien de 30. Je kunt ze niet alleen door gerechten gebruiken maar je kunt ze ook naar hartelust vullen. Ook dat ga ik binnenkort uitproberen. Eerst het recept met de gevulde aubergine!


Ingrediënten


1 aubergine (voor 2 personen, anders hoeveelheden verdubbelen)
2 sweet banana pepers
2 ons gehakt
2 grote stengeluien (gewone ui of bosui kan ook, neem bij bosui wat meer)
1 teentje knoflook
150 gr zilvervliesrijst
2 dl sugacosa tomatensaus (of andere tomatensaus met kruiden)
een klein handje verse kruiden (ik gebruikte oregano en thym)
1 biologische rundvleesbouillontablet

eventuele extra toevoegingen:
blikje tomatenpuree en/of pikante paprikapoeder

Bereiding:

Was de aubergine, snijd de aubergine doormidden en verwijder het vruchtvlees. Bestrooi de helften en het vruchtvlees met wat zout en leg ze ongeveer een kwartiertje in een bak met zout water.
Snijd de Sweet banana's doormidden en verwijder de zaden. Snijd ze in stukjes. Was de stengeluien en snijd ook deze in stukjes. Pel de knoflook en was de kruiden.
Kook de rijst met de bouillontablet en haal de aubergines uit het wat er en dep ze droog. Bak de aubergine stukjes (de helften worden later gevuld), de pepers en de stengelui in een pan en pers de knoflook erboven uit. Rul intussen het gehakt. Voeg het gehakt en de rijst bij de groenten en voeg de kruiden en de sugacossa saus toe. Laat het geheel een minuut of 10 pruttelen. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal licht in.
Vul de aubergine helften met het mengsel en leg ze in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en dek hem na 10 tot 15 minuten af met aluminiumfolie tegen het uitdrogen. Laat het gerecht nogmaals 15 minuten in de oven staan totdat de aubergine zacht is.
Haal de schaal uit de oven en leg de aubergines op de borden.


Geen opmerkingen: