zondag 26 april 2015

Oogst uit de koude kas

 
Ondanks de nachtvorst had vorige week toch ook een aantal zonnige dagen. En dat was net wat de groenten in de koude kas nodig hadden. Zon en warmte. Van de Paksoi en sla die ik als jonge plantjes had gekocht kon driftig worden geoogst. Ook van de gezaaide radijzen en Rucola. Wat gaat alles dan ineens snel.

Omdat de rabarber op een beschutte plaats voor de kas staat, heeft deze ook een groeispurt gemaakt. Bijna in juichstemming fietste ik met de stengels van de rabarber en de rest van de oogst naar huis.

Van de rabarber maakte ik een Crumble, van de sla een salade met eetbare bloemen, tomaat, radijzen en noten en van de Paksoi een wokgerecht.

Ondanks dat de temperatuur deze week laag wordt, heb ik toch twee tomatenplanten in de koude kas gezet. Ik had ze in februari gezaaid en de laatste dagen in de kas aan huis afgehard. Ze hebben al bloemen, net als de pepers. Deze week kijk ik het even aan en als ze het goed doen mag de rest ook naar de kas.

De tuinbonen groeien minder goed. Of het de kou is of de bladrandkever die driftig de randjes van de bladen afknaagt weet ik niet. De tuinbonen die ik in de flexibele mand had geplant gaan goed, die in de bedden blijven in groei achter. Hopelijk helpt een handje koemestkorrels.

De gezaaide wortels komen op en ook de knoflook en aardappelen gaan goed. Omdat het plukken van boeketten vorig jaar zoveel voldoening gaf heb ik dit jaar meer bloemen. In de koude kas staan o.a. Zinnia's en Dianthus. In de extra bak die we aan de zijkant van de tuin hebben gemaakt heb ik een vlindermengsel uitgestrooid en de laatste zaden van de Goudsbloem. Velen hebben een hekel aan deze bloem die zich vreselijk uitzaait maar ik hou ervan, net als van de Oost_Indische kers. Bloemen gaan door de salade of in een klein boeketje. Hebben ze zich heel erg uitgezaaid dan trek ik er wat tijd voor uit om ze netjes bij elkaar te zetten.

8 opmerkingen:

Madam Elisa zei

Wou wat heerlijk, de rabarber wil hier ook geoogst worden al, heerlijk zeg!

Els04 zei

Geweldig!

Moestuin Miep zei

Rabarber is niet alleen lekker maar geeft ook zo'n mooie kleur aan de tuin. Heerlijk! @Madam Elisa

Moestuin Miep zei

Heerlijk he! @Els04 Van zo'n mandje vol word ik echt gelukkig :-)

@nnemiek zei

Heerlijk ja, vandaag hier ook de eerste rabarbercrumble gemaakt....was maar een klein beetje maar kon niet meer wachten:)

Moestuin Miep zei

Dat is genieten he @@annemiek! Inmiddels heb ik voor de tweede keer geoogst. Grote of kleine beetjes als je die smaak weer proeft ben je verkocht :-) Geniet ervan!

Eliane De Ridder zei

Alvast een kijkje komen nemen op je blog, heel inspirerend �� #mezennest

Moestuin Miep zei

Helemaal leuk @eliane de ridder ! Ik volg jou ook altijd graag op Instagram (@t_mezennest)