zondag 11 mei 2014

De eerste venkeloogst! Recept: Tajine van venkel en aubergine

Wat gaat het seizoen snel! Dat besef je nog meer als je terugkijkt op wat je afgelopen periode al hebt kunnen oogsten. Vele kroppen sla, radijzen, paksoi, rabarber, spinazie en zelfs 2 verdwaalde aardappelen die er vermoedelijk nog van vorig jaar inzaten. En nu was de eerste venkel aan de beurt. De geur die vrijkomt wanneer je de venkel uit de grond haalt, is met geen pen te beschrijven. Zoveel anijs en dat lijkt dan natuurlijk weer op drop, vandaar dat deze groente tot een van mijn favorieten behoort. Ik gebruik niet alleen de knol maar ook het blad is heerlijk door gerechten of om te gebruiken in een theeboeket. Van de venkel heb ik samen met de aubergines van mijn gekochte aubergineplant een heerlijk tajinegerecht gemaakt. Het recept volgt verderop in dit blog.

In mijn vorige blog schreef ik dat Moestuin Miep sinds kort een Facebook pagina heeft. Wat een leuke reacties zijn er allemaal binnengekomen en over het aantal "likes" heb ik zeker geen klagen. Tot nu toe hebben zich 56 mensen/bedrijven aangemeld. Dat is een leuke binnenkomer!

Door het onstuimige weer van afgelopen week heb ik niet veel meer op de tuin gedaan dan opbinden, afdekken en af en toe iets binnen zetten. Ondanks de storm houdt alles zich goed. Ik stond versteld van de flexibiliteit van de tuinbonen. Ondanks hun hoogte blijven ze rechtop staan. De groenten in de koude bakken en in de koude kas hebben niets te lijden. De bietjes heb ik uit voorzorg afgedekt en de rest lijkt zich goed te redden. Als het weer straks weer iets rustiger is zal ik nog wel even bezig zijn met het schoonmaken van de bedden want er is aardig wat blad gevallen.
Ondanks het wat mindere weer groeien ook de bloemen gewoon door. Van de week heb ik dan ook het eerste tuinboeketje kunnen plukken. Goudsbloem met viooltjes en takjes bloeiende thijm.

En dan nu het tajinegerecht. Het is een vegetarisch gerecht maar als je wil kan je er natuurlijk ook (stoof)vlees bij eten of een stukje witvis.

Je hebt nodig voor 2 personen:
1 venkel (15 minuten gekookt en doormidden gesneden)
1 aubergine
3 aardappels (gekookt of gestoomd)
1 ui
4 worteltjes
1 tomaat
1 blik tomaatblokjes
verse koriander (naar smaak)
verse peterselie (naar smaak)
1,5 tl komijnpoeder
1,5 tl paprikapoeder
peper en zout

 

Voordat je begint zet je de tajine op een vlamverdeler op de laagste stand. Zelf bak ik alles eerst aan in de pan en doe het daarna in de tajine om het te laten stoven. Wanneer de tajine warm wordt zet je langzaam het vuur steeds iets hoger.

Snijd de groenten in stukjes. Bak de ui totdat ze glazig ziet. Voeg de venkel, aubergine, gekookte of gestoomde aardappeltjes, de worteltjes en tomaat toe. Voeg het blik met tomaatblokjes toe en laat het geheel 5 minuten smoren. Voeg de gedroogde en verse kruiden toe en laat het geheel nog even 10 minuten op laag vuur staan. Doe alles over in de tajine en laat het ongeveer 45 minuten stoven. Voeg naar smaak peper en zout toe. 

2 opmerkingen:

@nnemiek zei

Ik heb nu ook venkel gezet, maar nog nooit gegeten...ben heel benieuwd hoe dat smaakt. Die aardappels van vorig seizoen die je nog opgraaft zou je die nog kunnen eten...ik geef ze aan de geiten op de tuin, maar heb al zeker 3 kilo opgegraven van de vorige eigenaresse....

Moestuin Miep zei

Wij vinden venkel echt heerlijk! Het recept waarover ik het de vorige keer had, heb ik zaterdag uitgeprobeerd en het is ons goed bevallen. Ik ben benieuwd of jij venkel ook lekker vind. De aardappels die ik heb geoogst waren afkomstig van 2 aardappels die ik vorig jaar had gepoot. Omdat er dit jaar een koude kas op deze plek staat groeiden ze ontzettend hard. Ik heb ze na een paar dagen gegeten en vond ze prima. Of het goed is weet ik eigenlijk niet. Ze zagen er prachtig uit en voelden goed aan.