zondag 6 juli 2014

Van alles veel te veel


 
En dan opeens weet je niet meer hoe je het allemaal op moet krijgen. De uien zijn geen probleem die kun je drogen en nog maanden bewaren. Maar de broccoli, bietjes, sla en laatste doperwten ......
 
De courgettes maak ik in in zoetzuur. Zo blijven ze een klein jaar goed bewaard (recept vorig moestuinseizoen op dit blog). Van de bloemkool en de uien waarvan de schil niet helemaal mooi waren en daarom niet te lang bewaard kunnen worden, heb ik piccalilly gemaakt. Maar voor de rest is het toch vooral een beetje dooreten en creatief zijn in het verzinnen van weer nieuwe recepten. Over het algemeen lukt het wel maar soms blijft er toch wat over wat niet ingevroren of ingemaakt kan worden en dat is dan wel jammer.

In de tussentijd ben ik druk met zaaien van de kolen voor het najaar. Ik werd geinspireerd door een gekregen palmkool (cavallo nero). Nu staan er in kleine potjes zaaisels boerenkool en Victoriaanse kool. Ik ben erg benieuwd want het is altijd leuk om in de winter ook wat te hebben staan. De gekregen kolen heb ik afgedekt met een net omdat het koolwitje er graag haar larven legt. Wanneer dat gebeurt zitten de kolen in mum van tijd onder de rupsen.

Ook heb ik opnieuw bieten gezaaid en wat snijbiet en courgette. Op die manier hoop ik wat later in het seizoen ook te kunnen oogsten.

Al met al gaat alles best goed en heeft het weer afgelopen maanden goed meegezeten!

10 opmerkingen:

ivoorwit.blogspot.com zei

Bieten kunnen heel goed in de diepvries. Ik kook ze, ontvel en rasp ze(in de keukenmachine = snel en264 1 keer een rood aanrecht) en dan in bakjes in de diepvries. Panklaar!
Groetjes, Thea

Maaike | Gekkiggeitje zei

Nou, geen leuker cadeautje dan verse groente uit de tuin! Dus volgende keer... Weggeven maar... ;)

Moestuin Miep zei

Vorig jaar heb ik ze gekookt en in stukjes ingevroren Thea. Het liefst eet ik ze natuurlijk vers maar dat is bijna niet te doen vanwege de hoeveelheid.Ik ga het raspen eens uitproberen!

Moestuin Miep zei

Weggeven is inderdaad altijd leuk Maaike. Doe ik ook veel hoor. Vers maar ook wat ik heb ingemaakt. Zelf vind ik het ook altijd leuk om een groente te krijgen die ik zelf niet heb staan :-)

Clarien Cornelisse zei

Grappig ik zit ook met die enorme hoeveelheden oogst ... en ben op zoek naar allerlei bewaarmethodes. Leuk om bij jou mee te kijken!

Moestuin Miep zei

Het weet wat die oogst haha. Ik zie dat je ook een leuke blog hebt. Vanavond ga ik even een kijkje nemen en wie weet wat ik van jou kan leren!

@nnemiek zei

Ja hier ook zo, vandaag vroegen ze thuis al...eten we nu de hele week boontjes? whahaha...maar net wat je zegt, varieren maar, courgettekoekjes, soepje, in de macaroni en bij Clarien net heerlijke aardappel/courgette soesjes gevonden :)

Moestuin Miep zei

Aan de boontjes beginnen wij deze week ;-) Courgette is zo veelzijdig dat je er gelukkig voldoende mee kan varieren. Van het weekend courgette (tuinbonen en doperwten) door de minstronesoep gedaan. Die courgettekoekjes klinken ook lekker. Ik ga eens een kijkje nemen.

Thea zei

Nee, ik zaai sowieso nooit veel van een soort. Bij mij kwamen de courgettes dit jaar erg slecht op. Ik heb maar 1 plant nu. Dat is te weinig.

Weggeven kan idd, maar niet iedereen is er blij mee. En als het dan door die mensen weggegooid word,vind ik ook zonde.
Gevulde courgette is misschien ook een idee,of courgettebrood. Dat vind ik altijd zo lekker.Het recept vind je op mijn blog.

Groetjes Thea

Moestuin Miep zei

Misschien kan je nog proberen om bij te zaaien? Ik ga een kijkje nemen bij je recepten. Gevulde courgettes is inderdaad ook een goed idee!