vrijdag 20 juni 2014

Eetbare bloemen (recept: bloemenpesto)

Een paar weken geleden was ik al begonnen met het maken van vlierbloesemazijn. Deze week had ik rucola en eetbare bloemen over. Reden om daar eens mee te gaan experimenteren. Het is een heerlijke bloemenpesto geworden die niet alleen de hele tafel opfleurt maar ook nog eens lekker smaakt. Je kunt de pesto op een boterham met kaas smeren maar hij smaakt ook heerlijk door pasta's en soepen. 
 
Binnenkort verwacht ik ook de eerste courgettes te kunnen oogsten. Van het overschot wat gaat ontstaan maak ik zoetzuur. De potten die ik vorig jaar maakte namen door familie en vrienden gretig aftrek. Dit jaar wil ik de bloemen van de courgettes ook wat meer gaan gebruiken voor gerechten.
 
Sinds een aantal maanden blog ik af en toe voor het online foodmagazine "Lekker tafelen". Voor lekker tafelen mocht ik het kweken van oesterzammen uitproberen. Het was een hele leuke ervaring en waarom zou je wel je eigen groenten en kruiden kweken en niet je eigen paddestoelen?
 
Nieuwsgierig geworden naar hoe het kweken in zijn werk gaat? Dan is dit de link naar het artikel!
 
 
Bloemenpesto
 
Verse rucola
een kommetje eetbare bloemen zoals oost-indische kers, komkommerkruid, goudsbloem, courgettebloemen
1 bosje basilicum
40 gram gepelde amandelen
2 a 3 eetlepels geraspte oude kaas
1 teentje knoflook
olijfolie
 
Was de rucola grondig, doe de blaadjes in de sladroger en slinger ze droog. Was de bloemen en dep ze droog. Meng alle ingredienten in een grote kom of blender. Pureer alles en voeg beetje bij beetje olijfolie toe. De pesto mag niet te droog zijn. Proef af en toe en voeg eventueel wat meer basilicum, rucola of kaas toe. Doe de pesto over in een afsluitbare pot.
 
Ik bewaar de pesto meestal niet langer dan een week in de koelkast maar het kan goed dat deze langer houdbaar blijft.
 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen: