zondag 11 november 2012

De laatste rondes - radijzen

Vandaag was het een dag bij uitstek om weer even naar buiten te gaan en dus ook gelijk maar even wat in de tuin te doen. Met een fijn zonnetje in de rug alles even langs gelopen om te kijken wat nog niet heeft opgegeven. Voor de radijzen is het echt de laatste ronde. Zij zullen weer moeten wachten tot het voorjaar. Toch heb ik dit jaar viermaal een flinke oogst gehad. Een oogst die qua smaak zelfs de beste winkelradijs overtreft.

Door de kou heeft de Oost-Indische kers het volledig opgegeven. Als door de vorst getroffen zijn alle bladeren aan elkaar verkleeft geraakt en bloeit ondanks dat, hier en daar nog een bloem. Mij restte niets anders dan de metersgrote plant bij elkaar te harken en op te ruimen.  De vruchten die op kappertjes lijken heb ik zorgvuldig bewaard om later misschien in te maken.

De preien kunnen op dit moment geoogst worden, evenals de snijbiet en wat spinazie. De laat gezaaide stengelui groeit zeer langzaam maar blijft het doen. De sla groeit door de kou helemaal niet meer en haal ik er van de week voor de voorspelde nachtvorst uit. De aardperen hebben juist weer wat nachtvorst nodig om geoogst te kunnen worden. Ik ben best wel een beetje trots op mijzelf dat ik nog geen poging heb ondernomen om er eentje uit de grond te trekken om te kijken of ze het gedaan hebben. Dit blijft dus nog even een verrassing. Het zou heel goed kunnen dat het dit jaar te nat is geweest. We gaan het binnenkort zien!

Vanmiddag zijn we nog even snel heen en weer geweest naar de volkstuin om wat oude stalmest op te halen voor in de groententuin aan huis. Over het tijdstip van bemesting zijn veel discussies. Ik ga het proberen en ik zie vanzelf wel wat het beste resultaat geeft. Volgens het boek van Alma Huisken zou dit een moment kunnen zijn waarop je stalmest op de bedden legt. En zij kan het weten ........

Geen opmerkingen: