zondag 28 september 2014

Najaarsoogst

De oogst kon dit jaar niet op. Wat een fantastisch moestuinjaar is 2014. Niet alles ging goed. De knoflook kreeg roest en de hele oogst is verloren gegaan. De Borlotti bonen die op dit moment nog aan de stokken hangen, vallen qua aantal tegen maar over het algemeen ben ik blij. Heel blij.

Vandaag heb ik de laatste pompoenen geoogst en vorige week de rode ster appeltjes. Vorig jaar hadden we nagenoeg niets en nu meer dan een plukmand vol. Ik heb ze allemaal nagelopen op plekjes en de gave exemplaren in kistjes in de schuur gezet. Zo zou ik ze een aantal maanden moeten kunnen bewaren.

Hoewel er nog genoeg op de bedden staat (boerenkool, palmkool, pastinaak, aardperen, wortelen, wortelpeterselie, spinazie, postelein, koolrabi), ben ik toch alvast plannen aan het bedenken voor volgend jaar.

Een paar weken geleden hebben we de aalbessenstruiken weggehaald. We aten er in verhouding te weinig van. Dat bed heb ik volgend jaar in gedachten voor de stokbonen. Op het bed waar de stokbonen nu staan wil ik graag nog meer plukbloemen. De afgelopen maanden genoot ik van de wekelijkse kleine bosjes violieren, leeuwenbekken, dropplant en lathyrus. Daar wil ik er volgend jaar nog meer van.

Voorlopig is het nog niet zo ver en genieten we nog even van al het eten wat nog op de bedden staat.....

8 opmerkingen:

Elisa Meuwese zei

Hier worden de plannen ook al weer gemaakt voor volgend jaar, vooral toen ik heerlijk gister 2 potjes snijbonen weckten.

Maarten - De Bolster zei

Ziet er heerlijk uit! Smakelijk alvast. Groetjes, Maarten

@nnemiek zei

ja geweldig jaar he, zo mogen er nog vele volgen. Ik ben ook alweer nieuwe plannen aant maken, want dat is ook leuk!

Moestuin Miep zei

Wat is je eigen groenten verbouwen toch superleuk he Elisa

Moestuin Miep zei

Dankjwel Maarten! De salade was heerlijk!

Moestuin Miep zei

Het was zeker een geweldig jaar Annemiek. Een mooiere start met je nieuwe tuin kon je je denk ik niet wensen. Nu bedenken wat we volgend jaar allemaal voor leuks gaan doen!

Thomas zei

Erg leuk, die oogst. Ik kweekte dit jaar ook voor het eerst pompoenen en het was een feest! Heerlijk van gegeten en er ook eentje bewaard voor onze zoon met Halloween.

Moestuin Miep zei

Pompoenen zijn inderdaad veelzijdig Thomas. Niet alleen lekker om te eten maar ook om uit te hollen voor Halloween. Wat zal je zoon hebben genoten!