zondag 5 oktober 2014

Eindelijk herfst en tijd voor boerenkool! (recept boerenkool salade)


Het lijkt nu dan toch eindelijk een beetje herfst te worden. Niet dat het zomerse weer verveelde maar de herfst vind ik ook wel wat hebben. De moestuin heeft zich inmiddels voor een groot deel bedekt met bladeren van de omliggende gemeente bomen. Pastinaak, boerenkool, aardperen, wortelen en zelfs de courgettes groeien gewoon door en de ingezaaide rogge staat behoorlijk hoog. Dat wordt in februari eerst even knippen voordat er gespit gaat worden.

In de koude kas is de koolrabi oogstklaar en kan er ook al wat van de sla, spinazie en postelein worden geoogst. Er is dus nog volop te eten.

Hoewel ik niet echt dol ben op boerenkool, tenzij het op zijn Indisch wordt klaargemaakt, moet ik zeggen dat ik onlangs een heerlijk recept heb gevonden van een boerenkoolsalade. De salade bevat zoveel verschillende smaken en dat maakt de salade zo bijzonder. Het recept, afkomstig van de site Tartineandapronstring plaats  ik verderop in dit blog.

Het mooie weer van afgelopen week gaf aanleiding om op de fiets te stappen en de nieuwe Rotterdamse Markthal te gaan bezichtigen. Van de buitenkant was ik er al zo vaak voorbij gefietst en al die tijd werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Nu ben ik als geboren en getogen Rotterdamse misschien een beetje bevooroordeeld maar ik vond het fantastisch.

Voor de site lekker tafelen heb ik een verslag gemaakt. Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaringen dan kan je deze via onderstaande link lezen.

http://www.lekkertafelen.nl/nieuws/markthal-rotterdam-het-walhalla-voor-foodies/

Recept boerenkoolsalade voor 2 personen

100gr gesneden verse boerenkool 
1/4 rode kool
1/2 kleine rode ui 
1/2 rode peper eventueel zonder zaadlijsen
2 grote of 3 kleine mandarijnen
1el geroosterde zonnebloem pitten
2 el balsamico azijn
4 el vers sinaasappelsap
2 tl mosterd
versgemalen zwarte peper

Was en snijd, boerenkool en rode kool. Snipper de ui. Snijd de peper fijn en verwijder eerst eventueel de zaadlijsten. Rooster de zonnebloempitten. Pel de mandarijnen. Maak een dressing van de azijn, sinaasappelsap en de mosterd. Doe de groenten in een kom en maak op smaak met de dressing. Strooi de geroosterde zonnebloempitten over de salade

2 opmerkingen:

Sarah - Van eigen kweek zei

Wat leuk die boerenkoolsalade! Ga ik zeker eens maken. Ben volop bezig met de winterschoonmaak in mijn moestuin en zag dat ik nog een tweetal boerenkolen staan heb die er nog goed uitzien. Zal naast de kerst en oudejaarsmenu zeker lekker zijn, eens een licht gerecht.

Moestuin Miep zei

De boerenkoolsalade is weer eens wat anders. Fijn dat je nog kan oogsten zo in de wintermaanden he! Ik heb er ook nog staan. Gisteren had ik wat pastinaken geoogst om blini's van te maken. Ze waren heerlijk!