zondag 24 augustus 2014

Kleurrijke saladesAfgelopen weken hebben we regelmatig vrienden en familie te eten gehad. Een salade als bijgerecht staat dan altijd vrolijk en smaakt heerlijk.

Om de salades wat "aan te kleden" heb ik in het voorjaar onder andere Oost-Indische kers, Goudsbloem en Komkommerkruid gezaaid. De bloemen van deze planten zijn namelijk eetbaar. Net als de bloemen van de courgette, de bieslook en Daslook. Er zijn er nog veel meer maar dit zijn toch wel de soorten die ikzelf gebruik. Het is belangrijk om ze zelf te kweken of om er zeker van te zijn dat de planten die je koopt niet zijn bespoten. Je gebruikt ze immers door de salade. Je kunt de bloemen het beste kort voor gebruik plukken. Lukt dit niet zet ze dan tot gebruik met de steeltjes in een glaasje water. Voor het gebruik spoel je ze voorzichtig af en laat je ze even drogen.

Naast eetbare bloemen zijn kruiden of kiemgroenten ook erg leuk om door een salade te gebruiken. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Probeer de bieslook eens niet in kleine stukjes te snijden maar laat ze wat grover. Dit geeft een leuk effect aan de salade.

Wil je meer weten over de wijze waarop je kiemgroenten kweekt dan kan je mijn artikel voor Lekker Tafelen over kiemgroenten door middel van onderstaande link lezen.

http://www.lekkertafelen.nl/kookschool/kiemgroenten-zaden-met-power

Met alleen bloemen en kruiden is een salade natuurlijk nog niet af. Je kunt er groenten aan toevoegen zoals geroosterde gekleurde tomaatjes, stukjes paprika of groenten die je op dat moment kunt oogsten zoals boontjes (wel eerst even koken), doperwtjes of geroosterde pompoen. Een uitje, wat geroosterde pijnboompitten, walnoten of pecannoten smaken ook altijd lekker door een salade. Om de salade af te maken gebruik ik dan vaak alleen een goede olijfolie.

Qua ingrediënten  kan je natuurlijk ook kiezen voor fruit zoals mango of aardbeien. Door een salade kan eigenlijk alles!
Geen opmerkingen: