zaterdag 11 mei 2013

Oogst: sla


Van mijn buurman op de tuin kan ik nog heel veel leren. Ieder plekje op het perceel wordt benut, hij heeft niet alleen als eerste kroppen sla oogstklaar maar ze zijn ook nog eens veel groter en lijken een stuk groener dan de mijne. Dat laatste kan ook suggestie zijn. In ieder geval mocht ik vorige week deelgenoot zijn van zijn eerste oogst. Van de krop hebben we twee dagen gegeten. Het was heerlijk.
 
Op de tuin zelf heb ik nog geen sla, wel in de tuin bij huis. De natuursla, pluksla en rucola staan vanwege de slakken- en mussenvraat in flexibele manden op een lange sidetable. De natuursla en pluksla heb ik vanwege de vraat afgedekt met insectengaas. Rucola vinden ze blijkbaar niet lekker. De lollo rosso, lollo bionda en de veldsla staan in een buxusvak in de tuin. De mussen worden daar verjaagd door een rondvliegende vlinder op zonne energie en de slakken laten de kroppen vooralsnog ongemoeid. Van alle soorten sla heb ik inmiddels kunnen oogsten en er gaat toch niets boven een salade van verse sla.  
 
De kruiden in het andere buxusvak zie je bij wijze van spreken groeien. Het komkommerkruid en de Oost-Indische kers is uit zichzelf opnieuw opgekomen. Een leuke verrassing.
Op de tuin zijn de bietjes helemaal bijgetrokken en de eerder gezaaide raapjes komen voorzichtig boven. Van de week heb ik pastinaak gezaaid. Ik ben heel benieuwd of dit gaat lukken. De tuinbonen doen het goed, net als de sugar snaps. Vandaag heb ik sluimerpeulen gelegd (gezaaid). Mijn stokken raken nu aardig vol.Tegen de uienvlieg heb ik Afrikaantjes neergezet. Ik kan mij voorstellen dat de vliegen vanwege de geur wegblijven. Hoewel de kleur wel gezellig staat, was mijn hele auto vergeven.
 
In de koude kas hebben de potten met Oost-Indische kers hun eerste knoppen. Nog een paar dagen en ze bloeien. Omdat ik dit een van de leukste bloeiers vind, heb ik ze in verschillende kleuren gezaaid. Niet alleen leuk om naar te kijken maar ook leuk om de salade mee op te fleuren. Je kunt ze net als het blad namelijk eten. 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk blog!
Goed idee om slaplantjes op een tafel te zetten, ik heb nml. kippen rondlopen, de lusten de sla wel.

Moestuin Miep zei

Dankjewel! De sla groeit prima in flexibele manden op een tafel. Het is inderdaad een oplossing om je kippen bij de sla weg te houden.

Je hebt zelf ook een heel leuk blog zag ik. Ik ga er nog even rondneuzen!