maandag 20 mei 2013

Oogst: radijs, munt en snijbiet

Hier doe je het uiteindelijk allemaal voor. Het oogsten. Dagenlang eten we al radijzen want niet alleen mijn radijzen zijn oogstbaar maar ook die van de buurman en hij heeft er echt meer dan honderd.
Voor Merel, de jarige dochter van een vriendin wat munt geoogst en voor onszelf snijbiet. Vorig najaar had ik de gekleurde snijbiet, dit voorjaar zowel de de gewone als de gekleurde. Natuurlijk weer een heerlijke quiche gemaakt waarvan het recept ook op dit blog te vinden is. Als ik mag kiezen tussen quiche Lorraine of deze snijbietquiche, gaat mijn voorkeur uit naar deze laatste. Je kunt hem eventueel ook met spinazie maken.

Van het weekend heb ik mijn collectie munt op Rotterdam Oogst/Rotterdam Zaait weer uitgebreid met aardbeimunt en gembermunt. Wat takjes aardbei munt zijn al verdwenen in de salade met zoete dressing van granaatappelmelasse en de gembermunt staat klaar om zo in in mijn mok van het Poolse Bunzlau servies te verdwijnen. Dat maakt deze druilerige dag
toch weer een beetje beter.

Rotterdam zaait was overigens weer heel inspirerend. Veel particulieren die hun zelfopgekweekte plantjes voor een leuke prijs verkopen maar ook kwekers van bijvoorbeeld biologische kruiden, en initiatiefnemers van zowel Botanische als educatieve tuinen waarvan ik het bestaan nog niet kende. Er ligt zelfs een botanische tuin in de buurt van het kantoor waar ik werk. Van de week toch maar eens een stukje verder doorlopen.

In de tuinen doet alles het goed. Ik begrijp de term groeizaam weer nu iets beter. Alle sla die ik had afgeknipt is in mum van tijd weer aangegroeid. Zelfs de rabarber die weigerde te groeien lijkt nu in omvang en hoogte toe te nemen.
de tijd een zitje te maken.
Beetje bij beetje krijgt de tuin meer vorm. Jacques heeft het oude dak van de kas vervangen en dat


geeft een zee aan licht.

Op weg naar de moestuin stuitte ik gisteren op zo'n 100 tuintegels in een grasveldje voor wat huizen. Deze mochten we gratis meenemen. Dat komt mooi uit omdat we toch een deel willen bestraten om er een met 
In de kas staan op dit moment 4 pomodori red cherry tomaten, 3 Espelette pepers, 3 Cayenne pepers, 8 kouseband bonen en pompoenen, kalebassen, augurken, sla en kolen in opkweek en natuurlijk de Oost-Indische kers.
 
In de tuin zelf heb ik van de week spinazie, pastinaken en radijzen gezaaid.
 
 
Het wachten is nu op een wat drogere periode zodat er weer volop gewied kan worden want ja dat hoort er ook bij.

2 opmerkingen:

Marjan van Zaaien aan Zee zei

Heerlijk, ook hier de munt en de radijs geoogst. En ook nog rabarber. Ik heb ook snijbiet gezaaid en ben zo benieuwd. Het komt nog niet echt hard op, niet bij het voorzaaien onder `glas` en niet in de tuin. Maar ik houd vol, straks vast een overvloed!

Het ziet er allemaal heerlijk uit!

Moestuin Miep zei

Dankjewel! Wat leuk dat je ook al rabarber hebt kunnen oogsten. Lekker! Mijn pas gezaaide snijbiet doet het wel maar groeit op dit moment langzaam. Misschien moet het iets warmer worden. Ik houd je site in ieder geval in de gaten zodat ik kan lezen hoe het ze vergaat!