vrijdag 7 juni 2013

Oogst: Spinazie (recept spinaziesoep) 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De afgelopen weken waren heerlijk om buiten door te brengen. Omdat ik twee weken vrij was heb ik er ook volop van kunnen genieten.
 
In de kas hebben de tomatenplanten trosjes bloemen en hangen er kleine pepers aan de peperplant. De kouseband is ook voorzichtig begonnen met klimmen en de augurken groeien uit hun potje.
 
Buiten lijken de planten met de dag te groeien. De raapjes heb ik inmiddels uitgedund en de radijsjes beginnen kleine bolletjes te ontwikkelen. Om over een paar weken niet zonder te zitten heb ik van de week nieuwe gezaaid. De bieten groeien goed en de pastinaak komt ook eindelijk eens boven de grond kijken. Deze langzame groeier wordt pas in de herfst/winter geoogst dus hij mag er wat langer over doen.
 
De sugarsnaps geven volop witte bloemen. Dit in tegenstelling tot mijn tuinbonen die nauwelijks iets doen. Hoewel ik de hoop een beetje heb opgegeven laat ik ze toch nog maar even staan. De snijbiet die ze moet gaan opvolgen is nog niet groot genoeg en de bonenstruikjes staan wel gezellig.
De uien en sjalotten lijken het goed te doen. Of ze hebben geleden onder de vele regen zie ik denk ik pas bij het oogsten. Aardbeien, aardpeer, aalbessen en kool groeien ook goed. Deze laatste doet zijn naam echt eer aan.
 
Vandaag heb ik samen met vriendin Liesbeth de eerste spinazie geoogst. Omdat ik van de week het boek Greendelicious van Natascha Boudewijn heb gekocht, wist ik direct dat deze spinazie zou worden gebruikt voor de spinaziesoep. Naast spinazie wordt in de soep ook daslook verwerkt. Deze voorheen op de rode lijst voorkomende plant, groeit bij ons op de tuin in het wild. Je ruikt de knoflookgeur al op afstand. De plant sterft rond deze tijd weer af om volgend voorjaar weer te verschijnen. We waren gelukkig nog op tijd om een paar handjes blaadjes en wat bloemetjes te plukken.
 
Bij thuiskomst heb ik alles grondig gewassen en ben ik begonnen met de bereiding van de soep. Ik had geen idee wat ik mij erbij voor moest stellen, maar wat een succes is deze soep. Wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar.
 
 
Recept
300 gram spinazie (ikzelf gebruikte 450 gram)
200 gram kruimige aardappels
bosje daslook
1 prei
1 teentje knoflook
1,5 liter groentebouillon
50 gram roomboter
peper, zout en eventueel wat daslookbloemen
 
Snijd het witte deel van de prei in ringen en was de prei. Snijd de daslook in stukjes. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukjes. Smelt de boter in een grote soeppan en bak de prei. Bak de aardappels een paar minuten mee. Voeg de spinazie in gedeelten toe en laat slinken. Knijp de knoflook erboven uit. Schenk er de bouillon bij en laat ca. 15 minuten koken tot de groenten gaar zijn.
Voeg de daslook toe en laat slinken. Mix de soep met een staafmixer en breng zo nodig op smaak met peper en zout.
 
Serveer de soep eventueel met een bloem van de daslook.

 
 
 

Geen opmerkingen: