donderdag 12 april 2012

Vergane glorie - De aardpeer

Echt mooi zijn ze niet, de kleine bruine gerimpelde knolletjes. En hoe ze proeven weet ik domweg nog steeds niet. Maar daar komt dit jaar echt verandering in!

Vorig jaar tijdens mijn struintocht naar jonge groenten- en kruiden plantjes heb ik op Rotterdam Zaait voor het eerst kennisgemaakt met de aardpeer. Ook wel topinamboer, knolzonnebloem of Jeruzalemartisjok genoemd . Een ooit geoogste aardpeer die door een enthousiaste moestuinierster (althans dat denk ik) is opgekweekt tot een fris groen plantje en vervolgens voor een leuk prijsje op Zaait van de hand werd gedaan. Door nieuwsgierigheid getrokken heb ik 2 exemplaren aangeschaft.
Bij thuiskomst heb ik ze een verblijf aangeboden in een grote zwarte plastic bouwemmer en na mijn liefdevolle verzorging werd ik na een paar maanden beloond met ongeveer 2,5 meter lange stengels met  daaraan  ........... prachtige zonnebloemen.


De bouwemmer heeft de hele winter geduldig maar tevergeefs staan wachten tot de knolletjes geoogst zouden worden. Tot vandaag!
Vandaag heb ik de zwarte plastic bouwemmer dus maar eens onderzocht en ik was echt verbaasd!
De 2 plantjes zijn goed voor wel 30 knolletjes.... Nieuwsgierig heb ik ze schoongeborsteld en een voor een in mijn plukmand gelegd. Wat zonde dat ik ze niet bijtijds heb geoogst. Nu ze uitgelopen zijn durf ik mij er niet meer aan te wagen dus ik zal echt op een nieuwe oogst aan het einde van het jaar moeten wachten. 
Bovendien krijgen ook niet alle 30 een onderkomen in de tuin want ik ben dan bang dat ik de hele winter aan de aardperen zit.  
Ik heb er daarom weer 4 teruggeplaatst en ik heb mijzelf heilig voorgenomen er aan het einde van dit jaar WEL van te gaan genieten.
En alle familie, vrienden, kennissen, buren, collega's en vage bekenden .......... krijgen binnenkort allemaal een aardpeer in pot! Want weggooien is natuurlijk zonde.

Geen opmerkingen: