woensdag 6 februari 2013

Sla met gegratineerde aardperen

Nu de vorst weer uit de grond is, was het van het weekend een mooi moment om de aardperen op te graven. Vorig jaar was ik ze vergeten waardoor ik nog steeds niet wist hoe ze smaakten. Dan zal je dus een jaartje moeten wachten. En dat wachten was het dubbel en dwars waard!

Op de site van Odin had ik een recept gezien van een gegratineerde aardperensalade. Vrijdagmiddag dus gewapend met schepje de tuin in. Ze waren iets kleiner dan vorig jaar. Samen met wat veldsla die ik nog had staan, peterselie die de vorstperiode wonderwel heeft doorstaan en de aardperen weer snel naar binnen om de salade samen te stellen.

Ik moet zeggen dat de smaak me verraste. Licht nootachtig wat nog eens werd versterkt door de walnoten. Bovendien zijn ze ook nog eens erg gezond. Wat mij betreft daarom zeker voor herhaling vatbaar.

Begin volgende maand zal ik proberen weer wat knollen over te houden zodat ik ook volgend jaar weer voorzien ben van deze bijzondere knolletjes.
 
 
Sla met gegratineerde aardperen
 
 
400 gr aardperen
sla/veldsla
1 ui
2 teentjes knoflook
half bosje peterselie
handje walnoten
150 gram kaas in plakjes/geraspte kaas
versgemalen peper
olijfolie
 
Was de sla en laat de bladeren uitlekken. Leg de bladeren op 2 borden. Schil de uien en snijd deze in kleine partjes. Borstel de aardperen goed af met een borsteltje en water. Dep ze hierna droog. Pel de walnoten, was de peterselie en hak deze fijn.
Fruit de ui in de olijfolie en voeg de aardperen toe. Stoof beiden 5 a 10 minuten. Pers de knoflook erboven uit en maal er wat peper overheen. Voeg de walnoten en de peterselie toe. Voeg de kaas toe. Dit kan geraspte kaas zijn maar plakjes kan ook. Zet de deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is. Schep de aardperen op de sla.
 
Je kunt de salade als maaltijd eten met bijvoorbeeld rijst. In kleinere hoeveelheden is de salade ook lekker bij een tosti.
 
 

Geen opmerkingen: