zondag 15 september 2013

Een onverwachte ontmoeting
Na geweldige nazomerdagen sloeg het weer plotsklaps om en deed storm en regen de tuinen letterlijk in een chaos veranderen. Neergestreken aardperen, Cosmea die in een klap al haar schoonheid verloor, geknakte bonenranken. Het is herfst!

Toen er donderdagavond een flauw zonnetje scheen ben ik daarom samen met Jacques op de fiets gestapt om wat orde in de puinhoop te gaan scheppen. Als eerste heb ik de pepers en de tomaten uit de kas geruimd. De opbrengst van met name de pepers was dit jaar bijzonder goed en naast de pepers die ik heb ingevroren voor de wintervoorraad (2 zakken) had ik ook nog genoeg pepers over om sambal van te maken.

Terwijl ik bezig was met het ruimen van de Cosmea hoorde ik op het scouting terrein naast onze tuin een bekend geluid. Wim Kerkhof van The Amazing Stroopwafels gaf daar een benefiet optreden. Al glurend vanaf de slootkant kon ik alles goed volgen. Op een gegeven moment had hij onze aanwezigheid door en konden we nog een paar verzoeknummers doorgeven. Al van kinds af aan volg ik ze en wat is het dan leuk om op een plek waar je het totaal niet verwacht zo'n ontmoeting te hebben. Ik kon er niets aan doen maar ik moest even een traantje wegpinken toen ik van de slootkant wegliep terwijl ik de Dievenweg langzaamaan hoorde verstommen.

Het ruimen van de Cosmea was opeens minder erg en ik heb uiteindelijk ook nog de gezaaide wintersla verspeend en in koude bakken gezet. Ik ben benieuwd of het iets gaat worden.

Hoewel de opbrengst niet meer zo groot is als een paar weken geleden, blijf ik toch met regelmaat oogsten van de bonen, andijvie, venkel, bieten, prei en courgette. De komende maanden hoop ik de rest van mijn pompoenen en kalebassen te oogsten. Wat er dan nog op de tuin staat is boerenkool, pastinaak, bietjes, aardperen, winterprei, veldsla, rucola, wintersla en Borlottibonen.

Ondanks dat de zomer nu definitief voorbij is, vind ik de herfst toch stiekem ook wel erg leuk. 

2 opmerkingen:

Elisa M zei

De herfst vind ik een heerlijk seizoen, echter na de afgelopen dagen heel veel regen te hebben gezien vind ik het even wat minder. Onze tuin is helaas zo goed als leeg.

Volgend jaar gaan we iets beter plannen, al het begin is moeilijk :)

Moestuin Miep zei

Plannen vind ik ook best lastig. Ik heb in een schrift bijgehouden wanneer ik wat, waar geplant heb dit jaar. Hopelijk helpt het mij volgend jaar bij de nieuwe planning. En inderdaad de regen mag nu wel weer even plaats maken voor een herfstzonnetje ;-)