zondag 29 september 2013

Pompoenenoogst

 Van het weekend heeft de eerste nachtvorst zich alweer aangediend. Het besef dat de tuin nu echt op zijn einde gaat lopen begint langzaam te komen. De laatste bonen zijn geplukt, de courgette is geruimd, een groot deel van de laatste bietjes geoogst en pompoenen en kalebassen geplukt. De pompoenen heb ik in 2 soorten en beiden zijn eetbaar. Ik heb gewacht met oogsten totdat de stelen waren ingedroogd om zo de bewaarbaarheid te verlengen. De soort "Baby bear" hangt nog aan de inmiddels kaal geworden ranken. Van de kalebassen heb ik er ongeveer 20 geplukt en er hangen er minstens nog zoveel aan. De kalebassen lenen zich uitstekend voor het maken van stillevens.
Over de boerenkool had ik insectengaas gespannen om te voorkomen dat het koolwitje zijn eitjes daar zou gaan leggen. Omdat ik al een paar dagen geen koolwitje heb gezien heb ik het gaas verwijderd. Wat steekt het groen van de kool mooi af tegen de afstervende overige planten. De aardperen hebben door hun lengte moeite zich staande te houden met deze wind. Zolang ze er nog een beetje uitzien mogen ze van mij blijven staan totdat ze afsterven.
De wintersla, rucola en veldsla doen het ook goed. Het zaad van de dropplant is inmiddels opgekomen en de kamille die ik in het veld van de uien had staan, heeft zich spontaan en nogal groots uitgezaaid. Gelukkig vind ik het een heel mooi kruid. De borlottibonen kleuren mooi roze en hebben nog even nodig.
De bedden waarop op dit moment niet wordt verbouwd, heb ik ingezaaid met rogge. De rogge houdt de voedingsstoffen vast, verbetert de structuur van de grond en houdt onkruid tegen. 
 
Hoewel er nog wel het een en ander te beleven valt maakt de herfst dat de tuin toch langzaamaan in rust gaat. En ergens is dat natuurlijk maar goed ook want anders zou de grond uitgeput raken.
 
 

2 opmerkingen:

detuinierendekok jolanda zei

Wat heb je veel pompoenen! En wat een prachtige foto's! Hier 1 pompoen en een heel kleintje in ontwikkeling...

Moestuin Miep zei

Dankjewel! Ze zijn ook altijd zo dankbaar om te fotograferen. De mijne variëren ook in grote. Ik hoop dat je kleine pompoen zich nog gaat ontpoppen tot volwaardige pompoen. Het weer zit tot nu toe mee!