zondag 27 april 2014

Uit de tuin op je tafelHoe luxe het is als je je verse groenten zo uit de tuin op je bord kan scheppen, hebben we afgelopen weken maar weer eens beseft. De kakelverse paaslunch was heerlijk en ook onze vrienden zijn altijd blij als je met wat verse kroppen sla aan komt zetten. Nu hebben wij op onze beurt ook weer genoten van een heerlijke pilav die zij hadden klaargemaakt!
 
Ondanks  de voorspellingen dat het weer iets minder mooi zou zijn hebben we eerste paasdag geboft dat we de lunch buiten konden houden. Voor de eerste keer dit jaar kon ik rabarber oogsten. Hiervan heb ik een heerlijke compote gemaakt die in combinatie met vanillevla als toetje bij de lunch werd geserveerd. Vele glaasjes waren voor het einde van de lunch al leeggelepeld.
Naast diverse soorten brood maakte ik ook de eiersalade met knapperige radijsjes, de venkelquiches  en de broccolisalade uit het boek "The Green Kitchen".
De broccolisalade is inmiddels een van mijn favorieten en zoals beloofd zal ik het recept bij dit blog voegen.
 
In de tuin is alles onder controle. Althans bijna alles want de knoflook heeft behoorlijk last van roest. De zomerprei die ik had gezaaid en die een slechte start had heeft het nadat ik ze wat had bijgemest naar hun zin en groeit nu beter. De winterprei is inmiddels ook al gezaaid. Wil je een groot deel van het jaar kunnen oogsten dan vergt een tuin ook een beetje vooruit denken.
 
De tuinbonen staan in bloei, net als een deel van de peultjes. Van de spinazie hebben we inmiddels kunnen oogsten. Pastinaak, worteltjes, doperwtjes, raapjes, aardappels, uien, en bietjes groeien prima. In de koude kas staan nog heel veel soorten sla, venkel, andijvie, bloemkool, courgette en pompoen. Deze laatste twee zijn in afwachting van hun plekkie buiten in de open lucht. Volgende week gaan de temperaturen iets omlaag maar misschien dat ik de week erna de courgette alvast buiten uitplant.
 
Recept broccolisalade
2 stronken verse broccoli
1 kleine rode ui, gesnipperd
pitjes uit 1 granaatappel
150 gram rozijnen
75 gram zonnebloempitten, geroosterd
250 ml volle yoghurt
1/2 tl zeezout
versgemalen zwarte peper
 
Verdeel de (rauwe) broccoli in kleine roosjes en snijd deze als het nodig is in hapklare stukjes. Doe de broccoli in een schaal, samen met de ui, de granaatappelpitjes, rozijnen en de zonnebloempitjes. Schep goed om. Voeg de yoghurt en naar smaak peper en zout toe. Schep met je handen alles goed om en zorg ervoor dat alle broccoliroosjes bedekt zijn met de yoghurt. Dien op.
 

6 opmerkingen:

@nnemiek zei

Wat een prachtig gedekte tafel, supermooi servies! En heerlijk die salade! Fijn dat alles zo goed groeit.....ik ga deze week ook mijn 1ste krop sla oogsten:)

Moestuin Miep zei

Dankjewel! De salade is een echte aanrader. Dit servies is mijn favoriet. Het is Pools Bunzlau. Wat superleuk dat je je krop sla deze week kunt oogsten. Ik hoop dat hij heerlijk smaakt! De foto's op je blog zagen er overigens ook prachtig uit.

Berta Drost zei

Wat een heerlijkheid !

Moestuin Miep zei

Nou he Bea!Jij hebt ook een leuke blog zag ik! Ga er gelijk een kijkje nemen. http://mijnhuistuinenkeuken.blogspot.nl

Maaike zei

Supermooi gedekte tafel! Haha, je bent vast net zo'n serviesjunkie als ik! :)

Moestuin Miep zei

Van servies kan je nooit genoeg hebben;-) Ik ben inderdaad ook altijd op zoek naar mooie kommetjes of schaaltjes e.d. Heerlijk! Je hebt prachtige foto's op je bog http://gekkiggeite.nl . Ik ga nog even snuffelen.