woensdag 31 december 2014

Het jaar rond tuinieren (recept pastinaak blini met geitenkaas, honing en granaatappelpitjes)

De oliebollen zijn gebakken en zo aan de vooravond van de laatste avond van het jaar, vond ik het op de valreep tijd voor toch nog een blogje.

Zo terugkijkend op het jaar hebben we het hele jaar door uit de tuin kunnen eten. In de zomermaanden iets meer dan de overige maanden. Een deel is gedroogd, een deel ingevroren en een deel is nog steeds oogstbaar zoals de boerenkool, palmkool, pastinaken, wortelen, aardperen en veldsla.

Met de kerstdagen hebben we zoveel mogelijk geprobeerd om met groenten uit de tuin te werken.

Als voorafje maakte ik blini van pastinaak, geitenkaas, honing en granaatappelpitjes. De combinatie van zoet en zuur was enorm verrassend! Als bijgerecht maakte ik kruidige pompoenpuree van pompoenen uit de tuin die we nog steeds op voorraad hebben. Van de winterwortels maakte ik ook een bijgerecht. De combinatie van oranje en paarse wortels maakte het erg vrolijk. Daarbij aten wij nog wat andere groenten en een heerlijke Runderstoof.

Nu het jaar bijna ten einde is, wordt er al volop nagedacht over het moestuinplan voor 2015. Morgen begin ik met het schema en volgende week loop ik de zaden nog eens na om te kijken of er nog bijbesteld moet worden.

Maar eerst gaan we zo beginnen aan de laatste avond van het jaar 2014. Dat 2015 maar net zulk prachtig moestuinklimaat mag worden als 2014! Ik heb er weer zin in.

Pastinaakblini

Blini zijn een soort Russische pannenkoekjes. Het enkelvoud van blini is blin.

2 grote pastinaken (of 4 kleine)
60 gram ongebleekte tarwebloem of glutenvrije bloem
3 eieren + 2 extra eiwitten
geitenkaas (rond)
honing
granaatappelpitjes
cress
olijfolie of boter

Schil en rasp de pastinaken. Voeg bloem en eieren toe aan de pastinaakrasp en roer goed door. Klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Spatel de eiwitten voorzichtig door het bloem/pastinaak mengsel.

Vet een koekenpan in en breng met een lepel het beslag in de koekenpan en maak kleine, platte pannenkoekjes. Waneer ze goudbruin zijn haal je ze uit de koekenpan.

Leg de blini op borden en leg op iedere blin een stukje geitenkaas. Schep een klein beetje honing over de geitenkaas en bestrooi de blini met granaatappelpitjes en cress (kiemgroenten).

4 opmerkingen:

@nnemiek zei

Dat ziet er weer heerlijk uit, ik wens jou ook een prachtig mooi groen, gezond, gelukig, en creatief 2015!

Moestuin Miep zei

Dankjewel @nnemiek, Hopen dat het weer zo'n pracht tuinjaar wordt als afgelopen jaar. Ik heb er weer zin in!

Kim zei

Goede tips hoor. Ga er zeker gebruik van maken en dan hou ik jullie op de hoogte.

Moestuin Miep zei

Leuk @Kim Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Succes.