zondag 7 december 2014

Winters warm

De dagen worden langer en kouder. Sinterklaas is inmiddels vertrokken en de kerst doet bijna zijn intrede. Gezellige dagen zo voor het einde van het jaar. Daar hoort stevige kost bij! 

Gelukkig staat er nog voldoende op de tuin om de winter door te komen. Van de week oogstte ik de eerste aardperen. Dit jaar zijn ze groter dan voorgaande jaren. Een vriendin adviseerde mij om eens aardperensoep te maken. Aardperen zijn heerlijk maar kunnen wanneer je daarvoor gevoelig bent, gassen ontwikkelen. Om dit tegen te gaan kan je wat takjes bonenkruid mee bereiden. Ik ga het uitproberen net als de aardperensoep zelf. Vorig jaar was de oogst 20 kilo dus een goed recept van deze soep is dan nooit weg.
De boerenkool en palmkool staan weelderig. Waarschijnlijk ga ik er flink wat van uitdelen want 8 hele palmkolen krijgen we denk ik niet op. Bovendien schijnt palmkool niet heel erg vorstbestendig te zijn, dus reden temeer om een beetje door te eten.

In de kas had ik veldsla gezaaid. Deze heeft het prima naar zijn zin en ook daar zijn al veel maaltjes van geoogst. Buiten is de veldsla spontaan opgekomen. Van het voorjaar heb ik de veldsla laten schieten omdat de bloemen zo prachtig waren. Het zaad heeft zijn weg gevonden in de aarde en het resultaat is dat ik ook daar veldsla kan oogsten. Met de rucola heb ik hetzelfde gedaan, alleen in het najaar. Ik ben benieuwd of er in het voorjaar rucola geoogst kan worden.Zo in deze laatste dagen van het jaar ben ik ook weer na aan het denken over mijn plannen voor volgend jaar. Binnenkort maar eens een nieuw tuinplan bedenken. Over een maand kan er alweer gestart worden met het zaaien van de pepers. 

Mijn eerste bestelling heb ik inmiddels ontvangen. Mooie Zinnia's want het vullen van vazen met bloemen is mij dit jaar erg goed bevallen en als ik voldoende ruimte heb, wil ik daarin in uit gaan breiden.

Gelukkig heb ik nog even de tijd om goed na te denken waar ik de bedden volgend jaar mee ga vullen.

4 opmerkingen:

@nnemiek zei

ja ik ben ook alweer nieuwe plannen aant maken, en ook bij mij dit jaar bloemen in de tuin, als ik bij andere tuinders die dahlias en zinnias zag......prachtig!

Moestuin Miep zei

Heerlijk he! Volgend jaar komen er in ieder geval meer aardappelen, uien en bloemen. Het was geweldig om iedere week een zelfgeplukt boeketje te plukken. Volgend jaar wat meer afwisseling erin!

Nicole zei

Het blijft gewoon leuk he om lekker je eigen groenten te kweken. Heerlijk.

Moestuin Miep zei

Inderdaad @Nicole. Je haalt zoveel voldoening uit de moestuin. Ik kijk nu al uit naar volgend jaar :-)