zaterdag 4 juli 2015

Zomers eten (recept: zomerse aardappelsalade

We wilden zomers weer, en we hebben het gekregen! De groenten waren er ook aan toe. De pompoenen hebben er lang over gedaan om te starten. Pas na een goede gift opgeloste (koe)mest en de hoge temperaturen, verschijnen nu dan toch de eerste pompoenen. Net als voorgaande jaren klimmen ze langs het rek en is het een paar keer per week opbinden geblazen.

Vandaag oogstte ik de eerste uien en knoflook. Het is voor het eerst dat de knoflook het goed doet. Voorgaande jaren hadden ze last van roest en groeiden ze niet. Het zijn dit jaar mooie bollen geworden die nu aan de schuur hangen te drogen. Hopelijk hebben we er lang plezier van.

Wat tegenvalt dit jaar zijn de prei en de pepers. De pepers groeien goed maar lijken als ze naar rood moeten verkleuren te verschrompelen. Eens kijken wat ik hier aan kan doen. De kerstomaatjes daarentegen gaan erg goed. Ze zijn heerlijk zoet en halen vaak de salade niet omdat ze voor die tijd al zijn opgesnoept.

Dit jaar heb ik wat meer bloemen en dat bevalt goed! Van de Salvia, Vrouwenmantel, Goudsbloem, Roos en het Juffertje in het Groen heb ik al leuke tuinboeketjes gemaakt. Het wachten is nu op de zonnebloemen, de Zinnia's, Gladiolen en Duizendschoon.

De aardappel oogst (Frieslanders) is ook goed. Mooie grote aardappelen. Vandaag maakte ik een aardappelsalade. Heerlijk met dit warme weer.

Aardappelsalade

500 gram aardappels, gaar gekookt, afgekoeld en in blokjes
een halve rode ui, fijngesneden
een handvol platte peterselie, fijngesneden
wat takjes verse bieslook, klein gesneden
Wat fijngesneden augurkjes
4 eetlepels volle yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 tot 3 theelepels goede mosterd
peper en zout
bloemen van het komkommerkruid (Borage)

Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise en de mosterd. Meng de dressing met alle overige ingrediënten en decoreer de salade met de bloemen van het komkommerkruid. Laat de salade voordat je hem serveert goed koud worden in de koelkast.


Geen opmerkingen: