vrijdag 25 december 2015

Aftellen naar het nieuwe jaar (recept: advocaat)


Nog even op de valreep een laatste blog van dit jaar. Straks gaan we lekker genieten van zelfgemaakte advocaat, uit de tuin geoogste spruiten (groene en paarse) met hazelnoten, Pastinaak blini van pastinaken uit de tuin, gerookte groenten en bloemkool in het zoetzuur die ik van de week op Op Hodenpijl heb gekocht, een versgemaakte pesto en niet te vergeten een lekker toetje.
Het recept van de zelfgemaakte advocaat staat onderaan dit blog.

We hebben dit jaar niet te klagen gehad wat moestuinjaar betreft. Okee de bonen hebben het iets minder gedaan maar de aardappel- en knoflookoogst daarentegen was fantastisch. De knoflook voor volgend jaar staat door het warme weer alweer een centimeter of 10 boven de grond.

Een paar weken geleden ben ik met een vriendin die sinds kort ook een moestuin heeft, zaden voor het nieuwe seizoen wezen kopen. De peperzaden kunnen er over een paar weken namelijk alweer in.

Het echte moestuinplan moet ik nog gaan maken. Daar heb ik tot het nieuwe jaar lekker de tijd voor omdat ik verlof heb. Ik wens iedereen mooie dagen en een super moestuinjaar voor 2016.
Tot in het nieuwe jaar.Advocaat

6 eieren
200 gram kristalsuiker
een vanillepeul of een zakje vanillesuiker
halve liter brandewijn

Zet vooraf een hittebestendige schaal klaar die past in een pan. Vul de pan met water, zover dat het water de hittebestendige schaal niet raakt. Zet de pan op het gasfornuis. (ik heb gewacht met verwarmen totdat ik alle ingrediƫnten had gemengd)

Kook wat flessen uit waar je de advocaat in wil bewaren.

Meng de eieren met de kristalsuiker en het merg van de vanillepeul (of het vanillezakje) in de hittebestendige schaal. Voeg langzaam in een dunne straal de brandewijn toe. Hang de hittebestendige  schaal in de pan. Verwarm het water in de pan langzaam. Het mag niet koken. Blijf in de tussentijd goed roeren met een garde en wacht tot de massa indikt. Ik heb de massa verwarmt tot 65 graden.
Schenk de advocaat in brandschone flessen en laat afkoelen.

Bewaar de advocaat in de koelkast (als hij de koelkast haalt)

3 opmerkingen:

@nnemiek zei

Voor jou ook hele fijne dagen gewenst en een geweldig mooi 2016! Dat we minstens zo'n mooi tuinjaar krijgen als afgelopen jaar! groetjes Annemiek

Moestuin Miep zei

Dankjewel @annemiek! Laten we inderdaad hopen op een top tuinjaar in 2016. Kijk er naar uit!

Els04 zei

Merci!!!