zondag 20 januari 2013

Nieuw jaar, nieuwe rondes.


Vandaag is het er dan toch eindelijk van gekomen. De peperzaden die ik in december al had uitgezocht om begin januari te zaaien, hebben eindelijk hun plaats van bestemming in de zaaibakjes gekregen.

Vanwege de extreme kou (gevoelstemperatuur vandaag -15C), ben ik vanochtend binnen aan de tafel begonnen met het vullen van de pottenpers. Dit simpele plastic apparaatje heb ik vorig jaar zomer aangeschaft en ik vraag mij nu al of hoe ik het ooit zonder heb kunnen doen. Wanneer de zaden straks ontkiemt zijn en de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, kunnen zij met kluitje en al op hun plaats van bestemming worden geplaatst. Het verspenen kan in dit geval dus worden overgeslagen.

De pepers die ik vandaag heb gezaaid zijn:
- Espelette
- Madame Jeanette
- Elephants trunk
- Hongaarse peper

Voordat ik een kas had, hield ik de pepers meestal tot juni binnen. Ik heb goede hoop dat ik ze nu in april in de koude kas kan plaatsen.

Begin volgende maand kunnen de overige pepersoorten worden gezaaid. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kan er ook alvast worden begonnen met het zaaien (leggen) van de tuinbonen. Het voordeel van dit vroege tijdstip is dat de oogst al heeft plaatsgevonden voordat de luizen de planten bereiken. Voorwaarde voor het zaaien is wel dat eerst de temperatuur omhoog moet.

Geen opmerkingen: