zondag 18 augustus 2013

De bloemetjes en de bijtjes

Dat een tuin niet alleen voldoening geeft door het verbouwen van groenten en fruit is mij na vandaag zeker duidelijk geworden. Aan het begin van het seizoen heb ik op een lege plek een pakje Cosmea leeggestrooid. Eigenlijk zonder veel verwachtingen. Nadat het zaad was opgekomen heb ik de zaailingen verspeend en ze gelijkmatig over het vak verdeeld. Nu, vier maanden later, is het vak een grote bloemenzee. De bloemen worden druk bezocht door vlinders en bijen. De vlinders zijn prachtig om naar te kijken en met de bijen ben ik blij omdat zij voor de bestuiving van mijn courgettes en pompoenen zorgen.

Het boeket (dat ik weer weggeef aan mijn moeder) bestaat uit Cosmea, Dropplant, Hortensia, Sedum en Rode zonnehoed. Rode zonnehoed is net als Cosmea een plant die veel bijen en vlinders aantrekt. 's-Winters verlies de plant zijn blad en kleuren de oranjebollen bruin. Toch laat ik ze staan omdat het zo'n mooi contrast geeft met de rest van de tuin.

Nu ik de smaak van het plukken te pakken heb ben ik alweer begonnen met het opstellen van mijn wenslijstje aan plukbloemen voor volgend jaar. Naast Cosmea probeer ik wat ruimte vrij te houden voor Margrieten, Goudsbloemen, Kattestaart, Meisjesogen, Kamille, Riddersporen en Vrouwenmantel. Langs het pad aan de buitenkant van de tuin strooi ik een veldbloemenmengsel zodat ik op weg naar huis ook nog even wat mee kan nemen.

Mijn "grote" tuin wordt op deze manier al aardig "te klein".

Geen opmerkingen: