zondag 10 december 2017

Het einde van het jaar alweer in zicht


Wat was het weer een bijzonder jaar. In de jaren dat ik mijn moestuin heb (en dat is alweer even), is geen jaar hetzelfde geweest. Dat geldt ook weer voor dit jaar. Wat het ene jaar een goede oogst oplevert, kan het jaar er op niets opleveren.

Dit jaar hadden we een goede knoflookoogst en waren de uien ten prooi gevallen aan de uienvlieg. De uien die niet waren aangedaan, waren klein van stuk.


Op de valreep maakte ik dit jaar weer vlierbessensiroop. Geen grote hoeveelheden want het is immers voedsel dat bestemd is voor de vogels. Het blijft bijzonder om van bessen, bloesems en paardenbloemen uit de natuur siropen en gelei's te maken. Nog iedere dag geniet ik er van. 


Wat ook goed ging waren de pompoenen. We genieten nog steeds van de heerlijke winterse pompoensoep. En wat te denken van de courgettes! Nog nooit was de oogst zo groot. De vriezer is nog rijkelijk gevuld met courgettesoep.

Dit jaar helaas geen appels. Niet 1! Dus dit jaar geen sapjes en appelmoes. Des te meer kijk ik uit naar de oogst van volgend jaar (al duurt dat nog wel even want het zijn ook nog eens late appeltjes).De snijbiet groeit nog steeds weelderig en zo lang het niet vriest kunnen we er nog van oogsten. 

Op dit moment een van de weinige groenten in de moestuin. Samen met de aardperen, pastinaken en winterwortelen.

Nu er in de tuin wat minder te doen is, richt ik mij op mijn andere hobby, broodbakken. Op regenachtige dagen zoals deze heerlijk om te doen. Het kost tijd maar je krijgt er (h)eerlijke broden voor terug. Het meel haal ik bij de molen en meer dan bloem/meel, water, zout en gist gaat er niet in. De stokbroden bak ik van mijn eigen desem die alweer een paar jaar meegaat.

Soms heb je niet veel nodig ......


Geen opmerkingen: