zondag 16 september 2012

Oogst: tomaten (recept tomaten relish)

 
Zien ze er niet uit om op te eten? Nou dat hebben we ook gedaan. Althans voor een deel. De grote pomodori's uit zaad opgekweekt heb ik verwerkt in gerechten en van de kleine pomodori's heb ik een tomaten relish gemaakt zodat we nog wat langer plezier hebben van de oogst.
 
De grote pomodori's bestaan uit 2 soorten. 1 soort heb ik in maart uit zaad opgekweekt en de 2e soort heb ik op de valreep na de zaaitijd gezaaid. De 2e soort heb ik van collega Ruud gekregen die wat zaad voor mij had meegenomen toen hij op vakantie was. Hoewel laat gezaaid is het toch nog gelukt om er een paar te laten volgroeien. En ik heb er hopelijk nog een paar in het verschiet. 
 
De tomatenrelish heb ik als volgt gemaakt:
 
250 gram kleine pomodori's, gewassen en gehalveerd
250 gram uien (ikzelf heb een deel vervangen door stengelui), fijn gesneden
1 teentje (verse) knoflook, fijn gesneden
1 klein pepertje (gekregen van Girly), gewassen, zaden verwijderd en in stukjes gesneden
1 dl witte wijnazijn
75 gram kristalsuiker
klein beetje olijfolie
verse basilicum (of oregano)
 
Fruit de uien, het pepertje en de knoflook in een pan en voeg de azijn toe. Laat de groenten 15-20 minuten pruttelen tot ze gaar zijn en de vloeistof grotendeels is verdampt.
 
Voeg de tomaatjes toe, roer de suiker erdoor en breng de relish aan de kook. Laat de relish op laag vuur 30 minuten koken tot de tomaatjes gaar zijn en de relish is ingedikt.
 
Neem de pan van het vuur er roer er de basilicum door. Schep de relish in hete gesterilisserde potten, sluit het deksel en etiketteer ze. Zelf kook ik de potten, klemmen en ringen uit als de relish het aan het inkoken is.
 
 
 


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Erg lekker. Zelf de kinderen smullen ervan.

Moestuin Miep zei

Wat leuk om te horen! Genier ervan met z'n allen.