zaterdag 4 mei 2013

De koude kas


Behalve de deur en het dak is al het oude glas van de koude kas vervangen door nieuw glas. We zijn er nog lang niet maar wat maakt dit al een verschil. Van de week ben ik begonnen met wat tomatenplanten en Oost-Indische kers vanuit de muurkas thuis mee te nemen naar de tuin. Ze lijken het goed te doen in de vernieuwde oude kas. Van de week beetje bij beetje maar wat meer meeverhuizen.

In de tuin zelf groeien de tuinbonen lekker door. Diegenen die ik in januari had gezaaid begonnen een beetje geel te worden aan de onderkant en op advies van een medetuinierster heb ik ze wat NPK meststof gegeven. Ik moet zeggen ze zien er weer wat beter uit. De uien, sjalotten, preien, sugarsnaps en doperwten, doen het goed. Het groene loof van ui en sjalot steekt mooi af tegen de verder nog lege vakken.

De rabarber groeit traag en heeft last van vraat. Dit in tegenstelling tot de rabarber in de tuin aan huis. Deze is reusachtig groot en ik ruik de geur van de rabarbertaartjes al weer.

Van de achterbuurman had ik zaailingen van de biet gekregen. Ze waren eigenlijk nog iets te klein om uit te planten en hadden het daardoor een beetje moeilijk. Voorlopig laat ik ze even onder wat fijnmazig gaas aansterken.

Omdat nog niet van alle grond bedden zijn gemaakt, ben ik begonnen dat deel wat nog niet is bewerkt in kleine vakken te verdelen en in te zaaien met o.a. bloemen, radijzen en raapjes. De gedeelten die ik dit jaar niet bewerkt krijg, beplant ik met pompoenen en sierkalebassen zodat ik de grond toch optimaal kan benutten.

In de tuin aan huis heb ik de eerste sla kunnen oogsten. De diverse soorten munt, bosui, snijbiet en niet te vergeten de kruiden, groeien hard met dit weer. De tuin ziet er iedere dag anders uit.

In de muurkas aan huis staan nog steeds de pepers. Zij gaan als laatste naar de kas. In zaaitrays heb ik van de week het volgende gezaaid:
- winterprei
- snijbiet
- aardbei
- kouseband
- divese soorten Oost-Indische kers

De spinazie, de goudsbloemen en de lathyrus staan inmiddels buiten.

Op de site van Diana's mooie moestuin las ik dat Diana zaai- en planttijden hanteert volgens de cosmoskalender. De kalender geeft de meest gunstige plant- en zaaitijden aan wat zou moeten resulteren in een hogere opbrengst en in sommige gevallen een langere bewaarbaarheid. Diana was zo aardig mij deze kalender digitaal toe te sturen. Meer informatie hierover is te vinden op haar site www.mooiemoestuin.nl
Ik vind het het proberen in ieder geval waard.

Al met al drukke weken maar je hoort mij niet klagen met dit mooie weer!


 

4 opmerkingen:

Unknown zei

Prachtige kas!

Unknown zei

Dankjewel Jolanda! Jullie zijn ook druk bezig. Leuk om jullie belevenissen te lezen!

@nnemiek zei

Ik werk ook al jaren met de cosmoskalender, werkt prima. Het loof van de sjalotten knip ik nu al door de sla, heerlijk. Het gaat snel nu....prachtige kas heb je!

groetjes Annemiek

Unknown zei

Ik ben heel benieuwd naar de werking van de cosmoskalender en ik ga er voorzichtig een begin mee maken. Goede tip van het loof. Ga ik ook zeker proberen. Jouw kassen zijn ook prachtig. We kunnen nu nog optimaler (moes)tuinieren!