zondag 21 april 2013

Lekker op dreef (zaaien, bemesten en verplanten)


De vaart zit er lekker in. Zowel bij de planten als bij mijzelf.
De tuinbonen en sugarsnaps doen het goed op hun nieuwe stekkie in de volle grond, de sla slaat lekker aan, de snijbiet schiet omhoog, de bosui is zich aan het wortelen, de oost-indische kers wil de koude kas uitgroeien en ga zo nog maar even door. En ik, ik ben druk bezig met zaaien, verplanten  en bemesten.

Van de week heb ik voor de eerste keer dit jaar radijzen gezaaid. Ook dit jaar weer in flexibele manden. Doordat ze lekker beschut staan, zijn de eerste zaden al ontkiemd. Ik hoop over een week of vijf de eerste radijzen te kunnen oogsten.

Na het succes van vorig jaar heb ik ook dit jaar stengelui gezaaid.  Eveneens in een flexibele mand.

De tomaten waren hun potjes inmiddels ontgroeid en moesten naast een grotere pot, nodig verder ondersteund worden. Ze staan nu weer in hun nieuwe potjes met stokken te pronken in de koude kas aan huis. In afwachting van hun verhuizing naar de volkstuin waar druk wordt gewerkt aan het restylen van de oude kas.

Een groot deel van de glasplaten van de oude kas moet worden vervangen en het is Jacques gelukt het glas op maat te snijden. Het glas (afkomstig van oude kassen), heb ik een aantal maanden geleden voor een leuk prijsje op de kop kunnen tikken. Het is dan ook extra leuk als het lukt om er weer iets moois van te maken.

Doordat het lange tijd koud is gebleven heb ik wat achterstand op mijn zaaischema opgelopen. De kleine (muur) kas aan huis biedt beperkte ruimte waardoor ik geen ruimte had voor het zaaien van mijn prei. Daarom heb ik de preien gekocht bij een volkstuinvereniging in de buurt. Binnenkort begin ik wel alvast met het voorzaaien van mijn winterpreien.

De al op de tuin aanwezige aalbessen lopen al uit. Er zijn al kleine trosjes zichtbaar die mooi afsteken tegen het frisgroene blad. Ik heb ze vandaag een beetje mest gegeven.

Ook de kruiden lopen uit. Van de Peterselie heb ik zelfs de hele winter kunnen oogsten. De Citroenmelisse, Bieslook, Maggiplant en de Dragon zie je bijna groeien.

Het lijkt er op of we nu eindelijk ons langverwachte voorjaar hebben!

Geen opmerkingen: