donderdag 24 mei 2012

Moestuinsalade van verse sla, waterkers en rucola

Door de zon en warmte van afgelopen dagen (eindelijk) neemt alles letterlijk een groeispurt. De waterkers die ik in een grote ovale zinken teil heb gezaaid, komt al boven het randje uit om koers te maken richting grond. Zo'n beetje alle kroppen sla zijn oogstbaar en ook de nog niet zo lang geleden gezaaide rucolablaadjes zijn met z'n allen op kniphoogte.
Het wordt dus een beetje dooreten en zoals het ernaar uitziet kan dat dooreten de komende tijd lekker buiten in de tuin.


Sinds vorig jaar maak ik steeds meer gebruik van bloemen door de salade. Was het vorig jaar alleen nog maar Oost-Indische kers, dit jaar zijn ook de bloemen van de rode wondklaver en over een paar weken de bloemen van het komkommerkruid aan de beurt. Ook staat voor deze zomer gevulde courgettebloemen op het menu.
Voor een salade met wondklaver kun je zowel de bloemen als de blaadjes gebruiken. Ook kun je van de bloemen theezetten.

De moestuinsalade van vandaag is een mix van lollo rosso, rode sla, waterkers, rucola. De salade heb ik verder aangekleed met wat tomaat en paprika. De dressing heb ik nu voor de tweede keer gemaakt en het wordt een blijvertje.Dressing

3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 eetlepel honing
1 theelepel mosterd
1 teentje knoflook
1 theelepel vers geknipte dille

Meng in een kom de olijfolie met de rode wijnazijn en voeg een eetlepel honing toe. Meng net zolang totdat de massa goed met elkaar vermengd is. Voeg de mosterd, de uitgeperste knoflook en de dille toe en schenk alles in een klein glazen potje met schroefdeksel.
Zet de dressing tot gebruik weg en schud het potje goed voordat de dressing over de salade wordt geschonken.

Heb je na gebruik nog dressing over dan kan je het dichte potje nog een paar dagen in de koelkast goedhouden.

Geen opmerkingen: