zondag 3 juni 2012

Mijn aangekochte aubergineplant


Na mijn tevergeefse pogingen om van wat zaad een heuse aubergineplant te creeëren heb ik vorige week toch maar besloten om er eentje aan te schaffen. Wat er precies misgaat weet ik niet maar de zaailingen groeien tergend langzaam en hoewel ik ze niet wegdoe heb ik ook niet het idee dat ik er dit jaar letterlijk de vruchten van kan plukken.
Vandaar een kant en klaar exemplaar met alles erop en eraan. Van mijn vorig jaar aangeschafte aubergineplant heb ik de hele zomer kunnen eten en ik hoop een beetje dat dat dit jaar weer het geval zal zijn.
In de volkstuin is het eerste bed zo goed als ingericht. De aardperen staan er al een aantal weken in en doen het goed. Van de week heb ik 2 soorten sla gezaaid en koriander. Daarnaast heb ik winterpreien geplant en ook zelfgezaaide Oost- Indische kers. Voor de stamslabonen heb ik een rekje gemaakt (ze kunnen eventueel ook best zonder). Aan vaste groente heb ik een stukje vrij gemaakt voor rabarber en artisjok. Deze twee laatste zijn samen met de aardpeer de enige die volgend jaar op dit bed blijven staan. Voor de rest laat ik het bed volgend jaar met rust en begin ik op de andere bedden met de wisselteelt. Van de mede moestuinierders krijg ik van alles toegestopt. Sla, grote bossen koriander en maggiplanten.  Hartstikke leuk! Ik heb beloofd dat als ik volgend jaar van mijn rabarber kan oogsten (dit jaar mag dat nog niet) ik ze trakteer op een stukje rabarbertaart.

In de tuin bij ons huis is de sla niet aan te slepen. Soms eten we 2 keer per dag een salade. Een keer als lunchgerecht en 's-avonds als bijgerecht bij het avondeten. Dus als ik een beetje groen begin te zien ........Voor de rest worden de zomerpreien steeds dikker, krijgen de wortelen steeds meer loof, komen er steeds meer courgettes, groeien de aardappels de pan uit en verschijnen de eerste tomaatjes en pepertjes. Er is nu iedere dag wel iets nieuws te ontdekken.
Ook zie ik steeds meer insecten. De salie lijkt wel een bijenhotel en in de volkstuin heb ik mijn eerste traumatische ervaring opgedaan toen ik tot de ontdekking kwam dat er veenmolletjes op mijn stukje tuin wonen. Voor de rest zie ik heel veel spinnen in de aarde die als ze mij met mijn schep zien aankomen, met hun ei onder hun poten hard weglopen. Van alles heb ik foto's maar om geen afhakers te creeëren heb ik alleen de foto van het bijtje geplaatst.

4 opmerkingen:

Ruud zei

Hallo Miep,
Mooie foto's en al heel veel gedaan in je nieuwe moestuin. Blijft heel spannend wat er te oogsten valt. Zijn het wel je iegen radijsjes? Dan mogen ze er zijn! Sal heb je niet snel te veel, toch?
Groet, Ruud

Moestuin Miep zei

Ha die Ruud,
Er komt nu een klein beetje schot in de moestuin. Binnenkort maak ik wat foto's. De radijsjes zijn echt zelfgekweekt. Het lijkt wel of ze het beter doen in de flexibele manden dan in de volle grond. Binnenkort maar eens de proef op de som nemen. Van sla heb je inderdaad nooit teveel maar ik moet wel op zoek naar nieuwe recepten want iedere dag dezelfde dressing gaat vervelen ;-)
Dinsdag zal ik wat oogst meenemen!

sandra zei

Groen zien is helemaal niet nodig Lyn, ik geef me graag op als vrijwilliger. De sla is echt heerlijk ik heb er van genoten.
xxSanxx

Moestuin Miep zei

Er gaat niets boven vers he! Ik denk dat er binnnenkort nog wel een kropje jullie kant op komt en ik hoop dat jullie ook van courgettes houden ;-) xx