zondag 20 juli 2014

Pepers oogsten!

Hoewel het van mij wel ietsje minder mag, is dit het ideale weer om de pepers te doen laten groeien en kleuren. Had ik vrijdag nog alle rijpe pepers geoogst, zaterdag hingen er weer 15 aan. Maar je hoort mij niet klagen. Pepers kan je goed invriezen en van een grote oogst kan je heerlijke sambals maken. Opties genoeg dus.
 
Inmiddels zijn alle aardappels en uien van de bedden. Het was de eerste keer dat ik aardappels had geteeld en ik ga het volgend jaar zeker weer doen. De uien hangen aan de schuur te drogen. Ik had plantuien voor wat grotere uien bij Van der Wal gekocht. En grote uien zijn het. Omdat ik soms liever lui dan moe ben, is het handig om maar 1 ui te hoeven snijden waar er in het kookboek 2 staan aangegeven. Ook deze gaan op mijn verlanglijstje voor volgend jaar.
 
Op dit moment maak ik de meeste courgettes in omdat de oogst zo groot is. Afgelopen donderdag hebben we een pot meegenomen voor vrienden waar we op bezoek gingen. Omdat deze inmaak in de winkel niet te krijgen is, is het een leuk cadeau voor mensen die van zoetzuur houden. De bieten moeten onderhand ook geoogst gaan worden en ook daarvoor heb ik eventueel een inmaakrecept klaar liggen.
 
Afgelopen week heb ik een deel van de kolenbedden ingericht. De voorgezaaide kolen heb ik uitgeplant en afgedekt met netten. De pompoenen gaan goed en ik ben zo benieuwd hoeveel ik ervan af  haal. Wat het ook goed doet zijn de bloemen. Cosmea, Violieren, Leeuwenbekjes en Dropplant. Iedere week staat er wel een boeketje op de tafel.
 
Komende weken hoop ik nog wat stamboterbonen en de eerste pronkbonen te kunnen oogsten. Ik kijk ernaar uit! 

zondag 6 juli 2014

Van alles veel te veel






















 
En dan opeens weet je niet meer hoe je het allemaal op moet krijgen. De uien zijn geen probleem die kun je drogen en nog maanden bewaren. Maar de broccoli, bietjes, sla en laatste doperwten ......
 
De courgettes maak ik in in zoetzuur. Zo blijven ze een klein jaar goed bewaard (recept vorig moestuinseizoen op dit blog). Van de bloemkool en de uien waarvan de schil niet helemaal mooi waren en daarom niet te lang bewaard kunnen worden, heb ik piccalilly gemaakt. Maar voor de rest is het toch vooral een beetje dooreten en creatief zijn in het verzinnen van weer nieuwe recepten. Over het algemeen lukt het wel maar soms blijft er toch wat over wat niet ingevroren of ingemaakt kan worden en dat is dan wel jammer.

In de tussentijd ben ik druk met zaaien van de kolen voor het najaar. Ik werd geinspireerd door een gekregen palmkool (cavallo nero). Nu staan er in kleine potjes zaaisels boerenkool en Victoriaanse kool. Ik ben erg benieuwd want het is altijd leuk om in de winter ook wat te hebben staan. De gekregen kolen heb ik afgedekt met een net omdat het koolwitje er graag haar larven legt. Wanneer dat gebeurt zitten de kolen in mum van tijd onder de rupsen.

Ook heb ik opnieuw bieten gezaaid en wat snijbiet en courgette. Op die manier hoop ik wat later in het seizoen ook te kunnen oogsten.

Al met al gaat alles best goed en heeft het weer afgelopen maanden goed meegezeten!

vrijdag 20 juni 2014

Eetbare bloemen (recept: bloemenpesto)

Een paar weken geleden was ik al begonnen met het maken van vlierbloesemazijn. Deze week had ik rucola en eetbare bloemen over. Reden om daar eens mee te gaan experimenteren. Het is een heerlijke bloemenpesto geworden die niet alleen de hele tafel opfleurt maar ook nog eens lekker smaakt. Je kunt de pesto op een boterham met kaas smeren maar hij smaakt ook heerlijk door pasta's en soepen. 
 
Binnenkort verwacht ik ook de eerste courgettes te kunnen oogsten. Van het overschot wat gaat ontstaan maak ik zoetzuur. De potten die ik vorig jaar maakte namen door familie en vrienden gretig aftrek. Dit jaar wil ik de bloemen van de courgettes ook wat meer gaan gebruiken voor gerechten.
 
Sinds een aantal maanden blog ik af en toe voor het online foodmagazine "Lekker tafelen". Voor lekker tafelen mocht ik het kweken van oesterzammen uitproberen. Het was een hele leuke ervaring en waarom zou je wel je eigen groenten en kruiden kweken en niet je eigen paddestoelen?
 
Nieuwsgierig geworden naar hoe het kweken in zijn werk gaat? Dan is dit de link naar het artikel!
 
 
Bloemenpesto
 
Verse rucola
een kommetje eetbare bloemen zoals oost-indische kers, komkommerkruid, goudsbloem, courgettebloemen
1 bosje basilicum
40 gram gepelde amandelen
2 a 3 eetlepels geraspte oude kaas
1 teentje knoflook
olijfolie
 
Was de rucola grondig, doe de blaadjes in de sladroger en slinger ze droog. Was de bloemen en dep ze droog. Meng alle ingredienten in een grote kom of blender. Pureer alles en voeg beetje bij beetje olijfolie toe. De pesto mag niet te droog zijn. Proef af en toe en voeg eventueel wat meer basilicum, rucola of kaas toe. Doe de pesto over in een afsluitbare pot.
 
Ik bewaar de pesto meestal niet langer dan een week in de koelkast maar het kan goed dat deze langer houdbaar blijft.
 
 
 
 
 
 

woensdag 11 juni 2014

Oogstpret



















Er kan op dit moment volop geoogst worden. De tuinbonen, peulen, sla, aardbeien, rabarber en bietjes blijven maar geven. Dit is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het vergt wat investering vooraf maar dan heb je ook wat.
 
In de tussentijd raken er ook weer een paar bedden leeg. De knoflook was aangetast door roest en heb ik eerder moeten oogsten en de spinazie schoot door. Geen probleem want die bedden kunnen weer worden benut met andere groenten.
 
Vandaag heb ik de winterpreien uitgeplant. Ze zijn weliswaar nog erg klein maar mijn ervaring met de zomerprei is dat ze het met wat bemesting toch prima gaan doen. Ook heb ik borlottibonen gelegd en snijbiet, sla, bieten en boerenkool voorgezaaid. Door het grote aantal slakken durf ik het niet aan om ze rechtstreeks in de grond te zaaien/leggen.
 
De bloemen die ik had gezaaid (Cosmea, Violier en Leeuwenbek) doen het goed. De dropplant laat zelfs al bloemen zien.
 
De uien gaan nu echte bollen vormen en ik ben heel benieuwd wanneer ze gaan strijken en ik ze kan gaan oogsten. Ik schat dat het nog wel zeker een maand duurt.
 
De aardappelen lijken goed te gaan. Ik zeg lijken omdat ik nog niet onder de grond heb gevoeld hoe het ervoor staat. Een mooi klusje voor morgen. De courgettes geven ook al vruchten en de pompoenen lijken zich te settelen.
 
Al met al heb ik geen klagen en eten we volop van de verse groenten.





vrijdag 30 mei 2014

Tuinbonen en doperwten





 Eind mei is het alweer. Nog drie weken tot de langste dag. De laatste dag waarop de rabarber geoogst kan worden en de eerste waarop de paksoi gezaaid kan worden. De maanden zijn werkelijk voorbij gevlogen.

In de afgelopen periode ben ik een weekje vrij geweest. Precies in de zonnige periode. Ik heb in die tijd wat andere tuinen bezichtigd dan die van mijzelf. Zo ben ik met een vriendin naar de zorgboerderij Buytenhof in Rhoon geweest. Leuk om te zien hoe ze daar de verschillende stukken grond indelen. Kruiden, bloemen, groenten en plukvelden zijn op een leuke manier van elkaar gescheiden. Ook heb ik weer eens een kijkje genomen in de tuinen van Villa Augustus. Het blijft een feest om daar rond te lopen en wat hebben zij een goed oog voor details. Binnen staan de mooiste boeketten in al even leuke vazen of potten en buiten zijn bloem-, kruiden- en groentenbed al even zorgvuldig op elkaar afgestemd.

Na die uitstapjes is het ook wel weer leuk om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Zeker na de regenperiode van afgelopen week. Door de regen is alles werkelijk uit de grond gespoten en waar ik toch een beetje bang voor was is gebeurd. De tuinbonen hebben luis. Ik heb de planten die waren aangetast er direct uitgehaald. Nu maar hopen dat de rest bespaart blijft.

Vandaag kon ik de eerste tuinbonen oogsten. Ze waren weliswaar nog niet heel erg groot maar ze smaakten echt heerlijk. Door de regen zijn de peulen wat langer blijven hangen en daarvan kon ik de erwten weer eten.

Binnenkort kan ik ook de eerste bieten oogsten. Ik was vrij vroeg met zaaien maar doordat ik ze lange tijd in de koude kas heb gehouden en ze vooraf had verspeend, hoop ik het doorschieten te kunnen voorkomen. Het lijkt erop dat alles goed gaat.

En verder eet ik zo'n drie keer per week verse sla met eigen kruiden en bloemen. Wat blijft dat toch een luxe en wat zal ik dat missen als straks de vorstperiode weer aanbreekt. Maar vooralsnog gaan we eerst nog genieten van een hopelijk geweldige zomer (al voorspellen de weermannen iets anders).

 

dinsdag 20 mei 2014

Rotterdamse oogst en andere tuinperikelen

Op 17 mei was het dan weer zo ver, het jaarlijkse uitje naar Rotterdam Zaait op de Kaap in Rotterdam. Om 10 uur was het groepje vriendinnen compleet en kon onze struintocht beginnen. Het was een feest om tussen alle bloeiende bloemen, groenten- en kruidenplanten te struinen en de geuren van lekkere hapjes in ons op te nemen. Want ja, om 10 uur stonden stoof en grill al aan.

We hebben weer veel plantjes voorbij zien komen zoals de framboosaardbei, diverse soorten munt, vijgenstekken, moederkruid tot kamerlindes aan toe.

We hebben niet alleen veel gekocht (zelfs zoveel dat we tussentijds even naar de auto's moesten lopen om weer nieuw in te kunnen slaan), maar we hebben ook veel leuke ideëen opgedaan. Na een paar uur slenteren en heerlijke muntthee gedronken te hebben gingen we weer huiswaarts om al onze aangekochte plantjes in de grond uit te planten.
Door alle inspiratie van afgelopen zaterdag ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Buiten het opnieuw groeperen van mijn mijn kruidenpotten (alweer), heb ik ook plantstokjes gemaakt van snoeiafval. Ik moet zeggen ze staan erg leuk zo in de potten en tussen het groen van de kruidentuin. Ik sluit niet uit dat ik er ook een paar voor de moestuin ga maken. In het voorjaar was ik begonnen met het maken van labels van karton die ik plastficeerde en met touw aan gevonden takken hing. Ik denk dat de stokjes een leuke afwisseling hierbij zijn.
In de moestuin groeit alles ontzettend hard. Ik heb al een aantal keren raapjes en peulen kunnen oogsten en de sla blijft (gelukkig) ook maar doorgroeien. De tuinbonen laten een deel van hun bloemen alweer vallen en voorzichtig zie ik ook daar de eerste bonen verschijnen. De rabarber blijft onuitputtelijk nieuwe stengels leveren en de uien beginnen zich langzaam aan te vormen. Het blijft wonderlijk dat kleine spul te zien uitgroeien tot volwassen groenten.               

zondag 11 mei 2014

De eerste venkeloogst! Recept: Tajine van venkel en aubergine

Wat gaat het seizoen snel! Dat besef je nog meer als je terugkijkt op wat je afgelopen periode al hebt kunnen oogsten. Vele kroppen sla, radijzen, paksoi, rabarber, spinazie en zelfs 2 verdwaalde aardappelen die er vermoedelijk nog van vorig jaar inzaten. En nu was de eerste venkel aan de beurt. De geur die vrijkomt wanneer je de venkel uit de grond haalt, is met geen pen te beschrijven. Zoveel anijs en dat lijkt dan natuurlijk weer op drop, vandaar dat deze groente tot een van mijn favorieten behoort. Ik gebruik niet alleen de knol maar ook het blad is heerlijk door gerechten of om te gebruiken in een theeboeket. Van de venkel heb ik samen met de aubergines van mijn gekochte aubergineplant een heerlijk tajinegerecht gemaakt. Het recept volgt verderop in dit blog.

In mijn vorige blog schreef ik dat Moestuin Miep sinds kort een Facebook pagina heeft. Wat een leuke reacties zijn er allemaal binnengekomen en over het aantal "likes" heb ik zeker geen klagen. Tot nu toe hebben zich 56 mensen/bedrijven aangemeld. Dat is een leuke binnenkomer!

Door het onstuimige weer van afgelopen week heb ik niet veel meer op de tuin gedaan dan opbinden, afdekken en af en toe iets binnen zetten. Ondanks de storm houdt alles zich goed. Ik stond versteld van de flexibiliteit van de tuinbonen. Ondanks hun hoogte blijven ze rechtop staan. De groenten in de koude bakken en in de koude kas hebben niets te lijden. De bietjes heb ik uit voorzorg afgedekt en de rest lijkt zich goed te redden. Als het weer straks weer iets rustiger is zal ik nog wel even bezig zijn met het schoonmaken van de bedden want er is aardig wat blad gevallen.
Ondanks het wat mindere weer groeien ook de bloemen gewoon door. Van de week heb ik dan ook het eerste tuinboeketje kunnen plukken. Goudsbloem met viooltjes en takjes bloeiende thijm.

En dan nu het tajinegerecht. Het is een vegetarisch gerecht maar als je wil kan je er natuurlijk ook (stoof)vlees bij eten of een stukje witvis.

Je hebt nodig voor 2 personen:
1 venkel (15 minuten gekookt en doormidden gesneden)
1 aubergine
3 aardappels (gekookt of gestoomd)
1 ui
4 worteltjes
1 tomaat
1 blik tomaatblokjes
verse koriander (naar smaak)
verse peterselie (naar smaak)
1,5 tl komijnpoeder
1,5 tl paprikapoeder
peper en zout

 

Voordat je begint zet je de tajine op een vlamverdeler op de laagste stand. Zelf bak ik alles eerst aan in de pan en doe het daarna in de tajine om het te laten stoven. Wanneer de tajine warm wordt zet je langzaam het vuur steeds iets hoger.

Snijd de groenten in stukjes. Bak de ui totdat ze glazig ziet. Voeg de venkel, aubergine, gekookte of gestoomde aardappeltjes, de worteltjes en tomaat toe. Voeg het blik met tomaatblokjes toe en laat het geheel 5 minuten smoren. Voeg de gedroogde en verse kruiden toe en laat het geheel nog even 10 minuten op laag vuur staan. Doe alles over in de tajine en laat het ongeveer 45 minuten stoven. Voeg naar smaak peper en zout toe.



 

zaterdag 3 mei 2014

Moestuin Miep op Facebook!!



















Soms heb je wel eens dat je even snel iets wilt delen en dat een blog daar dan net een te groot podium voor is. Een snelle update van de moestuin, een leuke foto, een mooie oogst of de aankondiging van een nieuw blog, dan biedt Facebook uitkomst. Vandaar dat Moestuin Miep sinds kort ook op Facebook te vinden is. 
Mocht je het leuk vinden om deze korte updates te volgen of mogelijk in de toekomst te zien wat anderen voor praktische tips of vragen hebben, ga dan naar https://www.facebook.com/moestuinmiep en klik op de "Vind ik leuk" button.
 
Zoals de foto's al laten zien is er de afgelopen week aardig wat geoogst. Kroppen sla, spinazie, radijsjes en rabarber. En dan heb ik het nog niet over de venkel en de raapjes die zich vast afvragen waarom ze nog in de grond staan. Zij komen zeker komende dagen aan de beurt.
 
De sla en radijzen zijn opgegaan in lekkere salades en van de rabarber heb ik (voor de tweede keer dit seizoen) compote gemaakt.
 
Van de week heb ik nog wat oranje en paarse wortelen gezaaid. Deze combinatie leek mij zo mooi en vandaag op de Rotterdamse oogstmarkt, kon ik ook zien dat dat zo is. Er lagen prachtige bossen wortelen in de kleuren geel, oranje en paars. Wat een mooie gerechten kan je daarmee maken!
Verder was er weer een mooi aanbod van o.a. kazen, mosterd, olijfolie, koffie en thee, kookboeken, kruidenplanten, en pesto's. Nieuw voor mij was de stand met Stadskruiden. Heerlijk geurende bosjes kruiden bedoeld voor in je gerechten of een lekker "bakkie" thee.
Nadat we de markt hadden verlaten vroegen we ons allebei af waarom we eigenlijk niet vaker gaan want deze markt is zo leuk! 
 
17 mei krijg ik in ieder geval een herkansing want zoals ieder jaar ga ik dan met twee vriendinnen naar Rotterdam Zaait. Ik kijk ernaar uit!
 
 

zondag 27 april 2014

Uit de tuin op je tafel



Hoe luxe het is als je je verse groenten zo uit de tuin op je bord kan scheppen, hebben we afgelopen weken maar weer eens beseft. De kakelverse paaslunch was heerlijk en ook onze vrienden zijn altijd blij als je met wat verse kroppen sla aan komt zetten. Nu hebben wij op onze beurt ook weer genoten van een heerlijke pilav die zij hadden klaargemaakt!
 
Ondanks  de voorspellingen dat het weer iets minder mooi zou zijn hebben we eerste paasdag geboft dat we de lunch buiten konden houden. Voor de eerste keer dit jaar kon ik rabarber oogsten. Hiervan heb ik een heerlijke compote gemaakt die in combinatie met vanillevla als toetje bij de lunch werd geserveerd. Vele glaasjes waren voor het einde van de lunch al leeggelepeld.
Naast diverse soorten brood maakte ik ook de eiersalade met knapperige radijsjes, de venkelquiches  en de broccolisalade uit het boek "The Green Kitchen".
De broccolisalade is inmiddels een van mijn favorieten en zoals beloofd zal ik het recept bij dit blog voegen.
 
In de tuin is alles onder controle. Althans bijna alles want de knoflook heeft behoorlijk last van roest. De zomerprei die ik had gezaaid en die een slechte start had heeft het nadat ik ze wat had bijgemest naar hun zin en groeit nu beter. De winterprei is inmiddels ook al gezaaid. Wil je een groot deel van het jaar kunnen oogsten dan vergt een tuin ook een beetje vooruit denken.
 
De tuinbonen staan in bloei, net als een deel van de peultjes. Van de spinazie hebben we inmiddels kunnen oogsten. Pastinaak, worteltjes, doperwtjes, raapjes, aardappels, uien, en bietjes groeien prima. In de koude kas staan nog heel veel soorten sla, venkel, andijvie, bloemkool, courgette en pompoen. Deze laatste twee zijn in afwachting van hun plekkie buiten in de open lucht. Volgende week gaan de temperaturen iets omlaag maar misschien dat ik de week erna de courgette alvast buiten uitplant.
 
Recept broccolisalade
2 stronken verse broccoli
1 kleine rode ui, gesnipperd
pitjes uit 1 granaatappel
150 gram rozijnen
75 gram zonnebloempitten, geroosterd
250 ml volle yoghurt
1/2 tl zeezout
versgemalen zwarte peper
 
Verdeel de (rauwe) broccoli in kleine roosjes en snijd deze als het nodig is in hapklare stukjes. Doe de broccoli in een schaal, samen met de ui, de granaatappelpitjes, rozijnen en de zonnebloempitjes. Schep goed om. Voeg de yoghurt en naar smaak peper en zout toe. Schep met je handen alles goed om en zorg ervoor dat alle broccoliroosjes bedekt zijn met de yoghurt. Dien op.
 

zondag 6 april 2014

Rrrrrrrradijs! De eerste oogst

 
Gisteren heb ik de eerste radijsjes uit de kas kunnen oogsten en zeg nou zelf zien ze er niet uit om op te eten? Ik moet ook eerlijk bekennen dat ze het nog wel hebben gehaald tot aan huis maar dat ze de koelkast niet meer hebben gered. Daar doe je het tenslotte ook voor een deel voor, zo vers mogelijk eten.
 
De nieuwe radijszaden voor de radijzen buiten, zijn inmiddels ontkiemd. Ik wil komende maanden immers wel radijzen kunnen blijven oogsten dus moet ik er ook voor zorgen dat er gezaaid blijft worden. Dit geldt ook voor de sla. De eerste kroppen kan ik oogsten en de sla die ik een aantal weken geleden heb opgekweekt staan inmiddels in de koude kas. Tijd om nieuwe kroppen te zaaien.
 
Op de prei na die wat klein blijft, doet alles het goed. De peulen hebben zich inmiddels vastgeklampt aan het gaas en de doperwten kunnen volgende week worden uitgeplant. De uien hebben allemaal al groen loof, de spinazie groeit hard, de raapjes moeten weer worden uitgedund omdat ze elkaar verdringen en de groenten in de koude kas gaan als een speer.
 
Door het mooie weer heb ik een beetje tijd over om andere leuke dingen te gaan doen zoals het maken van de broccolisalade uit mijn nieuwste kookboek "The Green Kitchen". Deze salade is echt geweldig. Ik ga hem morgen in de lunchpauze samen met een vriendin oppeuzelen. Het recept zal ik binnenkort op mijn blog zetten.