zondag 21 april 2013

Lekker op dreef (zaaien, bemesten en verplanten)


De vaart zit er lekker in. Zowel bij de planten als bij mijzelf.
De tuinbonen en sugarsnaps doen het goed op hun nieuwe stekkie in de volle grond, de sla slaat lekker aan, de snijbiet schiet omhoog, de bosui is zich aan het wortelen, de oost-indische kers wil de koude kas uitgroeien en ga zo nog maar even door. En ik, ik ben druk bezig met zaaien, verplanten  en bemesten.

Van de week heb ik voor de eerste keer dit jaar radijzen gezaaid. Ook dit jaar weer in flexibele manden. Doordat ze lekker beschut staan, zijn de eerste zaden al ontkiemd. Ik hoop over een week of vijf de eerste radijzen te kunnen oogsten.

Na het succes van vorig jaar heb ik ook dit jaar stengelui gezaaid.  Eveneens in een flexibele mand.

De tomaten waren hun potjes inmiddels ontgroeid en moesten naast een grotere pot, nodig verder ondersteund worden. Ze staan nu weer in hun nieuwe potjes met stokken te pronken in de koude kas aan huis. In afwachting van hun verhuizing naar de volkstuin waar druk wordt gewerkt aan het restylen van de oude kas.

Een groot deel van de glasplaten van de oude kas moet worden vervangen en het is Jacques gelukt het glas op maat te snijden. Het glas (afkomstig van oude kassen), heb ik een aantal maanden geleden voor een leuk prijsje op de kop kunnen tikken. Het is dan ook extra leuk als het lukt om er weer iets moois van te maken.

Doordat het lange tijd koud is gebleven heb ik wat achterstand op mijn zaaischema opgelopen. De kleine (muur) kas aan huis biedt beperkte ruimte waardoor ik geen ruimte had voor het zaaien van mijn prei. Daarom heb ik de preien gekocht bij een volkstuinvereniging in de buurt. Binnenkort begin ik wel alvast met het voorzaaien van mijn winterpreien.

De al op de tuin aanwezige aalbessen lopen al uit. Er zijn al kleine trosjes zichtbaar die mooi afsteken tegen het frisgroene blad. Ik heb ze vandaag een beetje mest gegeven.

Ook de kruiden lopen uit. Van de Peterselie heb ik zelfs de hele winter kunnen oogsten. De Citroenmelisse, Bieslook, Maggiplant en de Dragon zie je bijna groeien.

Het lijkt er op of we nu eindelijk ons langverwachte voorjaar hebben!

zondag 14 april 2013

Eindelijk ........

 
Voorjaar!
En als de regen dan verdwijnt en de temperaturen plotseling stijgen naar zo'n graad of twintig, dan kom je tijd tekort. Vanochtend daarom al vroeg in de tuin bij het huis gewerkt. Van vriendin Liesbeth had ik gisteren prachtige takken gekregen die zij over had na haar linde snoei. Wat waren het er veel. De langste takken hebben een ereplaats in de huiskamer en de kortere takken staan te pronken op een van de tuintafels. Super!
 
Na de lunch op de fiets door naar de moestuin. De tuinbonen doen het goed en zelfs de sjalotten komen een klein stukje boven steken. Vandaag was het de beurt aan de sugar snaps. Op het pakje staat dat ze 1.80 mtr. worden dus tijd voor het maken van een wigwam.  Geen idee of ik het goed gedaan heb maar ze staan. De tien kleine plantjes vallen erg in het niet bij die lange stokken dus vanmiddag maar snel nieuwe gelegd in de koude kas.
 
De tomaten, pepers, Oost-Indische kers, peterselie en de pompoenen zijn allemaal naar de koude kas verhuisd. In de kas heb ik groen doek gehangen zodat het licht gefilterd binnenkomt ter voorkoming van het verbranden van de zaailingen.
In de tuin bij het huis, groeien de diverse slasoorten goed. Omdat dit een periode is waarin zoveel gebeurt, heb ik wat foto's gemaakt.

zondag 7 april 2013

Een voorzichtig begin

De vorst lijkt nu echt een beetje plaats te gaan maken voor wat aangenamer weer. Ik ben daarom van het weekend maar begonnen met voorzichtig wat tuinbonen te planten.



De eerste twaalf stuks staan sinds vrijdag in de grond. Ze staan een beetje eenzaam zo op de verder kale tuin maar hopelijk duurt dat niet lang meer. De rabarber laat zich voorzichtig zien en vandaag heb ik de sjalotten Red Baron gepoot. Om ervoor te zorgen dat ik ze morgen niet opnieuw hoef te poten (de duiven schijnen ze nogal eens uit de grond te tikken), heb ik rijshout langs het bed gezet. Het rijshout, takken van de kronkelwilg, lag langs de kant van de weg om weggegooid te worden. Ze hebben nu een mooie nieuwe bestemming.

In de tuin bij ons huis heb ik de eerste sla planten uitgeplant in een tunnel van plastic folie. De zelfgezaaide slaplantjes staan tot ze groot genoeg zijn om uit te planten, in de koude kas. Net als de bloemkool, de Oost Indische kers, de sugar snaps, het komkommerkruid, de peterselie en de nieuw gelegde tuinbonen.

Binnen groeit alles als kool. De tomatenplanten heb ik voor de 2e keer opgebonden. De pepers doen het goed, de courgette wil iets te graag en de pompoenen zijn langzaam aan het ontkiemen.

Voor deze week staan het zaaien van de erwten, nog meer sugar snaps en de goudsbloemen op de planning. Op de tuin ga ik verder met het poten van sjalotten, uien en het uitplanten van de tuinbonen.
Wordt vervolgd ...........
 

vrijdag 22 maart 2013

Nog geen voorjaar

Maart roert zijn staart! Was het een aantal weken geleden nog 15 graden, van het weekend kan de gevoelstemperatuur terugvallen naar -15 graden en kunnen sjaals en handschoenen weer tevoorschijn worden gehaald. Het moet niet gekker worden!

Een groot deel van wat gezaaid moet worden is gezaaid maar staat of nog veilig binnen of in de koude kas. Ik durf het nog niet aan om ze uit te planten.
Vandaag en gisteren heb ik daarom benut om 2 bedden om te spitten, te bemesten en te beaarden. Op de tuin heb ik 6 bedden die zijn ingezaaid met rogge. Van 4 bedden is de rogge inmiddels ondergespit en zijn de bedden klaar om bezaaid of beplant te worden. Ondanks de lage temperatuur heb ik toch genoten van het flauwe zonnetje, de rust en de vogels.

Wat overigens onverstoorbaar door blijft groeien is de velsla. Vanochtend heb ik een bakje gevuld voor een goede vriendin. Morgen zijn we zelf aan de beurt en eten we een salade met veldsla. Ook de vorig jaar gezaaide peterselie blijft mij verbazen door nog steeds rijkelijk krullen te produceren.
De krullen verdwijnen weer in heerlijke dressings. Nog geen goed moestuinweer, wel kleine succesjes!



 

zondag 10 maart 2013

Nog zoveel te doen

Even leek het er op dat de lente in aantocht was. De temperaturen van 10 tot 15 graden van vorige week maken helaas weer plaats voor winters weer met vorst. Mijn planning moet ik dus maar even een weekje opschuiven. Uien en rabarber liggen vorstvrij in de schuur totdat ze geplant kunnen worden, de tuinbonen staan in de koude kas (waar ze het overigens goed doen) en de pepers, tomaten en sla staan veilig binnen.

Vanochtend vroeg ben ik begonnen met het verspenen van de pepers, sla en tomaten. Omdat ze met de pottenpers zijn opgekweekt was de klus snel geklaard. Jammergenoeg heeft onze kater een deel van de jonge zaailingen aangezien voor kattegras en zal ik e.e.a. opnieuw moeten zaaien.

Vanochtend ook maar gelijk even nieuwe potjes geperst voor de sugar snaps.
De courgette en Oost-Indische kers liggen in water voor te weken zodat ze iets sneller ontkiemen.

Al met al een weekend waarin niet zo heel veel buiten is gebeurd maar des te meer binnen. Tot nu toe heb ik gezaaid:

4 x Espelette peper
1 x Elephants trunk
2 x Hongaarse peper
4 x Madame Jeanette
6 x Cayenne peper

2 x lollo rossa sla
2 x krulsla bionda

6 x pomodoro Red Cherry

1 x basilicum
1 x bieslook
1 x peterselie

25 x tuinbonen
30 x sugar snaps

Volgende week staan tomaten, prei, stengelui en het restant aan pepers op de planning om te zaaien.

zondag 17 februari 2013

Een klein beetje voorjaar

Vanochtend vroeg uit de veren want er moest gewerkt worden. Niet dat ik de rest van de week achterover heb geleund, in tegendeel.Ik ben al weken druk bezig met voorzaaien en het eerste resultaat is al zichtbaar. De tuinbonen zijn al groot genoeg om te verplaatsen naar de koude kas en pepers en kruiden komen voorzichtig om de hoek kijken.

Vandaag was het de beurt aan het poten van de aardperen. Na twee jaar ga ik ze steeds meer waarderen en wil ik wel eens een ander soort proberen. Afgelopen zaterdag daarom naar Vreeken gegaan om ze daar wat lichter te maken van de aardpeer Fleuron d'anjou. Omdat ik nog niet helemaal uit de indeling van de moestuin in de polder ben, heb ik ze voorlopig in potten gepoot. Later kan ze dan op de plaats van bestemming uitplanten.

Helaas waren de 3 soorten plantuien, in tegenstelling tot wat op de site vermeld staat, niet binnen.

In de moestuin hebben we vandaag aardig wat werk verricht. Dit alles onder het genot van prachtig gitaarspel van 2 jongens van de tegenover onze tuin gelegen scouting. Onverwachte arbeidsvitaminen. En die hadden we nodig ook. Er moest gespit, gewied en gepoot worden.
Hoewel er nog heel veel gedaan moet worden, is het eerste resultaat duidelijk zichtbaar. Ik kan niet wachten totdat de bedden volstaan. Maar dat duurt denk ik nog wel even .........................


 

woensdag 6 februari 2013

Sla met gegratineerde aardperen

Nu de vorst weer uit de grond is, was het van het weekend een mooi moment om de aardperen op te graven. Vorig jaar was ik ze vergeten waardoor ik nog steeds niet wist hoe ze smaakten. Dan zal je dus een jaartje moeten wachten. En dat wachten was het dubbel en dwars waard!

Op de site van Odin had ik een recept gezien van een gegratineerde aardperensalade. Vrijdagmiddag dus gewapend met schepje de tuin in. Ze waren iets kleiner dan vorig jaar. Samen met wat veldsla die ik nog had staan, peterselie die de vorstperiode wonderwel heeft doorstaan en de aardperen weer snel naar binnen om de salade samen te stellen.

Ik moet zeggen dat de smaak me verraste. Licht nootachtig wat nog eens werd versterkt door de walnoten. Bovendien zijn ze ook nog eens erg gezond. Wat mij betreft daarom zeker voor herhaling vatbaar.

Begin volgende maand zal ik proberen weer wat knollen over te houden zodat ik ook volgend jaar weer voorzien ben van deze bijzondere knolletjes.
 
 
Sla met gegratineerde aardperen
 
 
400 gr aardperen
sla/veldsla
1 ui
2 teentjes knoflook
half bosje peterselie
handje walnoten
150 gram kaas in plakjes/geraspte kaas
versgemalen peper
olijfolie
 
Was de sla en laat de bladeren uitlekken. Leg de bladeren op 2 borden. Schil de uien en snijd deze in kleine partjes. Borstel de aardperen goed af met een borsteltje en water. Dep ze hierna droog. Pel de walnoten, was de peterselie en hak deze fijn.
Fruit de ui in de olijfolie en voeg de aardperen toe. Stoof beiden 5 a 10 minuten. Pers de knoflook erboven uit en maal er wat peper overheen. Voeg de walnoten en de peterselie toe. Voeg de kaas toe. Dit kan geraspte kaas zijn maar plakjes kan ook. Zet de deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is. Schep de aardperen op de sla.
 
Je kunt de salade als maaltijd eten met bijvoorbeeld rijst. In kleinere hoeveelheden is de salade ook lekker bij een tosti.
 
 

zondag 27 januari 2013

Wintergroenten uit de tuin van Ophodenpijl

Afgelopen vrijdag was het een prachtige schaatsdag. Stralende zon, windstil zo'n dag waar je er niet heel veel van hebt zo in januari. En gelukkig was het mijn vrije dag! Met man en vriendin Sandra was het dan ook volop genieten op het ijs.

Na afloop zijn we ons te buiten gegaan aan een tosti met heerlijke moestuinsalade bij Ophodenpijl.
Veel producten bij Ophodenpijl komen uit de aan de overkant gelegen moestuin van Ton. Bij het restaurant is ook een winkeltje waar je verse eieren en producten van het seizoen uit de moestuin kunt kopen. Het verbaasde mij hoeveel er lag. Naast de aardperen lag er knolselderij, pastinaak, allerlei gekleurde wortels en pompoenen.

Het was nog een hele klus om uit te zoeken waaruit onze kleurrijke en overigens overheerlijke salade uit bestond.

Nu ik dit allemaal heb geproefd kan ik zelf bijna niet wachten totdat e.e.a. de grond in kan. Vandaag daarom maar alvast grote rode uien gezaaid. Ik vrees dat het nog wel even gaat duren voordat ik ze op mijn bordje heb liggen ................

 

zondag 20 januari 2013

Nieuw jaar, nieuwe rondes.


Vandaag is het er dan toch eindelijk van gekomen. De peperzaden die ik in december al had uitgezocht om begin januari te zaaien, hebben eindelijk hun plaats van bestemming in de zaaibakjes gekregen.

Vanwege de extreme kou (gevoelstemperatuur vandaag -15C), ben ik vanochtend binnen aan de tafel begonnen met het vullen van de pottenpers. Dit simpele plastic apparaatje heb ik vorig jaar zomer aangeschaft en ik vraag mij nu al of hoe ik het ooit zonder heb kunnen doen. Wanneer de zaden straks ontkiemt zijn en de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, kunnen zij met kluitje en al op hun plaats van bestemming worden geplaatst. Het verspenen kan in dit geval dus worden overgeslagen.

De pepers die ik vandaag heb gezaaid zijn:
- Espelette
- Madame Jeanette
- Elephants trunk
- Hongaarse peper

Voordat ik een kas had, hield ik de pepers meestal tot juni binnen. Ik heb goede hoop dat ik ze nu in april in de koude kas kan plaatsen.

Begin volgende maand kunnen de overige pepersoorten worden gezaaid. Als de weersomstandigheden gunstig zijn kan er ook alvast worden begonnen met het zaaien (leggen) van de tuinbonen. Het voordeel van dit vroege tijdstip is dat de oogst al heeft plaatsgevonden voordat de luizen de planten bereiken. Voorwaarde voor het zaaien is wel dat eerst de temperatuur omhoog moet.

dinsdag 25 december 2012

Kerst (recept: cranberry chutney)

Na een erg natte decembermaand waarin op tuingebied weinig te beleven viel toch maar even een kort verslag van de afgelopen maand.

Van de laat gezaaide stengeluien hebben we nog veel plezier gehad. Ik heb ze regelmatig gebruikt in salades en bij het bereiden van salsa's. Ook van de preien hebben we regelmatig gegeten. Verder zorgt de snijbiet met zijn vrolijk gekleurde stengels nog steeds voor een mooi plaatje in de tuin en staan de aardperen klaar om geoogst te worden. Naast de kruiden haal ik in deze tijd van het jaar verder weinig uit de tuin.

Reden genoeg om dan maar binnenshuis aan de slag te gaan met verse producten die de winkels op dit moment bieden.
Omdat verse cranberries er maar korte tijd zijn, heb ik ook dit jaar weer een aantal potten gevuld met cranberry chutney. De chutney kan worden gegeten bij kaas en wild- en vleesgerechten. Het recept kwam ik jaren geleden in het blad Seasons tegen.

 
Cranberry chutney
 
 

500 gram uien
4 tenen knoflook
ca. 8 cm verse gember, geraspt
2 rode pepers
500 gram verse cranberry's
250 gram sultana's
8-10 kruidnagelen
1 kaneelstokje
500 gram bruine suiker of rietsuiker
2 kopjes rode wijnazijn
1 kopje balsamico azijn
1 kopje water
1 eetlepel zeezout of fleur de sel
 
Snijd de uien klein en hak de knoflook fijn. Schil en rasp de gember. Schraap de pitjes uit de rode pepers en snijd het vruchtvlees klein. Breng alle ingrediƫnten aan de kook en wacht tot de cranberry's geknapt zijn. Laat alles dan nog circa 1 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot de massa dik is en de vloeistof stroperig.
 
Kook in de tussentijd de weckpotten uit en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
 
Doe de chutney als deze voldoende is ingedikt over in de schone potten en sluit de potten af.
 
Laat de chutney in ieder geval 3 weken op een donkere plaats op smaak komen.