zondag 15 mei 2016

Oogsttijd (recept Ottolenghi gekarameliseerde knoflooktaart)


Dat ik zonder water zit, gebeurt niet vaak. Door het prachtige weer van afgelopen weken waren de tonnen leeg komen te staan en moest ik wat improviseren. Het is allemaal goed gekomen.

De planten schieten omhoog en ik heb zelfs al wat bloemen in de oost Indische
 kers en de duizendschoon die ik vorig jaar had gezaaid.

Afgelopen weken heb ik ook al aardig wat kunnen oogsten. Koolrabi, Rabarber, Sla, Radijzen en eetbare bloemen.


Van de koolrabi maakte ik een heerlijke zachte salade (recept op Mieps facebookpagina) en van de knoflookoogst van vorig jaar (die nog steeds kakelvers is) maakte ik een fantastische knoflooktaart van Ottolenghi. Het recept is bij dit blog gevoegd.


Op dit moment staan buiten de pepers en de tomaten, de pompoenen en bonen nog in de kas. Deze worden van de week uitgeplant. Ik heb dit jaar voor wat meer verschillende bonen gekozen omdat ik ook wat droogbonen wilde omdat je daar fantastische salades mee kan maken.


Gisteren is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Ik vond eindelijk een kastje in de kringloop wat kan fungeren als mini bibliotheek. Inmiddels hangt het gepimpte kastje aan de buitenzijde van de tuin van ons huis. Hopelijk trekt het snel bezoekers.



Ottlenghi's gekarimeliseerde knoflooktaart (recept boek Plenty of internet)
Ingrediënten
6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg (ik gebruikte hartige taart deeg van koopmans)
3 bollen knoflook, tenen losgehaald en gepeld
1 el olijfolie
1 tl balsamicoazijn
2,2 dl water
3/4 el fijne kristalsuiker
1 tl fijngehakte rozemarijn
1 tl fijngehakte tijm, plus paar takjes voor garnering
120 g verse zachte geitenkaas, in stukken gescheurd
120 g geraspte harde geitenkaas
2 scharreleieren
1 dl slagroom
1 dl crème fraîche
Zout en peper
Verder nodig
Ronde taartvorm met losse bodem van 28 cm doorsnee, blinde bakvulling 
Bereiding
Laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien en leg ze op elkaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrechtblad, tot een cirkel die groot genoeg is om de bodem en rand van de taartvorm te bekleden. Het deeg moet iets over de rand hangen. Vet de bakvorm in en bekleed de taartvorm met het deeg.
Druk de randen goed aan en rol met een deegroller over de taartrand om zo het overtollige deeg eraf te snijden. Leg een vel bakpapier op het deeg in de vorm en vul met de bakvulling.
Zet 20 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 180 graden. Zet de taartvorm in de oven en bak 20 minuten. Haal dan de bakvulling en het bakpapier eruit en prik met een vork lichtjes gaatjes in de taartbodem. Bak opnieuw 10 minuten zonder vulling, of totdat de bodem en randen licht goudbruin zijn.
Haal de taartvorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
Maak intussen de gekarameliseerde knoflook. Doe de teentjes in een steelpan en overgiet ze royaal met water. Breng aan de kook, blancheer ze 3 minuten en giet ze af.
Droog de pan af en verwarm opnieuw met de olijfolie. Bak de knoflooktenen 2 minuten op hoog vuur tot ze licht beginnen te kleuren. Voeg de balsamico en het water toe en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken.
Roer dan de suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 tl zout door de vloeistof. Kook op halfhoog vuur verder totdat de vloeistof bijna verdampt is en de knoflooktenen zijn bedekt met een donkere karamelsiroop. Zet ze opzij.
Verdeel de beide soorten kaas over het bladerdeeg, gevolgd door de knoflooktenen met karamelsiroop. Klop de eieren met de slagroom en crème fraîche los en breng op smaak met zout en peper. Giet dit over de taartvulling; de kaas en knoflook moeten zichtbaar blijven.
Schuif de taart in de oven en bak 30 tot 40 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin is. Neem de vorm uit de oven en laat iets afkoelen. Haal de taart uit de vorm en garneer met wat takjes tijm en eventueel wat eetbare bloemen. 

zondag 17 april 2016

Groeizaam weer (recept: Daslookpesto)




Het is hard werken op de tuin. Veel zaailingen staan in de kas en hebben nu ook doordeweeks water nodig. Gelukkig is het langer licht en kan ik ook s'-avonds even langs de tuin.

De uien, knoflook en prei groeien goed op de bedden. De tuinbonen hebben wat last van de bladrandkever maar hopelijk zijn de plantjes sterk genoeg. In de kas is het dringen om een plekje. Courgettes, spruiten, Broccoli, Sla en Spinazie eisen alle ruimte op. Van de sla en spinazie wordt al volop geoogst.
Verder groeit het onkruid net zo hard als de groenten dus naast zaaien, watergeven en oogsten wordt er ook veel gewied.

Buiten de tuin groeit de Daslook door en verovert steeds meer terrein. Daarom van de week een heerlijke Daslookpesto gemaakt.
Daar horen natuurlijk heerlijke zelfgebakken broden bij.

Hierbij het recept!

Daslookpesto

100 gram Daslook (gewassen, fijngesneden en ontdaan van steeltjes)
100 gram pijnboompitten
100 gram Parmezaanse kaas
Olijfolie
Peper en zout

Doe alle ingrediënten met wat olijfolie in een blender. Voeg tijdens het pureren olijfolie toe. Kook een weckpotje uit en doe de pesto hierin over. Laat je de pesto een tijdje in de koelkast staan, schenk er dan wat olijfolie op.

Wanneer je oud brood over hebt, smeer deze dan in met de pesto en leg ze in de oven totdat ze krokant zijn. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes en je hebt heerlijke croutons voor in de soep of door de salade.
D





zondag 3 april 2016

Volop bedrijvigheid (recept met honing geroosterde wortelen van Ottolenghi)


Wat een heerlijke drukke tijd is deze tijd van het jaar. Voorzaaien, poten, uitplanten, alles komt tegelijk. Het is dus een kwestie van goed plannen.

De bedden zijn allemaal omgespit en bemest. Wortelen zijn gezaaid, plantuitjes gepoot, doperwten staan in de grond en de radijs is gezaaid. In de koude kas is het een drukte van jewelste. Spinazie, Broccoli, Koriander, sla, Bleekselderij, Koolrabi, Bloemkool en dan staan de tomaten en pepers nog binnen.

Tussen de bedrijven door hadden we ook nog de Paasdagen. Tijd om heerlijke broden te bakken en salades uit te proberen en met z'n allen van te genieten. Ik heb drie salades van Ottolenghi gemaakt en alle drie waren ze fantastisch! Wat kan die man recepten bedenken.

Hierbij het recept uit Plenty More (dit recept is veelvuldig op internet te vinden)

Ingrediënten:
  • 60 gram heldere honing
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel korianderzaadjes, geroosterd en licht gekneusd
  • 1,5 theelepel komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 3 takjes tijm
  • 1,3 kilo wortelen, geschrapt, in repen van 2 cm x 6 cm
  • 1,5 eetlepel korianderblad, grofgesneden
  • zout en zwarte peper
Tahin-yoghurtsaus
  • 40 gram tahin
  • 130 gram Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 teen knoflook, geperst
Verhit de oven tot 220 graden.
Doe alle ingrediënten voor de tahin-yoghurt in een kom met een snuf zout. Roer alles door elkaar en zet opzij.
Doe de honing met olie, koriander- en komijnzaad en tijm in een grote mengkom met 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng de wortelen erdoor tot ze met een honinglaagje zijn bedekt. Spreid ze uit op een grote bakplaat en rooster ze 40 minuten in de oven. Schep ze een of twee keer om.
Schik de wortelen op een grote schaal of op borden. Serveer ze warm of op kamertemperatuur, met een schep saus erover en bestrooid met de koriander.







zondag 28 februari 2016

Zaaien, verspenen en spitten


Nu het weer droog en zonnig is, is het tijd om wat voorgezaaid is te verspenen. De Broccoli en Pepers staan ieder in een eigen potje in huis en de tuinbonen staan in trays in de koude kas.
Van de week heb ik Tomaatjes gezaaid en Doperwten in trays gelegd. Beide komen al op.

In de tuinkas groeien Sla en Spinazie naar hartelust en in de tuin aan huis oogst ik met grote regelmaat kruiden voor soepen en stoofpotten. Buiten komen Rabarber en Maarts Viooltje al op. Nog even en de salades kunnen weer worden voorzien van bloemen.

Op de dagen dat het heeft geregend heb ik broden gebakken en ben ik mij gaan verdiepen in fermenteren. Aangestoken door het boek "Verrot lekker" van Christian Wey.

Van de week daarom een van de laatste maaltjes aardperen geoogst en aan de slag gegaan met fermenteren. Het moet nog een paar dagen staan dus ik heb nog geen resultaat. Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd.






zondag 14 februari 2016

Weer naar buiten!


Wat was het heerlijk weer afgelopen weekend. Het was ook een van de weinige weekenden waarop geen afspraken gepland stonden. Op naar de tuin dus!

Een groot deel van de bedden is omgespit. Niet dat het zwaarste werk nu gedaan is, want de bedden die ik met rogge had ingezaaid zijn nu aan de beurt. Dat spit zwaarder. 
Na het spitten heb ik de bedden bemest en daar waar nodig wat kalk gestrooid.

Tussen de middag lekker genieten van een lunch in de kas, lekker in de zon. Wat voelt dat zonnetje weer goed!

Niet alleen is een deel van de bedden omgespit, hier en daar heb ik ook het onkruid tussen de tegels weggehaald en heb ik de uitgezaaide Kamille in een pot gezet. Kamille is leuk en lekker maar voor je het weet staat je tuin er vol mee. Snel bij elkaar zetten dus.

Binnen groeien de pepers goed. De Broccoli en Tuinbonen zijn ontkiemd en in de kas heb ik de eerste slaplantjes uitgeplant. Vorig jaar aten we een salade van onze eerste oogst. Of dat dit jaar ook gaat lukken is de vraag. Pasen valt namelijk heel vroeg. 

Buiten de tuin groeit langs het tuinpad wilde Daslook. Deze komt alweer op. Ik heb het al eerder geschreven Daslook is ideaal als toevoeging aan kruidenboters maar ook voor het maken van een heerlijke pesto.

Vandaag is het weer helaas wat minder dus heb ik mooi de tijd om een blog te schrijven en wat foto's op Facebook en Instagram te plaatsen. Het account op Instagram stevent af op 800 volgers. Superleuk!





zondag 24 januari 2016

Langzaam aan opnieuw beginnen


Afgelopen weken zijn alle jaargetijden wel even voorbijgekomen. Behalve de zomer dan maar dat zou ook heel bijzonder zijn in deze tijd van het jaar.
Die vorst was wel even goed voor de kolen en het zachte weer heeft ervoor gezorgd dat de knoflook aardig is gegroeid. Zelfs de Kaardebol groeit door.

Binnenshuis zijn langzaam de voorbereidingen voor het nieuwe jaar gestart. De pepers zijn gezaaid maar laten lang op zich wachten wat ontkiemen betreft of ben ik misschien ongeduldig? Het moestuinplan voor volgend seizoen is klaar. Alle bedden opnieuw ingedeeld en uiteraard rekening gehouden met de wisselteelt.

Ook dit jaar ga ik weer voor bloemen. Dat is iets waar ik afgelopen jaar wel blij van werd. Voorlopig blijft het nog even bij dromen want zo heel erg veel is er nog niet te doen op de tuin. In de tussentijd hou ik mij maar even bezig met een andere hobby zoals het stippen van servies. Ook leuk!







vrijdag 25 december 2015

Aftellen naar het nieuwe jaar (recept: advocaat)


Nog even op de valreep een laatste blog van dit jaar. Straks gaan we lekker genieten van zelfgemaakte advocaat, uit de tuin geoogste spruiten (groene en paarse) met hazelnoten, Pastinaak blini van pastinaken uit de tuin, gerookte groenten en bloemkool in het zoetzuur die ik van de week op Op Hodenpijl heb gekocht, een versgemaakte pesto en niet te vergeten een lekker toetje.
Het recept van de zelfgemaakte advocaat staat onderaan dit blog.

We hebben dit jaar niet te klagen gehad wat moestuinjaar betreft. Okee de bonen hebben het iets minder gedaan maar de aardappel- en knoflookoogst daarentegen was fantastisch. De knoflook voor volgend jaar staat door het warme weer alweer een centimeter of 10 boven de grond.

Een paar weken geleden ben ik met een vriendin die sinds kort ook een moestuin heeft, zaden voor het nieuwe seizoen wezen kopen. De peperzaden kunnen er over een paar weken namelijk alweer in.

Het echte moestuinplan moet ik nog gaan maken. Daar heb ik tot het nieuwe jaar lekker de tijd voor omdat ik verlof heb. Ik wens iedereen mooie dagen en een super moestuinjaar voor 2016.
Tot in het nieuwe jaar.



Advocaat

6 eieren
200 gram kristalsuiker
een vanillepeul of een zakje vanillesuiker
halve liter brandewijn

Zet vooraf een hittebestendige schaal klaar die past in een pan. Vul de pan met water, zover dat het water de hittebestendige schaal niet raakt. Zet de pan op het gasfornuis. (ik heb gewacht met verwarmen totdat ik alle ingrediënten had gemengd)

Kook wat flessen uit waar je de advocaat in wil bewaren.

Meng de eieren met de kristalsuiker en het merg van de vanillepeul (of het vanillezakje) in de hittebestendige schaal. Voeg langzaam in een dunne straal de brandewijn toe. Hang de hittebestendige  schaal in de pan. Verwarm het water in de pan langzaam. Het mag niet koken. Blijf in de tussentijd goed roeren met een garde en wacht tot de massa indikt. Ik heb de massa verwarmt tot 65 graden.
Schenk de advocaat in brandschone flessen en laat afkoelen.

Bewaar de advocaat in de koelkast (als hij de koelkast haalt)





zondag 15 november 2015

Herfst!


Herfst! Eindelijk. Niet dat ik niet van het droge, zonnige weer van afgelopen weken hou maar een beetje regen en storm hoort er ook bij. Weer lekker koken met wintergroenten. Ook dat vind ik genieten.

Afgelopen weken is mijn blog een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat komt deels doordat er nu niet zoveel meer op de tuin te doen is en deels doordat ik ook veel op Instagram post. 

Natuurlijk blijf je de bladeren wegharken en hier en daar wat onkruid weghalen maar voor het grote deel is het toch vooral even langsgaan om te kijken of alles er nog goed bij staat en om wat te oogsten. Deze week ga ik met een vriendin knoflook kopen die ik volgend weekend uit ga planten. Vorig jaar was ik ook aan de late kant maar wat een mooie knofloken had ik dit jaar. 

Op Instagram ben ik de 660 volgers inmiddels gepasseerd. Zo leuk om je interesse met zoveel mensen te delen en weer ideeën van anderen op te doen.

Vanochtend heb ik wat nieuwe recepten uitgezocht om binnenkort te gaan proberen. Als eerste maak ik de aardperensoep. Een recept van van Willem & Drees. Ik ben benieuwd.

Voor vandaag nog even aan de groentesoep. Ook lekker!





zondag 9 augustus 2015

Zomerzon



Het is alweer even geleden dat ik een blog heb geschreven. Dat komt niet omdat er niets in de tuin is gebeurd. Integendeel! Er is enorm veel geoogst en lekker gekookt. Nu de vakantieperiode is aangebroken heb ik ook wat meer tijd om een en ander in te maken zodat we er nog maanden van kunnen genieten.

Onlangs hebben we een rookoventje aangeschaft. In een restaurant hadden we groenten gegeten die door middel van zo'n oventje (pan) was gerookt. Heerlijk! Thuis de proef op de som genomen met wat courgettes en wortel en we waren direct verkocht. Wat een smaak. Een ding is zeker. Deze blijft niet ongebruikt in de kast staan.

Dit jaar  had ik wat meer courgetteplanten dan vorig jaar. De gele hebben het uitstekend gedaan (en doen het nog) en de groene stierven vrij snel af. In tegenstelling tot vorig jaar heeft ook de knoflook het fantastisch gedaan. Erg leuk om er bij te hebben. Ook de kerstomaatjes gaan erg goed in de koude kas. 

Waar ik me dit jaar ook heb gericht zijn bloemen. Iedere week staat er een bos verse plukbloemen uit de tuin in huis. Enorm leuk! Op dit moment ben ik al bezig om te kijken welke bloemen er volgend jaar bij moeten komen. Wat zeker is is dat de Goudsbloemen, Zinnia's, Juffertje in het Groen,  Zeepkruid en de Lathyrus blijvertjes zijn. Zelfs de artisjok is geoogst om op vaas te zetten.

Het wachten is nu op de pompoenen. Na een slechte start heb ik een flinke scheut opgeloste mest toegevoegd en nu groeien ze als kool! Als er niets mis gaat, oogst ik er ongeveer 30 dit jaar. 
Ik ruik de pompoensoep al!











zaterdag 4 juli 2015

Zomers eten (recept: zomerse aardappelsalade

























We wilden zomers weer, en we hebben het gekregen! De groenten waren er ook aan toe. De pompoenen hebben er lang over gedaan om te starten. Pas na een goede gift opgeloste (koe)mest en de hoge temperaturen, verschijnen nu dan toch de eerste pompoenen. Net als voorgaande jaren klimmen ze langs het rek en is het een paar keer per week opbinden geblazen.

Vandaag oogstte ik de eerste uien en knoflook. Het is voor het eerst dat de knoflook het goed doet. Voorgaande jaren hadden ze last van roest en groeiden ze niet. Het zijn dit jaar mooie bollen geworden die nu aan de schuur hangen te drogen. Hopelijk hebben we er lang plezier van.

Wat tegenvalt dit jaar zijn de prei en de pepers. De pepers groeien goed maar lijken als ze naar rood moeten verkleuren te verschrompelen. Eens kijken wat ik hier aan kan doen. De kerstomaatjes daarentegen gaan erg goed. Ze zijn heerlijk zoet en halen vaak de salade niet omdat ze voor die tijd al zijn opgesnoept.

Dit jaar heb ik wat meer bloemen en dat bevalt goed! Van de Salvia, Vrouwenmantel, Goudsbloem, Roos en het Juffertje in het Groen heb ik al leuke tuinboeketjes gemaakt. Het wachten is nu op de zonnebloemen, de Zinnia's, Gladiolen en Duizendschoon.

De aardappel oogst (Frieslanders) is ook goed. Mooie grote aardappelen. Vandaag maakte ik een aardappelsalade. Heerlijk met dit warme weer.

Aardappelsalade

500 gram aardappels, gaar gekookt, afgekoeld en in blokjes
een halve rode ui, fijngesneden
een handvol platte peterselie, fijngesneden
wat takjes verse bieslook, klein gesneden
Wat fijngesneden augurkjes
4 eetlepels volle yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 tot 3 theelepels goede mosterd
peper en zout
bloemen van het komkommerkruid (Borage)

Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise en de mosterd. Meng de dressing met alle overige ingrediënten en decoreer de salade met de bloemen van het komkommerkruid. Laat de salade voordat je hem serveert goed koud worden in de koelkast.