zondag 28 februari 2016

Zaaien, verspenen en spitten


Nu het weer droog en zonnig is, is het tijd om wat voorgezaaid is te verspenen. De Broccoli en Pepers staan ieder in een eigen potje in huis en de tuinbonen staan in trays in de koude kas.
Van de week heb ik Tomaatjes gezaaid en Doperwten in trays gelegd. Beide komen al op.

In de tuinkas groeien Sla en Spinazie naar hartelust en in de tuin aan huis oogst ik met grote regelmaat kruiden voor soepen en stoofpotten. Buiten komen Rabarber en Maarts Viooltje al op. Nog even en de salades kunnen weer worden voorzien van bloemen.

Op de dagen dat het heeft geregend heb ik broden gebakken en ben ik mij gaan verdiepen in fermenteren. Aangestoken door het boek "Verrot lekker" van Christian Wey.

Van de week daarom een van de laatste maaltjes aardperen geoogst en aan de slag gegaan met fermenteren. Het moet nog een paar dagen staan dus ik heb nog geen resultaat. Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd.






zondag 14 februari 2016

Weer naar buiten!


Wat was het heerlijk weer afgelopen weekend. Het was ook een van de weinige weekenden waarop geen afspraken gepland stonden. Op naar de tuin dus!

Een groot deel van de bedden is omgespit. Niet dat het zwaarste werk nu gedaan is, want de bedden die ik met rogge had ingezaaid zijn nu aan de beurt. Dat spit zwaarder. 
Na het spitten heb ik de bedden bemest en daar waar nodig wat kalk gestrooid.

Tussen de middag lekker genieten van een lunch in de kas, lekker in de zon. Wat voelt dat zonnetje weer goed!

Niet alleen is een deel van de bedden omgespit, hier en daar heb ik ook het onkruid tussen de tegels weggehaald en heb ik de uitgezaaide Kamille in een pot gezet. Kamille is leuk en lekker maar voor je het weet staat je tuin er vol mee. Snel bij elkaar zetten dus.

Binnen groeien de pepers goed. De Broccoli en Tuinbonen zijn ontkiemd en in de kas heb ik de eerste slaplantjes uitgeplant. Vorig jaar aten we een salade van onze eerste oogst. Of dat dit jaar ook gaat lukken is de vraag. Pasen valt namelijk heel vroeg. 

Buiten de tuin groeit langs het tuinpad wilde Daslook. Deze komt alweer op. Ik heb het al eerder geschreven Daslook is ideaal als toevoeging aan kruidenboters maar ook voor het maken van een heerlijke pesto.

Vandaag is het weer helaas wat minder dus heb ik mooi de tijd om een blog te schrijven en wat foto's op Facebook en Instagram te plaatsen. Het account op Instagram stevent af op 800 volgers. Superleuk!





zondag 24 januari 2016

Langzaam aan opnieuw beginnen


Afgelopen weken zijn alle jaargetijden wel even voorbijgekomen. Behalve de zomer dan maar dat zou ook heel bijzonder zijn in deze tijd van het jaar.
Die vorst was wel even goed voor de kolen en het zachte weer heeft ervoor gezorgd dat de knoflook aardig is gegroeid. Zelfs de Kaardebol groeit door.

Binnenshuis zijn langzaam de voorbereidingen voor het nieuwe jaar gestart. De pepers zijn gezaaid maar laten lang op zich wachten wat ontkiemen betreft of ben ik misschien ongeduldig? Het moestuinplan voor volgend seizoen is klaar. Alle bedden opnieuw ingedeeld en uiteraard rekening gehouden met de wisselteelt.

Ook dit jaar ga ik weer voor bloemen. Dat is iets waar ik afgelopen jaar wel blij van werd. Voorlopig blijft het nog even bij dromen want zo heel erg veel is er nog niet te doen op de tuin. In de tussentijd hou ik mij maar even bezig met een andere hobby zoals het stippen van servies. Ook leuk!







vrijdag 25 december 2015

Aftellen naar het nieuwe jaar (recept: advocaat)


Nog even op de valreep een laatste blog van dit jaar. Straks gaan we lekker genieten van zelfgemaakte advocaat, uit de tuin geoogste spruiten (groene en paarse) met hazelnoten, Pastinaak blini van pastinaken uit de tuin, gerookte groenten en bloemkool in het zoetzuur die ik van de week op Op Hodenpijl heb gekocht, een versgemaakte pesto en niet te vergeten een lekker toetje.
Het recept van de zelfgemaakte advocaat staat onderaan dit blog.

We hebben dit jaar niet te klagen gehad wat moestuinjaar betreft. Okee de bonen hebben het iets minder gedaan maar de aardappel- en knoflookoogst daarentegen was fantastisch. De knoflook voor volgend jaar staat door het warme weer alweer een centimeter of 10 boven de grond.

Een paar weken geleden ben ik met een vriendin die sinds kort ook een moestuin heeft, zaden voor het nieuwe seizoen wezen kopen. De peperzaden kunnen er over een paar weken namelijk alweer in.

Het echte moestuinplan moet ik nog gaan maken. Daar heb ik tot het nieuwe jaar lekker de tijd voor omdat ik verlof heb. Ik wens iedereen mooie dagen en een super moestuinjaar voor 2016.
Tot in het nieuwe jaar.



Advocaat

6 eieren
200 gram kristalsuiker
een vanillepeul of een zakje vanillesuiker
halve liter brandewijn

Zet vooraf een hittebestendige schaal klaar die past in een pan. Vul de pan met water, zover dat het water de hittebestendige schaal niet raakt. Zet de pan op het gasfornuis. (ik heb gewacht met verwarmen totdat ik alle ingrediënten had gemengd)

Kook wat flessen uit waar je de advocaat in wil bewaren.

Meng de eieren met de kristalsuiker en het merg van de vanillepeul (of het vanillezakje) in de hittebestendige schaal. Voeg langzaam in een dunne straal de brandewijn toe. Hang de hittebestendige  schaal in de pan. Verwarm het water in de pan langzaam. Het mag niet koken. Blijf in de tussentijd goed roeren met een garde en wacht tot de massa indikt. Ik heb de massa verwarmt tot 65 graden.
Schenk de advocaat in brandschone flessen en laat afkoelen.

Bewaar de advocaat in de koelkast (als hij de koelkast haalt)





zondag 15 november 2015

Herfst!


Herfst! Eindelijk. Niet dat ik niet van het droge, zonnige weer van afgelopen weken hou maar een beetje regen en storm hoort er ook bij. Weer lekker koken met wintergroenten. Ook dat vind ik genieten.

Afgelopen weken is mijn blog een beetje in de vergetelheid geraakt. Dat komt deels doordat er nu niet zoveel meer op de tuin te doen is en deels doordat ik ook veel op Instagram post. 

Natuurlijk blijf je de bladeren wegharken en hier en daar wat onkruid weghalen maar voor het grote deel is het toch vooral even langsgaan om te kijken of alles er nog goed bij staat en om wat te oogsten. Deze week ga ik met een vriendin knoflook kopen die ik volgend weekend uit ga planten. Vorig jaar was ik ook aan de late kant maar wat een mooie knofloken had ik dit jaar. 

Op Instagram ben ik de 660 volgers inmiddels gepasseerd. Zo leuk om je interesse met zoveel mensen te delen en weer ideeën van anderen op te doen.

Vanochtend heb ik wat nieuwe recepten uitgezocht om binnenkort te gaan proberen. Als eerste maak ik de aardperensoep. Een recept van van Willem & Drees. Ik ben benieuwd.

Voor vandaag nog even aan de groentesoep. Ook lekker!





zondag 9 augustus 2015

Zomerzon



Het is alweer even geleden dat ik een blog heb geschreven. Dat komt niet omdat er niets in de tuin is gebeurd. Integendeel! Er is enorm veel geoogst en lekker gekookt. Nu de vakantieperiode is aangebroken heb ik ook wat meer tijd om een en ander in te maken zodat we er nog maanden van kunnen genieten.

Onlangs hebben we een rookoventje aangeschaft. In een restaurant hadden we groenten gegeten die door middel van zo'n oventje (pan) was gerookt. Heerlijk! Thuis de proef op de som genomen met wat courgettes en wortel en we waren direct verkocht. Wat een smaak. Een ding is zeker. Deze blijft niet ongebruikt in de kast staan.

Dit jaar  had ik wat meer courgetteplanten dan vorig jaar. De gele hebben het uitstekend gedaan (en doen het nog) en de groene stierven vrij snel af. In tegenstelling tot vorig jaar heeft ook de knoflook het fantastisch gedaan. Erg leuk om er bij te hebben. Ook de kerstomaatjes gaan erg goed in de koude kas. 

Waar ik me dit jaar ook heb gericht zijn bloemen. Iedere week staat er een bos verse plukbloemen uit de tuin in huis. Enorm leuk! Op dit moment ben ik al bezig om te kijken welke bloemen er volgend jaar bij moeten komen. Wat zeker is is dat de Goudsbloemen, Zinnia's, Juffertje in het Groen,  Zeepkruid en de Lathyrus blijvertjes zijn. Zelfs de artisjok is geoogst om op vaas te zetten.

Het wachten is nu op de pompoenen. Na een slechte start heb ik een flinke scheut opgeloste mest toegevoegd en nu groeien ze als kool! Als er niets mis gaat, oogst ik er ongeveer 30 dit jaar. 
Ik ruik de pompoensoep al!











zaterdag 4 juli 2015

Zomers eten (recept: zomerse aardappelsalade

























We wilden zomers weer, en we hebben het gekregen! De groenten waren er ook aan toe. De pompoenen hebben er lang over gedaan om te starten. Pas na een goede gift opgeloste (koe)mest en de hoge temperaturen, verschijnen nu dan toch de eerste pompoenen. Net als voorgaande jaren klimmen ze langs het rek en is het een paar keer per week opbinden geblazen.

Vandaag oogstte ik de eerste uien en knoflook. Het is voor het eerst dat de knoflook het goed doet. Voorgaande jaren hadden ze last van roest en groeiden ze niet. Het zijn dit jaar mooie bollen geworden die nu aan de schuur hangen te drogen. Hopelijk hebben we er lang plezier van.

Wat tegenvalt dit jaar zijn de prei en de pepers. De pepers groeien goed maar lijken als ze naar rood moeten verkleuren te verschrompelen. Eens kijken wat ik hier aan kan doen. De kerstomaatjes daarentegen gaan erg goed. Ze zijn heerlijk zoet en halen vaak de salade niet omdat ze voor die tijd al zijn opgesnoept.

Dit jaar heb ik wat meer bloemen en dat bevalt goed! Van de Salvia, Vrouwenmantel, Goudsbloem, Roos en het Juffertje in het Groen heb ik al leuke tuinboeketjes gemaakt. Het wachten is nu op de zonnebloemen, de Zinnia's, Gladiolen en Duizendschoon.

De aardappel oogst (Frieslanders) is ook goed. Mooie grote aardappelen. Vandaag maakte ik een aardappelsalade. Heerlijk met dit warme weer.

Aardappelsalade

500 gram aardappels, gaar gekookt, afgekoeld en in blokjes
een halve rode ui, fijngesneden
een handvol platte peterselie, fijngesneden
wat takjes verse bieslook, klein gesneden
Wat fijngesneden augurkjes
4 eetlepels volle yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 tot 3 theelepels goede mosterd
peper en zout
bloemen van het komkommerkruid (Borage)

Maak een dressing van de yoghurt, mayonaise en de mosterd. Meng de dressing met alle overige ingrediënten en decoreer de salade met de bloemen van het komkommerkruid. Laat de salade voordat je hem serveert goed koud worden in de koelkast.


zondag 7 juni 2015

De vaart zit erin!

























Wat een weelde om zoveel van "eigen" grond te kunnen oogsten. Andijvie, Sla, Broccoli, Bloemkool, Radijzen en zelfs al de eerste tuinbonen. Het gaat ineens allemaal erg hard. Gelukkig had ik van tevoren bedacht dat de boerenkool voor van de winter op het bed van de tuinbonen moet komen. Dus mochten de tuinbonen van het bed verdwijnen dan dient zich de boerenkool al aan. Net als de Palmkool zijn het al aardig stevige plantjes.

Met de warmte van afgelopen dagen zijn de Borlottibonen in de stokken gaan klimmen. Ze hadden het zwaar met de kou van afgelopen weken. Het lijkt erop dat ze er bovenop zijn gekomen.

Ook in de kas groeit alles met de dag. De eerste tomaatjes beginnen te kleuren en de pepers zijn mooi op lengte.

Wat minder goed gaat zijn de pompoenen. Het kan zijn dat ze het nog wat te koud vinden maar er gebeurt weinig. Gisteren heb ik daarom een mestmengsel gemaakt dat ik van de week naast de voet van de plantjes schenk. Hopelijk geeft dat ze net het zetje dat ze nodig hebben.

Van de Goudsbloemen en Kamille heb ik bloemblaadjes en bloemknoppen verzameld om theemengsels mee te maken. Heerlijk voor als het straks ECHT zomer gaat worden!


zondag 17 mei 2015

Groen, groener, groenst (Recept: Rabarberchutney)
























Wat een verschil met twee weken geleden. De tuin heeft zich in korte tijd ontpopt tot een groene oase.  Kolen groeien de koude bak uit. Aardappelen blijf ik aanaarden en met de rabarber heb ik al zoveel gerechten gemaakt. Maar je hoort mij natuurlijk niet klagen. Hoe frustrerend is het als alles wat je zaait, plant of poot, mislukt!

Gelukkig is dat niet het geval. De tuinbonen staan volop in bloei en ik ben langzaam begonnen met het uitplanten van de Borlotti bonen. Deze had ik in de kas voorgezaaid (gelegd) zodat ze minder kans lopen om door vogels en slakken te worden aangevreten. Bij het uitplanten heb ik er takjes omheen gezet. Hopelijk herkennen vogels en ongedierte het ook als afrastering en worden de bonen met rust gelaten.

In de koude kas hebben de struiktomaten hun eerste (groene) tomaatjes en heb ik bij de peperplant het eerste pepertje gesignaleerd. Tot nu toe gaat het dus goed. Nog steeds oogst ik regelmatig sla en rucola en vanaf volgende week kunnen ook Andijvie en Venkel geoogst worden.

Waar ik op dit moment het meest van oogst is de Rabarber. De Rabarber groeit enorm. Nog even en ik kan er achterlangs lopen zonder dat ze me zien (ik ben niet zo groot). In het begin maakte ik veel rabarber crumble en compote maar van het weekend besloot ik er een chutney van te maken. Want wees nou eerlijk alle dagen Rabarber ........ . Deze chutney is lang houdbaar.

Tot dan toe was de Cranberrychutney favoriet maar ik geloof toch dat daar na deze Rabarberchutney verandering in is gekomen. Daarom het recept op deze blog.

In de tussentijd was het thuis ook een groene bedoening. Met 10 dames hebben we in de tuin een workshop bloemschikken gevolgd. De workshop werd gegeven door Anita, een oude schoolvriendin van mij die naast een webshop in groendecoraties heeft ook workshops geeft (http://www.kruidjeroermenietshop.nl) . Enthousiast ben ik de week erna zelf begonnen met het maken van een boeket. De foto staat bovenaan deze blog. Wat is dit leuk om te doen! Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen.


Rabarberchutney

750 gram rabarberstelen (in kleine stukjes gesneden)
5 uien (fijngesnipperd)
1 teen knoflook (fijngesneden)
1 flinke rode peper (zonder zaadlijsten en fijngesneden)
75 gram rozijnen
100 gram rietsuiker (of kristalsuiker)
150 ml (inmaak)azijn
1,5 theelepel mosterdzaad
1/2 theelepel zout
50 gram donkere basterdsuiker
weckpotten/inmaakpotten

Zet een grote pan op met water en kook de potten, deksels en eventueel rubberen ringen goed uit.
Snijd de groenten zoals hierboven beschreven. Schep alles behalve de rabarber en de basterdsuiker in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Voeg na 5 minuten de rabarberstelen en de basterdsuiker toe. Kook het geheel 25 tot 30 minuten en schenk alles in de brandschone potten. Label of etiketteer ze.



zondag 26 april 2015

Oogst uit de koude kas

 
Ondanks de nachtvorst had vorige week toch ook een aantal zonnige dagen. En dat was net wat de groenten in de koude kas nodig hadden. Zon en warmte. Van de Paksoi en sla die ik als jonge plantjes had gekocht kon driftig worden geoogst. Ook van de gezaaide radijzen en Rucola. Wat gaat alles dan ineens snel.

Omdat de rabarber op een beschutte plaats voor de kas staat, heeft deze ook een groeispurt gemaakt. Bijna in juichstemming fietste ik met de stengels van de rabarber en de rest van de oogst naar huis.

Van de rabarber maakte ik een Crumble, van de sla een salade met eetbare bloemen, tomaat, radijzen en noten en van de Paksoi een wokgerecht.

Ondanks dat de temperatuur deze week laag wordt, heb ik toch twee tomatenplanten in de koude kas gezet. Ik had ze in februari gezaaid en de laatste dagen in de kas aan huis afgehard. Ze hebben al bloemen, net als de pepers. Deze week kijk ik het even aan en als ze het goed doen mag de rest ook naar de kas.

De tuinbonen groeien minder goed. Of het de kou is of de bladrandkever die driftig de randjes van de bladen afknaagt weet ik niet. De tuinbonen die ik in de flexibele mand had geplant gaan goed, die in de bedden blijven in groei achter. Hopelijk helpt een handje koemestkorrels.

De gezaaide wortels komen op en ook de knoflook en aardappelen gaan goed. Omdat het plukken van boeketten vorig jaar zoveel voldoening gaf heb ik dit jaar meer bloemen. In de koude kas staan o.a. Zinnia's en Dianthus. In de extra bak die we aan de zijkant van de tuin hebben gemaakt heb ik een vlindermengsel uitgestrooid en de laatste zaden van de Goudsbloem. Velen hebben een hekel aan deze bloem die zich vreselijk uitzaait maar ik hou ervan, net als van de Oost_Indische kers. Bloemen gaan door de salade of in een klein boeketje. Hebben ze zich heel erg uitgezaaid dan trek ik er wat tijd voor uit om ze netjes bij elkaar te zetten.