zondag 7 december 2014

Winters warm

De dagen worden langer en kouder. Sinterklaas is inmiddels vertrokken en de kerst doet bijna zijn intrede. Gezellige dagen zo voor het einde van het jaar. Daar hoort stevige kost bij! 

Gelukkig staat er nog voldoende op de tuin om de winter door te komen. Van de week oogstte ik de eerste aardperen. Dit jaar zijn ze groter dan voorgaande jaren. Een vriendin adviseerde mij om eens aardperensoep te maken. Aardperen zijn heerlijk maar kunnen wanneer je daarvoor gevoelig bent, gassen ontwikkelen. Om dit tegen te gaan kan je wat takjes bonenkruid mee bereiden. Ik ga het uitproberen net als de aardperensoep zelf. Vorig jaar was de oogst 20 kilo dus een goed recept van deze soep is dan nooit weg.
De boerenkool en palmkool staan weelderig. Waarschijnlijk ga ik er flink wat van uitdelen want 8 hele palmkolen krijgen we denk ik niet op. Bovendien schijnt palmkool niet heel erg vorstbestendig te zijn, dus reden temeer om een beetje door te eten.

In de kas had ik veldsla gezaaid. Deze heeft het prima naar zijn zin en ook daar zijn al veel maaltjes van geoogst. Buiten is de veldsla spontaan opgekomen. Van het voorjaar heb ik de veldsla laten schieten omdat de bloemen zo prachtig waren. Het zaad heeft zijn weg gevonden in de aarde en het resultaat is dat ik ook daar veldsla kan oogsten. Met de rucola heb ik hetzelfde gedaan, alleen in het najaar. Ik ben benieuwd of er in het voorjaar rucola geoogst kan worden.







Zo in deze laatste dagen van het jaar ben ik ook weer na aan het denken over mijn plannen voor volgend jaar. Binnenkort maar eens een nieuw tuinplan bedenken. Over een maand kan er alweer gestart worden met het zaaien van de pepers. 

Mijn eerste bestelling heb ik inmiddels ontvangen. Mooie Zinnia's want het vullen van vazen met bloemen is mij dit jaar erg goed bevallen en als ik voldoende ruimte heb, wil ik daarin in uit gaan breiden.

Gelukkig heb ik nog even de tijd om goed na te denken waar ik de bedden volgend jaar mee ga vullen.

zondag 26 oktober 2014

Herfstkost




De tuin is nu in rust. Natuurlijk valt er komende tijd nog wel wat te oogsten maar het grote werk is gedaan en komende maanden kan er nog volop worden gegeten van al wat eerder is geoogst. Afgelopen weekend hadden we eters en wat is het dan leuk als je met nog zoveel opbrengst uit de tuin kunt koken.

Vooraf aten we pompoensoep met pompoenen uit de (het lijkt wel onuitputtelijke) pompoenvoorraad. Lekker pittig, een echt herfstsoepje. Vervolgens een runderstoof met kikkererwten, gedroogde en verse kruiden met daarbij een lauwwarme couscoussalade en een koude (glutenvrije) gierstsalade. Erbij nog wat gegrilde courgettes van de laatste oogst.

Vanwege het mooie weer konden de tajines mooi in de tuin staan en dat het vroeger donker is maakt de Oosterse sfeer alleen maar completer.

Als nagerecht maakte ik vier schalen Appelcrumble uit het nieuwste kookboek van Sandra Ysbrandy. Overigens staat een review van dit leuke kookboek op de site van Lekker Tafelen. Het recept van de appelcrumble is onderaan dit blog bijgevoegd.

Hoewel ik het tuinwerk toch echt wel mis, is het uitproberen van nieuwe recepten toch ook wel erg leuk. Van de week zal ik achter knoflookbollen aan moeten want wil ik volgend jaar verse knoflook hebben, dan zal ik de tenen wel moeten planten.

appel-met-crumble-van-walnoot-havervlokken-en-banketbakkersroom



zondag 5 oktober 2014

Eindelijk herfst en tijd voor boerenkool! (recept boerenkool salade)


Het lijkt nu dan toch eindelijk een beetje herfst te worden. Niet dat het zomerse weer verveelde maar de herfst vind ik ook wel wat hebben. De moestuin heeft zich inmiddels voor een groot deel bedekt met bladeren van de omliggende gemeente bomen. Pastinaak, boerenkool, aardperen, wortelen en zelfs de courgettes groeien gewoon door en de ingezaaide rogge staat behoorlijk hoog. Dat wordt in februari eerst even knippen voordat er gespit gaat worden.

In de koude kas is de koolrabi oogstklaar en kan er ook al wat van de sla, spinazie en postelein worden geoogst. Er is dus nog volop te eten.

Hoewel ik niet echt dol ben op boerenkool, tenzij het op zijn Indisch wordt klaargemaakt, moet ik zeggen dat ik onlangs een heerlijk recept heb gevonden van een boerenkoolsalade. De salade bevat zoveel verschillende smaken en dat maakt de salade zo bijzonder. Het recept, afkomstig van de site Tartineandapronstring plaats  ik verderop in dit blog.

Het mooie weer van afgelopen week gaf aanleiding om op de fiets te stappen en de nieuwe Rotterdamse Markthal te gaan bezichtigen. Van de buitenkant was ik er al zo vaak voorbij gefietst en al die tijd werd mijn nieuwsgierigheid gewekt. Nu ben ik als geboren en getogen Rotterdamse misschien een beetje bevooroordeeld maar ik vond het fantastisch.

Voor de site lekker tafelen heb ik een verslag gemaakt. Ben je nieuwsgierig naar mijn ervaringen dan kan je deze via onderstaande link lezen.

http://www.lekkertafelen.nl/nieuws/markthal-rotterdam-het-walhalla-voor-foodies/

Recept boerenkoolsalade voor 2 personen

100gr gesneden verse boerenkool 
1/4 rode kool
1/2 kleine rode ui 
1/2 rode peper eventueel zonder zaadlijsen
2 grote of 3 kleine mandarijnen
1el geroosterde zonnebloem pitten
2 el balsamico azijn
4 el vers sinaasappelsap
2 tl mosterd
versgemalen zwarte peper

Was en snijd, boerenkool en rode kool. Snipper de ui. Snijd de peper fijn en verwijder eerst eventueel de zaadlijsten. Rooster de zonnebloempitten. Pel de mandarijnen. Maak een dressing van de azijn, sinaasappelsap en de mosterd. Doe de groenten in een kom en maak op smaak met de dressing. Strooi de geroosterde zonnebloempitten over de salade

zondag 28 september 2014

Najaarsoogst

























De oogst kon dit jaar niet op. Wat een fantastisch moestuinjaar is 2014. Niet alles ging goed. De knoflook kreeg roest en de hele oogst is verloren gegaan. De Borlotti bonen die op dit moment nog aan de stokken hangen, vallen qua aantal tegen maar over het algemeen ben ik blij. Heel blij.

Vandaag heb ik de laatste pompoenen geoogst en vorige week de rode ster appeltjes. Vorig jaar hadden we nagenoeg niets en nu meer dan een plukmand vol. Ik heb ze allemaal nagelopen op plekjes en de gave exemplaren in kistjes in de schuur gezet. Zo zou ik ze een aantal maanden moeten kunnen bewaren.

Hoewel er nog genoeg op de bedden staat (boerenkool, palmkool, pastinaak, aardperen, wortelen, wortelpeterselie, spinazie, postelein, koolrabi), ben ik toch alvast plannen aan het bedenken voor volgend jaar.

Een paar weken geleden hebben we de aalbessenstruiken weggehaald. We aten er in verhouding te weinig van. Dat bed heb ik volgend jaar in gedachten voor de stokbonen. Op het bed waar de stokbonen nu staan wil ik graag nog meer plukbloemen. De afgelopen maanden genoot ik van de wekelijkse kleine bosjes violieren, leeuwenbekken, dropplant en lathyrus. Daar wil ik er volgend jaar nog meer van.

Voorlopig is het nog niet zo ver en genieten we nog even van al het eten wat nog op de bedden staat.....

zondag 24 augustus 2014

Kleurrijke salades



Afgelopen weken hebben we regelmatig vrienden en familie te eten gehad. Een salade als bijgerecht staat dan altijd vrolijk en smaakt heerlijk.

Om de salades wat "aan te kleden" heb ik in het voorjaar onder andere Oost-Indische kers, Goudsbloem en Komkommerkruid gezaaid. De bloemen van deze planten zijn namelijk eetbaar. Net als de bloemen van de courgette, de bieslook en Daslook. Er zijn er nog veel meer maar dit zijn toch wel de soorten die ikzelf gebruik. Het is belangrijk om ze zelf te kweken of om er zeker van te zijn dat de planten die je koopt niet zijn bespoten. Je gebruikt ze immers door de salade. Je kunt de bloemen het beste kort voor gebruik plukken. Lukt dit niet zet ze dan tot gebruik met de steeltjes in een glaasje water. Voor het gebruik spoel je ze voorzichtig af en laat je ze even drogen.

Naast eetbare bloemen zijn kruiden of kiemgroenten ook erg leuk om door een salade te gebruiken. Je kunt hier eindeloos mee variëren. Probeer de bieslook eens niet in kleine stukjes te snijden maar laat ze wat grover. Dit geeft een leuk effect aan de salade.

Wil je meer weten over de wijze waarop je kiemgroenten kweekt dan kan je mijn artikel voor Lekker Tafelen over kiemgroenten door middel van onderstaande link lezen.

http://www.lekkertafelen.nl/kookschool/kiemgroenten-zaden-met-power

Met alleen bloemen en kruiden is een salade natuurlijk nog niet af. Je kunt er groenten aan toevoegen zoals geroosterde gekleurde tomaatjes, stukjes paprika of groenten die je op dat moment kunt oogsten zoals boontjes (wel eerst even koken), doperwtjes of geroosterde pompoen. Een uitje, wat geroosterde pijnboompitten, walnoten of pecannoten smaken ook altijd lekker door een salade. Om de salade af te maken gebruik ik dan vaak alleen een goede olijfolie.

Qua ingrediënten  kan je natuurlijk ook kiezen voor fruit zoals mango of aardbeien. Door een salade kan eigenlijk alles!




zondag 3 augustus 2014

Zomerse genoegens (recept: courgettepannenkoekjes)




Buiten de winter is dit zo'n beetje de meest rustige periode in de tuin.  Natuurlijk blijf je altijd onkruid wieden en schoffelen maar voor het overige groeit het allemaal goed door. Soms iets te goed want als je een paar dagen niet bent geweest ontdek je opeens courgettes die zelfs te groot zijn om soep van te maken maar ach, als dat het ergste is.
 
De afgelopen weken ben ik daarom wat gaan experimentern met nieuwe gerechten. Omdat de courgetteplant op dit moment de plant met de meeste productie is, heb ik me vooral hierop gericht.
Het resultaat waren heerlijke courgettepannekoekjes en een courgettesalade.
 
Gisterenavond hebben we gezellig met vrienden getafeld en heb ik de courgettesalade als bijgerecht geserveerd. Het was een goede combi met de runderstoof uit de tajine.
 
Achterover leunen heeft dan ook wel zo zijn voordelen!
 

Courgettepannenkoekjes (lunch/bijgerecht)
 
Je hebt nodig:
 
1 courgette...
1 ui
2 eieren
6 eetlepels bloem (ik gebruikte glutenvrije bloem.
Verse bieslook en peterselie
1 teentje knoflook
Peper en zout
Scheutje vloeibaar bak- en braadvet

Bereidingswijze:
Was de courgette en rasp deze. Snipper de ui en voeg samen bij de courgette in een kom. Mix in een andere kom de eieren met de bloem en voeg hieraan peper, zout en de knoflook (uitgeperst) toe. Voeg vervolgens de courgette en ui toe aan het mengsel en roer goed door elkaar. Knip de kruiden met een kruidenschaar of snijd deze fijn met een mesje en voeg ook toe aan het mengsel.
Vervolgens in een koekenpan een beetje vloeibaar bak- en braadvet verhitten. Schep met een soeplepel of beslaglepel een schep van het mengsel in de koekenpan en bak een voor een de courgette pannenkoekjes. Serveer de courgette pannenkoekjes met een schepje frisse tzatziki, het liefste zelf gemaakt met magere yoghurt!
 

zondag 20 juli 2014

Pepers oogsten!

Hoewel het van mij wel ietsje minder mag, is dit het ideale weer om de pepers te doen laten groeien en kleuren. Had ik vrijdag nog alle rijpe pepers geoogst, zaterdag hingen er weer 15 aan. Maar je hoort mij niet klagen. Pepers kan je goed invriezen en van een grote oogst kan je heerlijke sambals maken. Opties genoeg dus.
 
Inmiddels zijn alle aardappels en uien van de bedden. Het was de eerste keer dat ik aardappels had geteeld en ik ga het volgend jaar zeker weer doen. De uien hangen aan de schuur te drogen. Ik had plantuien voor wat grotere uien bij Van der Wal gekocht. En grote uien zijn het. Omdat ik soms liever lui dan moe ben, is het handig om maar 1 ui te hoeven snijden waar er in het kookboek 2 staan aangegeven. Ook deze gaan op mijn verlanglijstje voor volgend jaar.
 
Op dit moment maak ik de meeste courgettes in omdat de oogst zo groot is. Afgelopen donderdag hebben we een pot meegenomen voor vrienden waar we op bezoek gingen. Omdat deze inmaak in de winkel niet te krijgen is, is het een leuk cadeau voor mensen die van zoetzuur houden. De bieten moeten onderhand ook geoogst gaan worden en ook daarvoor heb ik eventueel een inmaakrecept klaar liggen.
 
Afgelopen week heb ik een deel van de kolenbedden ingericht. De voorgezaaide kolen heb ik uitgeplant en afgedekt met netten. De pompoenen gaan goed en ik ben zo benieuwd hoeveel ik ervan af  haal. Wat het ook goed doet zijn de bloemen. Cosmea, Violieren, Leeuwenbekjes en Dropplant. Iedere week staat er wel een boeketje op de tafel.
 
Komende weken hoop ik nog wat stamboterbonen en de eerste pronkbonen te kunnen oogsten. Ik kijk ernaar uit! 

zondag 6 juli 2014

Van alles veel te veel






















 
En dan opeens weet je niet meer hoe je het allemaal op moet krijgen. De uien zijn geen probleem die kun je drogen en nog maanden bewaren. Maar de broccoli, bietjes, sla en laatste doperwten ......
 
De courgettes maak ik in in zoetzuur. Zo blijven ze een klein jaar goed bewaard (recept vorig moestuinseizoen op dit blog). Van de bloemkool en de uien waarvan de schil niet helemaal mooi waren en daarom niet te lang bewaard kunnen worden, heb ik piccalilly gemaakt. Maar voor de rest is het toch vooral een beetje dooreten en creatief zijn in het verzinnen van weer nieuwe recepten. Over het algemeen lukt het wel maar soms blijft er toch wat over wat niet ingevroren of ingemaakt kan worden en dat is dan wel jammer.

In de tussentijd ben ik druk met zaaien van de kolen voor het najaar. Ik werd geinspireerd door een gekregen palmkool (cavallo nero). Nu staan er in kleine potjes zaaisels boerenkool en Victoriaanse kool. Ik ben erg benieuwd want het is altijd leuk om in de winter ook wat te hebben staan. De gekregen kolen heb ik afgedekt met een net omdat het koolwitje er graag haar larven legt. Wanneer dat gebeurt zitten de kolen in mum van tijd onder de rupsen.

Ook heb ik opnieuw bieten gezaaid en wat snijbiet en courgette. Op die manier hoop ik wat later in het seizoen ook te kunnen oogsten.

Al met al gaat alles best goed en heeft het weer afgelopen maanden goed meegezeten!

vrijdag 20 juni 2014

Eetbare bloemen (recept: bloemenpesto)

Een paar weken geleden was ik al begonnen met het maken van vlierbloesemazijn. Deze week had ik rucola en eetbare bloemen over. Reden om daar eens mee te gaan experimenteren. Het is een heerlijke bloemenpesto geworden die niet alleen de hele tafel opfleurt maar ook nog eens lekker smaakt. Je kunt de pesto op een boterham met kaas smeren maar hij smaakt ook heerlijk door pasta's en soepen. 
 
Binnenkort verwacht ik ook de eerste courgettes te kunnen oogsten. Van het overschot wat gaat ontstaan maak ik zoetzuur. De potten die ik vorig jaar maakte namen door familie en vrienden gretig aftrek. Dit jaar wil ik de bloemen van de courgettes ook wat meer gaan gebruiken voor gerechten.
 
Sinds een aantal maanden blog ik af en toe voor het online foodmagazine "Lekker tafelen". Voor lekker tafelen mocht ik het kweken van oesterzammen uitproberen. Het was een hele leuke ervaring en waarom zou je wel je eigen groenten en kruiden kweken en niet je eigen paddestoelen?
 
Nieuwsgierig geworden naar hoe het kweken in zijn werk gaat? Dan is dit de link naar het artikel!
 
 
Bloemenpesto
 
Verse rucola
een kommetje eetbare bloemen zoals oost-indische kers, komkommerkruid, goudsbloem, courgettebloemen
1 bosje basilicum
40 gram gepelde amandelen
2 a 3 eetlepels geraspte oude kaas
1 teentje knoflook
olijfolie
 
Was de rucola grondig, doe de blaadjes in de sladroger en slinger ze droog. Was de bloemen en dep ze droog. Meng alle ingredienten in een grote kom of blender. Pureer alles en voeg beetje bij beetje olijfolie toe. De pesto mag niet te droog zijn. Proef af en toe en voeg eventueel wat meer basilicum, rucola of kaas toe. Doe de pesto over in een afsluitbare pot.
 
Ik bewaar de pesto meestal niet langer dan een week in de koelkast maar het kan goed dat deze langer houdbaar blijft.
 
 
 
 
 
 

woensdag 11 juni 2014

Oogstpret



















Er kan op dit moment volop geoogst worden. De tuinbonen, peulen, sla, aardbeien, rabarber en bietjes blijven maar geven. Dit is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Het vergt wat investering vooraf maar dan heb je ook wat.
 
In de tussentijd raken er ook weer een paar bedden leeg. De knoflook was aangetast door roest en heb ik eerder moeten oogsten en de spinazie schoot door. Geen probleem want die bedden kunnen weer worden benut met andere groenten.
 
Vandaag heb ik de winterpreien uitgeplant. Ze zijn weliswaar nog erg klein maar mijn ervaring met de zomerprei is dat ze het met wat bemesting toch prima gaan doen. Ook heb ik borlottibonen gelegd en snijbiet, sla, bieten en boerenkool voorgezaaid. Door het grote aantal slakken durf ik het niet aan om ze rechtstreeks in de grond te zaaien/leggen.
 
De bloemen die ik had gezaaid (Cosmea, Violier en Leeuwenbek) doen het goed. De dropplant laat zelfs al bloemen zien.
 
De uien gaan nu echte bollen vormen en ik ben heel benieuwd wanneer ze gaan strijken en ik ze kan gaan oogsten. Ik schat dat het nog wel zeker een maand duurt.
 
De aardappelen lijken goed te gaan. Ik zeg lijken omdat ik nog niet onder de grond heb gevoeld hoe het ervoor staat. Een mooi klusje voor morgen. De courgettes geven ook al vruchten en de pompoenen lijken zich te settelen.
 
Al met al heb ik geen klagen en eten we volop van de verse groenten.