zondag 23 februari 2014

Oude oogst en nieuw groen


De natuur loopt door het warme weer een maand voor op het seizoen. Dat heeft zo zijn voordelen, tenminste als we geen vorst meer verwachten. Vorige week ben ik begonnen met oogsten van de laatste boerenkool, de winterpreien en de pastinaken. Het was behoorlijk veel. Vandaag zijn de laatste aardperen opgegraven en ook dat waren behoorlijk wat kilo's. Vanavond even het ergste vuil ervan af boenen en dan gaat morgen het eerste deel mee naar kantoor. De rest heb ik thuis even ingekuild in afswachting van gegadigden. Een deel plaats ik binnenkort weer terug. Ik plaats er maar enkele terug omdat 20 kilo aardperen wel erg veel is voor 2 personen.

In de tussentijd heb ik het merendeel van de bedden omgespit en ben ik voorzichtig begonnen met het vullen van de koude bakken met sla, paksoi en venkel. Ook heb ik een bak waarin ik bietjes heb gezaaid in de koude bak gezet.

Op een omgespit bed heb ik de eerste raapjes gezaaid en deze afgedekt met vliesdoek.

De rabarber doet flink zijn best met groeien. Ik zal ze in de gaten moeten houden want als het te koud wordt moeten ze afgedekt worden.

In de koude kas bij huis groeien de tuinbonen snel. Ook de erwten en de zomerprei doen het goed. De pepers en paprika's heb ik verspeend, net als de sla. Vandaag heb ik hoge Leeuwenbekken gezaaid en in de loop van de week zal ik nog een aantal bloemen voorzaaien want dat plukken is mij prima bevallen.

Overigens is de Goudsbloem het gewoon blijven doen en wordt ik nog steeds mondjesmaat voorzien van een oranje bloem.

Ik denk erover om binnenkort de uien te planten maar wacht voor de zekerheid de weerberichten van deze week nog even af.

zondag 2 februari 2014

Spitten en zaaien

Uiteraard heeft deze bos tulpen niets te maken met tuinieren. Voordat mijn tulpenbollen zover zijn dat het echte bosjes tulpen worden zijn we een paar maanden verder. Deze bos staat in onze woonkamer en siert mijn blog omdat alles op de tuin nog kaal is.

Inmiddels heb ik van drie bedden de rogge ondergespit en is hiermee de groene aanblik verruilt voor bruin/zwart. Niet helemaal want op 1 bed laat de rabarber zijn neuzen al zien. Het contrast van groen met roze blijft prachtig.
Veel meer dan wat spitten en hier en daar wat onkruid en mos weghalen (en wat kletsen met de buren) doe ik op dit moment eigenlijk niet.

Aan huis ben ik begonnen met zaaien. De zomerprei  en pepers zijn inmiddels opgekomen en vandaag heb ik de tuinbonen gelegd, wat sla gezaaid (op de gok want het is eigenlijk nog te vroeg) en heb ik wat goudsbloemen gezaaid.
Vanaf nu zullen er iedere week wel wat meer groenten en bloemen gezaaid gaan worden en zullen de bedden stap voor stap worden omgespit.

Ik ben er (bijna) klaar voor!

 

zondag 12 januari 2014

Plannen en zaaien

Afgelopen weken heb ik voldoende tijd gehad om goed na te denken over de indeling van de bedden voor dit jaar. Gelukkig had ik mijn indeling van vorig jaar erbij.
Wat verbouw ik dit jaar niet meer of juist wel. Wat kan wat minder en wat moet zeker meer. Ik denk dat ik er aardig uit ben.

Vanochtend vroeg ben ik begonnen met het voorzaaien in tray's van de zomerprei. Het voordeel hiervan is dat ze op deze manier weinig ruimte innemen en straks makkelijk naar de tuin te vervoeren zijn.

De pepers en paprika's heb ik in gewone bakken voorgezaaid. Voordat deze naar de koude kas kunnen zijn ze al een aantal keren verpot. Zaaien in tray's levert daarom niet heel veel ruimtewinst op.

In de koude kas op de tuin ga ik vandaag de eerste radijzen zaaien. Ik ben benieuwd hoe het de overige groenten vergaat. Meer dan wat opruimen en lekker in het zonnetje zitten ga ik vandaag geloof ik niet doen.





zaterdag 28 december 2013

Aardperen en kerstballen


Afgelopen weken waren druk, leuk en rommelig. Met vriendin Liesbeth ging ik lunchen op het steeds leuker wordende Katendrecht en met vriendin Sandra  ging ik lekker naar de sauna en een dagje naar de Noordermarkt in Amsterdam.
Tussendoor moest er ook nog gewerkt worden, het huis kerstproof gemaakt worden en  "proef"gekookt worden voor de kerstdagen. Gelukkig is alles gelukt en hebben we genoten van twee drukke maar heerlijke kerstdagen.

Omdat ik deze weken vrij ben, ben ik ook weer wat meer op de tuin aanwezig. De aardperen zijn niet aan te slepen. Ik schat zo'n kilo of twintig. Vandaag maakte ik empenada's met aardpeer. Het recept komt zeker nog een keer op mijn blog.
De tuin staat er ondanks dat er niet zoveel gebeurd netjes bij. Zo'n 30 knoflooktopjes steken boven de grond, de preien staan prachtig en de boerenkool wordt druk bezocht door een of ander beestje. Gelukkig staat er voldoende dus hebben we er niet direct last van.

Voor de rest ben ik mij al aan het voorbereiden voor het voorjaar. Vorige week heb ik alweer de eerste zaden besteld want de pepers kunnen nu al gezaaid worden. Hopelijk zie ik komende week tijd om een tuinplan voor volgend jaar te maken.

Maar eerst moeten er volgende week nog oliebollen worden gebakken en komen oud collega's ze nog altijd proeven, testen en meenemen. Ik kijk er naar uit. Heerlijk!
 

zondag 8 december 2013

Recept Havermoutkoekjes

Voor de lunch van morgen op kantoor had ik mijzelf voorgenomen om ter afsluiting van de lunch zelf wat havermoutkoekjes te bakken. De zoetigheid was namelijk "wegbezuinigd". Desalniettemin verwacht ik een heerlijke lunch met soep, broodjes en quiche die wordt verzorgd door Westerkaatje uit Rotterdam en die hopelijk smaakt zoals we van hen gewend zijn.

Het was alweer even geleden dat ik de koekjes had gebakken. Zo terugdenkend ergens in 2011. Tot die tijd bakte ik ze zo ongeveer maandelijks. Waarom de laatste jaren dan niet zal je je afvragen? Geen idee! Het kwam er niet van.

Zaterdagochtend was ik daarom druk op zoek naar het recept om zodoende de ingrediƫnten in huis te halen. Nu ik in mijn geheugen terugging stond het recept op een los stukje papier en zoals het vaak met losse papiertjes gaat ............

Gelukkig had ik het recept ooit aan een collega gegeven en had hij het (wel goed) bewaard. Vandaar dat ik dit recept met jullie wil delen. Deels omdat ze zo ongelofelijk lekker zijn en een beetje omdat ik het recept nu nooit meer kwijt kan raken.


Je hebt nodig:
140 gram patentbloem
1/2 tl baking soda
1/2 tl zout
150 gram donkere basterdsuiker
100 gram kristalsuiker
1 ei
170 gram roomboter
200 gram havermout
125 gram gemengde rozijnen
 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de droge ingredienten met uitzondering van de havermout en de rozijnen in de keukenmachine. Voeg het ei en de in stukjes gesneden roomboter toe. meng tot het deeg een geheel is. Voeg vervolgens de havermout toe. Als de vlokken volledig zijn opgenomen voeg je de rozijnen toe.
 
Maak van het deeg kleine balletjes en druk deze een beetje plat. Leg de deegballetjes op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif de plaat net onder het midden in de oven. Bak de koekjes gedurende 13 minuten op 180 graden en laat de koekjes op een rooster afkoelen.
 
Houdt er rekening mee dat als je de koekjes uit de oven haalt, ze nog zacht zijn. Ze worden hard als ze zijn afgekoeld.

 

woensdag 20 november 2013

Recept: hummus met tahin, knoflook en peterselie


Volgens de weerberichten gaat het er deze week dan toch echt van komen: winterse temperaturen met hier en daar wat nachtvorst. Reden om afgelopen weekend de laatste bietjes uit de grond te halen en deze samen met een deel van mijn boerenkool weg te geven aan een goede vriendin. Bietenfanaat als ze is, was ze er erg blij mee.
Je kunt ervoor kiezen de bietjes met de vorst te laten staan maar de smaak schijnt daarna wel iets minder te zijn. Ik durfde het niet aan om ze te laten staan.

Zaterdag stond ik al vroeg in de keuken om een Tajine maaltijd voor vrienden voor te bereiden. Het vlees had ik de avond ervoor al ingewreven met kruiden en in de koelkast laten overnachten. Het vlees en de overige ingredienten hadden de hele dag de tijd om zachtjes in de tajines te stoven. Het recept, Rundertajine van Jamie Oliver, is verreweg mijn favoriete tajine recept.

In de tussentijd maakte ik voor erbij hummus met tahin. De notensmaak geeft de humus net wat meer body. Het recept kwam ik tegen op een belgische site. Op de site www.lekkertafelen.nl staat een soortgelijk recept. Voor de hummus heb je nodig:

400 gram kikkererwten
2 lenteuitjes (ik had nog stengelui staan)
2 teentjes knoflook
1/2 bosje peterselie
2 el water
2 el olijfolie
2 el tahin (sesampasta)
1/2 bij voorkeur biologische citroen (sap en geraspte schil)
1/2 tl komijnpoeder
peper en zout
 
Laat de kikkererwten uitlekken en doe ze in een blender. Voeg de knoflook, de citroenrasp en het citroensap toe. Breng de hummus op smaak met het zout, komijnepoeder, cayenne poeder en de tahin. Voeg de olie, het koude water en de peterselie toe en pureer het geheel. Roer tot slot de lente-uitjes door de hummus.
 
Bij het tajine gerecht aten wij Turks brood en de zelfgemaakte hummus. De avond kon bij voorbaat al niet meer stuk.
 
 
 
 
Bron: www.njam.tv
 


zaterdag 16 november 2013

Herfstoogst

 
Gisterochend ben ik in alle vroegte op de fiets gestapt en naar de moestuin gereden. Het is dat de bladeren het seizoen verraden anders had ik gedacht dat het lente was. Wat een mooie dag.

Op de tuin waren de paden bedekt met een bladermassa. Nadat ik alles een beetje opzij had geharkt ben ik eerst eens polshoogte gaan nemen. Het was immers alweer even geleden dat ik mij op de tuin had laten zien.

De wintersla en veldsla stonden er in de koude kas geweldig bij. Boerenkool, prei en pastinaken eveneens. Zelfs de oranje bietjes doen het goed. De andijvie was ik eerlijk gezegd een beetje vergeten en staat er ondanks de regen ook nog redelijk bij. De knoflookteentjes die ik vorige maand heb geplant laten heel voorzichtig een topje groen zien. Niet allemaal maar dat hoeft ook helemaal niet want het is nog vroeg.

Genietend van het zonnetje en de vogels heb ik een maaltje voor de avond bij elkaar gescharreld. De eerste aardperen (het eerste kilootje en ik vrees dat er tientallen volgen), wat oranje bietjes en wat pastinaak.
De groenten heb ik samen met een ui, wat knoflook en olijfolie in de oven geroosterd.
Erbij aten wij aardappel uit mini stoofpotjes.

Deze potjes van Le Creuset scoorde ik vorige week op de rommelmarkt.
Nadat ik de potjes met wat olie had ingevet, legde ik er geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappel in. Over de eerste laag strooide ik wat peper en zout en geraspte kaas en vervolgens maakte ik nog eenzelfde laag. Als laatste voegde ik een scheutje kookroom toe en tot slot wat toefjes peterselie.

De ministoofpotjes hebben op 180 graden ongeveer drie kwartier met deksel in de oven gestaan. Daarna heb ik ze nog een kwartier zonder deksel laten nagaren.

Wij vonden het voor herhaling vatbaar. 

vrijdag 8 november 2013

Heerlijke herfstsalade van spinazie, komkommer, walnoten en een dressing van Ras el Hanout (Recept)

 
De afgelopen week was nat, stormachtig en zelfs een beetje koud. Reden temeer om maar weer eens wat nieuwe recepten uit te proberen. De afgelopen maanden verzamelde ik tijdens mijn struintocht op internet allerhande recepten om komende maanden eens uit te gaan proberen. Deze herfstsalade is er een een van. Het recept is afkomstig van de site Francescakookt. Ik vind het een heerlijke salade en heb het recept iets naar mijn smaak aangepast.
 
Je hebt nodig:
 
2 handjes spinazie
een halve komkommer
4 el griekse yoghurt
1 tl Ras el Hanout
1 tl paprikapoeder
2 el gembersiroop
2 takjes peterselie
handje walnoten
Peper & Zout
 
Schil de komkommer en snijd deze in dunne reepjes.
 
Maak een dressing van de yoghurt, de Ras el Hanout, de paprikapoeder en de gembersiroop. Breng op smaak met peper en zout.
 
Leg de spinazie in een schaal en leg de komkommer er op. Schep er 2 tot 3 el van de dressing over heen. De rest serveer je er in een kommetje bij. Leg op de dressing de walnoten en de peterselie.
Serveer de salade en hussel aan tafel alles door elkaar.
 

vrijdag 1 november 2013

Pastasalade met gerookte kipfilet, tomaat, appel en veldsla (recept)

Nu de dagen steeds korter worden blijft het tuinieren beperkt tot even snel iets plukken voor het avondeten of de lunch. De meeste bedden zijn ingezaaid met rogge en op de bedden die nog vrij zijn staat de winterprei, snijbiet, boerenkool, de aardperen, wintersla en veldsla.

Ik maak nog steeds gebruik van de uien die ik een paar maanden geleden heb geoogst en ook de pompoenen blijven nog maanden houdbaar. Dat maakt het tuinieren nog leuker!

De meeste bedrijvigheid vindt nu binnenshuis plaats. Afgelopen weken bakte ik regelmatig brood en probeerde ik nieuwe recepten uit waaronder een heerlijke pittige pompoensoep.

Omdat er nu toch echt wat van de sla geoogst moest worden heb ik eeen pasta salade gemaakt met daarin verwerkt twee handjes veldsla. Het recept heb ik jaren geleden gekregen van mijn inmiddels (veel te jong) overleden buurvrouw. In de loop der jaren heb ik het recept een beetje aangepast.



 
RECEPT
 
250 gram volkoren pasta
400 gram gerookte kipfilet (ik gebruikte biologische kipfilet)
1 appel
1 sjalot
1/3 komkommer
3 tomaten
3 eieren
zilveruitjes
bouillonblokje
2 el mayonaise
2 el picalilly
2 handjes veldsla
 
Kook de pasta met het bouillonblokje. Spoel de pasta af met koud water en laat het in de koelkast goed koud worden. Kook de eieren en laat deze afkoelen. Snijd de appel, de ui, de komkommer, de eieren en de tomaat in stukjes en voeg ze samen met de zilveruitjes aan de pasta toe. Meng het geheel goed en voeg naar smaak de mayonaise en picalilly toe. Voeg als laatste twee handjes veldsla aan de salade toe.

zondag 6 oktober 2013

Eindelijk weer eens broodbakken: mijn favoriete broodrecept! (zuurdesem met gist)

Vandaag eindelijk weer eens tijd vrij gemaakt om broden te bakken. Dit brood, een mengsel van tarwebloem, volkorenmeel, roggedesem en gist, is het meest bewerkelijke brood van mijn lijstje om te bakken maar wel een van mijn lekkerste. Gisterenavond het voordeeg (poolish) gemaakt en vanochtend om 7.30 uur de keuken in om aan de slag te gaan. Omdat dit deeg om het half uur moet worden doorgeslagen en een lange rijstijd heeft, moet je er echt bijna een dag voor uittrekken.
Omdat ik wat mesjes en rijsmandjes nodig had, heb ik ook de roggedesem maar bij Weekendbakery gekocht. Het scheelt een hoop tijd en het is een prima desem. Als je wat meer tijd hebt kan je desem ook goed zelf maken. Op internet zijn veel recepten te vinden.

Hoewel dit brood in de winkels vaak als desembrood wordt verkocht, vind ik het zelf geen origneel desembrood omdat bij desembrood slechts met meel, water en zout wordt gewerkt.

Het voordeel van dit recept is dat je door wat gist toe te voegen niet alleen sneller een brood produceert, maar dat het minder zuur smaakt. Dat laatste is dan ook de reden dat ik voor dit recept kies en niet voor een puur desembrood.

In de tusseentijd heb ik nog wat courgettes ingemaakt en heb ik bietjes gekookt om in te vriezen. Ook ben ik in de lange rijstijd even snel naar de tuin gefietst om de appeltjes te plukken (slechts 7 maar ik ben er blij mee) en om de knoflooktenen uit te planten.

 
Recept
voor 2 kleinere broden of 1 groot brood
 
De poolish
40 gram (ongebleekte) tarwebloem
40 gram volkorenmeel
16 gram (rogge) desemcultuur
72 gram water
 
Het deeg
558 gram (ongebleekte) tarwebloem
64 gram volkorenmeel
382 gram water (deel 1)
32 gram water (deel 2)
10 gram zout
3 gram gedroogde gist
 
 
Meng de ingrediƫnten voor de poolish in een afsluitbare plastic bak of kom met een pollepel goed door elkaar en laat dit afgedekt ongeveer 12 uur staan.
 
Voeg in de mengkom van de keukenmachine 382 gram water toe, de poolish, 3 gram gist en al het meel. Meng dit in de keukenmachine met deeghaken totdat al het water is opgenomen en laat het deeg afgedekt (ik gebruik altijd wegwerp douchemutjes) 20 minuten staan. (autolyse)
 
Voeg na 20 minuten het zout toe en de resterende 32 gram water. Meng het deeg totdat het water en de zout goed zijn opgenomen en er een klontervrij deeg ontstaat.
 
Het deeg is iets natter dan dat je misschien gewend bent.
 
Vet een grote plastic kom in met wat (zonnebloem of arichide) olie. Stort het deeg op een met olie ingevet werkblad. Spray wat olie op de handen. Trek het deeg nu uit en sla het linkerdeel van het deeg over het rechterdeel en herhaal dit nogmaals. (je vouwt het als het ware als een brief) Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit nogmaals. Voor een instructie kijk even op internet naar de stretch en fold methode.
 
Herhaal dit ieder half uur met een totaal van 6 keer. Dit duurt 3,5 uur en je eindigt met een rustperiode van een half uur.
 
Na de rustperiode vorm je het deeg tot een boule (rond) of een batard (langwerpig). Je kunt ervoor kiezen om het deeg in een bebloemde rijsmand te leggen. Heb je geen rijsmand dan leg je het deeg op een stuk bakpapier (het liefst op een pizzaschep zodat je hem later in de oven kunt schieten). Dek in beide gevallen het brood af met plastic en laat het minimaal 1,5 uur rijzen. Het deeg moet zich verdubbeld hebben.
 
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 230 graden. Als je een pizzasteen of broodbaksteen hebt, leg je deze in de oven. Plaats een kwartier voordat het brood de oven ingaat een ovenvaste schaal in de oven.
 
Wanneer je dit nog niet gedaan hebt, bekleed je een schietplankje met bakpapier en keer je het rijsmandje voorzichtig om. Snijd het brood met een scherp mes aan de bovenzijde in en "schiet" het brood met bakpapier en al op de stenen plaat (of Bakplaat) in de oven. Vul de ovenschaal met een kopje gekookt water. (pas op! ivm met hitte) en besproei het brood na 2 minuten met water voor een krokante korst. Bak het brood gedurende 45 minuten.
 
Haal het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen.